Почетна иога пракса

Како промијенити живот користећи 5 основних асана

Pin
Send
Share
Send
Send


Испуните праксу новим смислом и праксом контемплативно.

Како се моја пракса развијала током година, нашао сам много начина да укључим медитацију у сам покрет, да трансформишем физички аспект вежбања у праксу свесности и самоспознаје. Ово искуство ми је дало могућност да контролишем своје стање и на и на тепиху. Асане су за мене постале особни ритуал који не укључује само физичко тијело, већ утјече и на ум и срце.

Ритуал је редовно изведена акција са јасним смислом за намеру. Његов циљ је да помогне јачању комуникације са својим бићем, другим људима и Божанским. Из ових разлога, јогији већ дуго практикују различите ритуале: од ватрених ритуала до медитације и мантра, од визуализације до праксе поздрава сунцу у зору, да се одају почаст спољним зракама сунца и светлости изнутра.

У ствари, свакодневна кућна пракса јоге је такође врста ритуала. Прављење сваког покрета са свјесном намјером, можете трансформирати ваше стање. То ће вам омогућити да покренете унутрашње промене, које ће, заузврат, довести до позитивних промена у спољашњем свету - доношења бољих одлука, развијања здравијег става према животу са дубљим разумевањем његове сврхе и значења. Пре него што почнете да радите позиције наведене испод, поставите циљ да испуните свој живот и праксу новим разумевањем и инспирацијом. Дајући слободу својој креативности, можете удахнути живот у сваку асану и поново запалити своју страст за праксом.

 1. Одобрите сврху свог живота у Адхо Мукха Схванасани. Преобразите позу дрвета у сидро које вас држи у блиској вези са својим циљем - и на тепиху и на ширем плану. Усредсредите се на своју дхарму - сврху.

  Працтице. Крените на све четири, затворите очи и усредсредите своју пажњу тамо где вам прсти додирују под. Савијте ножне прсте и исправите колена да бисте ушли у пса лицем надоле. Прстове ширимо што је више могуће и гурамо руке са пода са великим напором. Запитајте се: "Како могу да ступим у контакт са светом са овим рукама, ногама и телом? Шта могу да понудим овом свету као поклон?" Савијте десно колено, притискајући лево стопало дубље у под. Затим савијте леву ногу, исправљајући десну ногу - активирајте цело тело. Дишите и запитајте се: "У коју сврху могу користити свој дах и снагу?" Како одговори на питања испуњавају ваш ум, дозволите им да вас испуне страстима како би задржали позицију и посветили се циљу - уз велику упорност и концентрацију. Можда схватате да је сврха вашег живота певање, или баштованство, или желите да будете учитељ и инспиришете друге. Замислите да пуштате корење кроз ноге и руке, испуњавајући их енергијом која циркулише у вашем телу, обогаћујући их сваким дахом и издисањем. Осетите колико сте постојани и како сте се укоријенили у вашој дхарми. На срећу, прихватите било које речи или асоцијације које могу настати.

 2. Поштуј претке у Вриксхасани. Осетите захвалност својим прецима и наставницима, изражавајући своје поштовање према вашем породичном стаблу у пози Стабла. Врло је лако изгубити додир са чудом властитог постојања. И такође само губљење контакта са људима и догађајима који су вас довели тамо где се тренутно налазите. Овај ритуал части породичног стабла помоћи ће вам да испуните ваше срце дивљењем и захвалношћу за ваш "један, једини и диван живот", према речима песникиње Марие Оливер. Ако носите ова осећања кроз читав дан, мало је вероватно да ћете одузети живот здраво за готово и бити ћете склонији да осетите осећај радости и будете свесни свог циља.

  Працтице. Замислите да се укопавате у подлогу од ноге. Одмакните другу ногу ногом у унутрашњем делу потколенице. Подигните руке. Размислите о својим прецима, претходницима - људима који су омогућили ваше постојање. Размислите како су вас сви ови људи и догађаји довели у ову позицију, за сада. Удахните и доживите чудо свог постојања. Нежно се усредсредите на тачку на хоризонту и пробудите захвалност у присуству ваших предака (на генетском нивоу) у мишићима, костурним костима и крви. Гени који кодирају ваш потенцијал пренесени су са генерације на генерацију, а сада су део вашег тела. Дубоко удахните и замислите да се, продирући кроз прошлост, повезујете са својим прецима. Ако знате причу једног од њих, размислите о тој особи. Хвала му на свим радостима и жалостима које су му пале. Поновите на другој страни. Овај пут развите осећај захвалности према вашим наставницима. Размислите о даровима мудрости и надахнућа које су вам пренели. Поновите најмоћније мантре у себи: "Хвала вам."

 3. Благослови цео свет у Вирабхадрасану ИИ. Користите свој дах, покрет и машту да поделите енергију љубави и исцељења са свима којима је то потребно, у овој варијацији позиције Ратника. Када се проблеми и животне препреке ухвате у вашем уму, ова динамична медитација ће вас поставити на вал доброте и помоћи вам да пређете границе себичног размишљања како бисте схватили потенцијал јоге да поделите доброту и љубав.

  Працтице Унесите Вирабхадрасану ИИ, стављајући десну ногу према предњој ивици тепиха и пазећи да је колено под правим углом у односу на стопало. Окрените се на дугу страну тепиха, прекрижите дланове један преко другог (погледају горе) и ставите их испод струка, погнуте главе. Приликом удисања, полако истегните руке према странама, а затим изнад главе, исправите десну ногу и окрените дланове и лицем према небу. Док издишете, савијте десно колено под углом од 90 степени и окрените дланове и лицем надоле, полако враћајући руке у почетни положај. Наставите да дишете и померајте се на овај начин, цртајући пуни круг рукама на удисају, исправљајући десну ногу, а затим спуштањем руку и савијањем колена док издишете. Сада затворите очи. Замислите да својим рукама шаљете љубав и исцељујућу енергију својим најближим људима из вашег срца. Осетићете кретање енергије по целом телу и, можда, осетити лагану вртоглавицу или пецкање на кожи. Сада замислите да шаљете струје енергије љубави и исцјељења својим пријатељима и најближим сурадницима - и ићи даље од тога. Сваки пут продужите своје поље даље и даље. Прихватите их свој град, земљу и, коначно, цијели свијет. Поновите на другој страни.

 4. Излечи рану у Сетх Бандхи Сарвангасана Односу. Симболично прилагодите однос са положајем моста. Ритуал бацања моста помоћи ће вам да ублажите ваш бес, љутњу и љутњу према особи са којом имате тешку везу. Ова пракса ће вам омогућити да осетите саосећање и учините да желите да опростите. Можда ћете следећи пут када видите ову особу, моћи да делујете слушајући глас свог срца. Такав став сам по себи може да промени динамику вашег односа.

  Працтице. Пре него што уђете у позу, размислите о односима које желите да промените на боље. Можда имате потешкоћа са колегом или се покушавате помирити са својим бившим љубавником. Избегавајте улазак у детаље емоционалне драме. Уместо тога, поставите позитиван циљ да изградите мост између вас и особе о којој размишљате. Онда полако уђите у позу, бацајући мост као симбол мира уз помоћ вашег срца, даха и тела. Док сте у положају, дозволите да вам дах продре у груди и абдомен да би пробудио срце, чинећи га осетљивијим и пријемчивим. Будите саосећајни према особи за коју градите овај мост, замислите његово лице. Сада замислите да мост, а тиме и ваш однос, јача са сваким дахом и издисањем. Након неколико циклуса дисања, полако се спустите на издаху, уживајући у емотивној вези коју сте створили као резултат овог ритуала.

 5. Вежбајте посвету у Схавасани. Несумњиво, напори, амбиције и воља су вриједни алати и неопходни помагачи у постизању животних циљева. Међутим, да би боље осетио његово место у Универзуму, важан је и мир. У свету који је опседнут акцијом, Схавасана има терапеутски ефекат, омогућавајући вам да искусите дубоку релаксацију, спокој и дубљи осећај припадности и простора.

  Працтице. Прво размислите о једној причи. Пре много година, монаси су живели у Ирској, чија је вера била толико јака да су лежали на дну чамца без весала и кренули у океан, уверени да ће их довести на обалу на којој им је суђено да буду. Као и монаси из ове приче, лежите на леђима у Схавасани и затворите очи. Ослободите напетост у рукама, окрените дланове и одложите "весла" ваше свести. Поновите мантру "Отпуштање, пуштање, отпуштање, остављање" или било коју другу фразу која вам помаже да отпустите стисак својих мисли. Затим опустите своје удове и пустите своје тело да се спусти ближе поду. Оставите жељу да контролишете све што радите у овом тренутку и шта ћете урадити следеће. Вјерујте свом даху, пустите да вас валови опуштеног удисања и издисаја доведу у отвореније стање свијести. Са захвалношћу прихватите сва осећања, мисли и идеје које ће вас посетити - избегавајући жељу да их задржимо.

Проширите могућности вашег тијела уз помоћ видео курсева Петера Сологубова!

Кигонг "Флексибилност и снага" са Петром Сологубовим

Нови јединствени курс Јога часописа. Традиционална кинеска пракса за јачање тела и повећање нивоа енергије.

Фото: нинииогини7 / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Октобар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send