Медитација

Свесна медитација има позитиван ефекат на мозак.

Помоћу медитације особа може побољшати функционирање тијела и активности мозга.

Последњих година, студије о ефикасности медитације за здравље људи спроведене су у посебно интензивном режиму. Сада постоји много доказа да уз помоћ медитације особа може побољшати тјелесну функцију и мождану активност. Међутим, неки научници сумњају у њихову репрезентативност, јер, по њиховом мишљењу, број испитаника није био довољан, узорак није био разноврстан, а ако је било позитивних резултата, добијени су због плацебо ефекта.

С тим у вези, научници су одлучили да проведу додатна истраживања, у којима је учествовало 35 мушкараца и жена који су били под стресом дугог тражења посла. Подељени су у две групе. Први је извео комплетну праксу медитације, а друга - уобичајену релаксацију.

Давид Црасвелл, кустос студије, описао га је у часопису Биологицал Псицхиатри (Биологицал Псицхиатри). "Сви учесници су морали да обављају свакодневне вежбе истезања. Прва група је посветила велику пажњу осећањима у телу и приметила болне тренутке. Друга група, напротив, морала је да игнорише сензације и углавном комуницира, сања и размишља о секундарном.

Трећег дана искуства, скоро сви учесници су најавили побољшање благостања и спремности да се носе са стресом повезаним са незапосленошћу. Међутим, резултати истраживања показали су да само медитативни учесници доживљавају промене у раду мозга судећи по сликама: она обрађују информације активније него раније, ау стресним ситуацијама склоне миру и концентрацији. Четири месеца касније, ова група је имала побољшане резултате теста крви, док је друга група задржала исте резултате.

Према томе, научно је доказано да медитација на краткорочној основи може позитивно да утиче на мозак, да се носи са стресним ситуацијама, да побољша тело као целину, а мишљење о плацебо ефекту током медитације је оповргнуто.

Фото: сплаттфингер / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...