Медитација

Технике јога нидре за дубљи сан

Методичко опуштање доприноси бољем освежењу током спавања.

Јога нидру се често назива јогијским сном. Али сан је несвесни процес, док је иога нидра свесно опуштање. Свами Рама је рекао: "Јога нидра је обнављајућа пракса која вам омогућава да потпуно опустите ум, мозак, нервни систем, осећања и тело.

Б. Кс Ијенгар је рекао: "Добар сан чини да ум изгледа као дијамант. Лош сан оставља свјесност тупим." Како онда направити дубљи сан? Нудимо да примијенимо технике јоге нидре.

  1. Направите сигуран простор. Да се ​​опустите, морате се осећати удобно и безбедно. Учините вашу спаваћу собу удобнијом, уклоните све електричне уређаје из ње и затворите прозор тако да не чујете звукове града. Ако сте далеко од куће - користите своје интерне ресурсе. Замислите место, објекат или особу поред које се осећате потпуно безбедно. И замисли да је сада овде, поред тебе.
  2. Узмите најудобнији положај. Положите нешто довољно меко: дебели мадрац или неколико ћебади. Најбоље је лежати на леђима, стављајући јастук испод врата и главе. Покријте се покривачем тако да сте топли и побрините се да ништа не притиска на ваше тијело.
  3. Обратите пажњу на дисање.. Сада када сте се удобно смјестили, усредоточите се на своје дисање. Ваш ум неће моћи да запамти проблеме када је пажња усмерена на дах. Да бисте фокусирали, осетите температуру ваздуха који улази и излази из вашег носа. Пронађите блаженство у овом једноставном процесу.
  4. Осетите своје тело. Скенирајте сваки његов део пажњом: можда постоји бол или снимак негде? Који део изгледа лакше од других? Почните са стопалима и постепено стижите до врха главе. Ако у неком делу тела постоји непријатан осећај, тамо пошаљите дах.
  5. Пробајте методу супротности. Често заспимо, помичемо кроз главу исте мисли. Да бисте зауставили овај процес, користите ову вежбу: Замислите да је ваше тело хладно. Сада замислите да је вруће. А сада - да је истовремено топло и хладно! Исто се може урадити и са тврдим и пуним паровима.
  6. Слееп. Сада када сте припремили простор, добро дисали и опустили, позовите сан да уђете у вашу свест.
Фото: инстацлаудиграм / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...