Метход

5 минута ритуала за радост

Ове једноставне и кратке праксе дају тренутни талас радости.

Ако имате много стреса и анксиозности у свом животу, немојте их одбацивати или бјежати од њих - дозволите себи да осетите оно што осећате, а да не осуђујете себе и не осећате потребу да нешто промените.

Прихватање ситуације и наших осећања, посебно када су тешка и непријатна, даје нам јасноћу, што нам омогућава да доносимо најбоље могуће одлуке и успјешно се носимо са нелагодним осјећајима.

Истраживања показују да прихватање тешке емоције или осјећаја тренутно смањује интензитет с којим га чистимо. Ово нам помаже да пређемо из режима ударца или покрета у режим за који је одговоран део рационалног планирања мозга.

Нагласите добро са "тренутком захвалности"

Свако јутро - пре него што проверите своју е-пошту или се укључите у друштвену мрежу - запишите три ствари за које сте тренутно захвални. Намерним прихватањем такве дозе захвалности, пре него што вас енергија свакодневног живота или негативне мисли заузму, увелико ћете утицати на то какав ће ваш дан бити, укључујући ваше расположење и продуктивност.

Хиљаде студија су показале да нас расположење за захвалност чини срећнијим, помаже у регулисању расположења, стимулише центре мозга који су одговорни за награду и задовољство, и повећава способност да се носи са свакодневним стресом и трауматичним животним ситуацијама.

Договорите "тренутак свесне љубазности" да бисте се ослободили стреса

Планирајте себи један љубазни чин сваки дан. То може бити нешто сасвим једноставно - на примјер, написати СМС пријатељу, захвалити некоме, дати комплимент. Чак и најмања акција - на примјер, пажљиво слушање некога - подићи ће ваше расположење и учинити овај дан бољим за неког другог.

Истраживања потврђују ово: свака добра ствар, чак и најмања, потиче мозак да производи окситоцин, из којег се осјећамо боље - и ове мале позитивне интеракције помажу да се осјећа већа подршка и комуникација с другим људима и дугорочно побољшају њихово стање.

Поновите своју листу задатака, дајући јој виши смисао

Уђите у свакодневну навику гледања на листу обавеза за тај дан и запазите како свака ставка може помоћи некоме: колега, клијент, пријатељ, члан породице. Наш смисао за смисао живота долази од тога како успијевамо примијенити наше способности; ради оно што радимо добро, за добробит других или за нешто што је нама важно.

Сама чињеница размишљања о томе како ће наша листа задатака помоћи другима ће нам помоћи да схватимо наше акције као смислене, а не само као велику листу дневних активности.

Истраживања показују да смисао смисла повећава мотивацију да се нешто учини и доведе до краја, повећава издржљивост и помаже да се носимо са изазовима са мање стреса.

Договорите се за минут о себи

Укључите редовне паузе од 10 минута у свој распоред - можда током поподнева, поподне, када падне ниво енергије. Пауза, искључите звук телефона и учините нешто што вам помаже да избришете ум и ухватите дах. То може бити било шта - на примјер, затворити очи и фокусирати се на неколико минута на дисање, пити чај, ићи у шетњу - чак и ако обиђете уред. Ако успијете дати 5 минута - још боље.

Ако затворите очи и дишете једну минуту, то ће помоћи да ваш ум буде јаснији и мирнији и да ће вам дати више енергије. Редовни прекиди увелико повећавају концентрацију и продуктивност, удвостручујући наш осјећај добробити.

Фото: гипсетгоддесс / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...