Иога тхерапи

Анатомија јоге: агонисти и антагонисти

Разумевање односа између агониста и антагониста је кључ за правилно извођење асана.

Типично сучељавање између агонистичких и антагонистичких мишића је то што су на различитим странама зглоба, бивши уговор, а други се протежу, формирајући биомеханички пар јина и јанга. Агонистички мишић се контрахује и помера зглоб у одређеном правцу, док се антагонистички мишић протеже и супротставља овом покрету.

На пример, када се нога у колену изравнава, агонист је мишић са квадрицепсом, који се стеже, док задња група мишића бедара игра улогу антагониста. Када је нога савијена у колену, задња група бутних мишића преузима улогу агониста, а квадрицепс постаје антагонист.

Према томе, кретање зглоба као одговор на контракцију мишића је биомеханички феномен који се комбинује са физиолошким феноменом - узајамном инхибицијом. Када мозак сигнализира да се мишић агониста скупи, мишић антагониста се истовремено препушта опуштању. Ово је физиолошка манифестација јина и јанга. Разумевање односа између агониста и антагониста је кључ за исправну имплементацију асана. Због тога је веома важно разумети мишиће и њихове функције.

Слика 1. Приликом извођења Уттхита-триконасане, контракција мишића квадрицепса исправља ногу у колену и фемур формира једну линију са тибијом. Ово одржава зглоб у добром стању и избегава повреде. Поред тога, активација мишића квадрицепса предње ноге (која овде игра улогу агониста) сигнализира стражњој групи мишића бедара (овде: антагонист) да се опусти. Опуштање антагонистичког мишића вам омогућава да продубите положај. Ово је пример узајамног кочења. Пробајте сами и осетите како се осећај истезања мења када снажно напрезате мишиће квадрицепса предње ноге.

Слика 2. У Уттанасани, ректус абдоминис савија торзо и сигнализира антагонистичке мишиће, мишић који исправља кичму и квадратни мишић доњег дијела леђа да се опусте. Мобилизујте овај мишић када изводите асане са нагибом према напријед како бисте повећали истезање антагонистичких дорзалних мишића.

Слика 3. У Уттхита-Парсхваконасан, мишић илиопсоас је агонист који савија зглоб кука и савија карлицу напред (антеверзија). Када се мишић илиопсоас смањи, мозак наручује антагонистички мишић, мишић глутеуса макимус (чија је главна функција расклапање зглоба кука), да се опусти у растезању.

Сигурна пракса са Таниом Илларионова.

Иога сет "Иога старт"

Јога комплекс за почетнике, јасна упутства и важно знање о јоги.

Фото: габриелла.дондеро / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...