Јога читање

Пракса доброг срца: како научити да узимаш бол

Pin
Send
Share
Send
Send


Како отворити и осјетити радост без обзира на околности.

Постоји једноставна пракса која се може користити у било које вријеме иу било којој ситуацији. Ово је пракса доброг срца. Она проширује нашу визију и помаже нам да запамтимо универзални однос. Бити, у ствари, врста тонглена, ова пракса такође доприноси развоју способности да се радује.

То је учињено на овај начин: када наилазимо на бол у нашим властитим животима, удишемо тај бол у нашем срцу, знајући да и други људи доживљавају тај бол; помаже нам да приметимо када се затворимо и научимо да отварамо.

Сусрећући се са задовољством или пријатним осећањима, ми их прихватамо, радујемо се и пожелимо другима да искусе сличне блиставе доживљаје. .

Чак и ако ову праксу спроведемо сами, то ће бити од велике користи за нас и све остале. Дакле, све што се сусрећемо у животу може се ставити на пут буђења бичита.

Чак и најједноставније, свакодневне ствари могу послужити као материјал за ову праксу: ведро сунчано јутро, укусна храна, освежавајући туш. Има много таквих тренутака у нашем свакодневном животу, али их, по правилу, не примећујемо. Заборавили смо коју радост нам могу донијети.

Дакле, прва фаза је да се заустави, примети и цени оно што се дешава. Ово је један велики корак напред. А онда мислимо на све оне који пате и желе да се њихови животи испуне истом радошћу и задовољством.

У овом случају, не би требало да занемарите сопствено задовољство. На пример, када једемо укусне јагоде, не кажемо себи: "Како могу да уживам у овој деликатеси када други људи немају чак ни кору хлеба." Напротив, у потпуности уживамо у укусним бобицама, а онда желимо да Пете или Рита искусе исту ствар.

Желимо проширити нашу радост свима около. Неугодна искуства могу послужити и као материјал за праксу. Када удахнемо, схватамо да наш бол није јединствен и да има много других људи на Земљи који пате баш као и ми сада. Размишљајући на овај начин, будимо саосећање према себи и према другима.

Ако желите, можете ићи даље. Може бити пожељно да одређена особа или сва бића буду ослобођена патње и узрока патње, а као резултат ове праксе, наша зубобоља, несаница, развод или страх могу постати средство повезивања са читавим човечанством.

Једна ми је жена написала да је почела да се бави саобраћајним гужвама. Њена раздраженост и напетост, њен страх да ће закаснити на састанак сада служи као веза са онима који, баш као и она, седе и нервозни у аутомобилима. Почела је да осећа сродство са свим тим људима и сада се весели својој свакодневној пракси "тонглена у саобраћају".

Ова једноставна пракса вам омогућава да користите оно што имамо, сва наша задовољства и бол, да се повежемо са другима. И то нам даје храброст која је потребна да бисмо излечили себе и нашу браћу и сестре широм планете.


Одломак из књиге Пема Цходрон "Где је то застрашујуће."

Фото: травелбоозт / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send