Здравље

Аромамагиа: како функционишу есенцијална уља

Pin
Send
Share
Send
Send


Само неколико капи етеричног уља помоћи ће побољшати расположење и излијечити прехладу.

Некада су љековита својства арома сматрана наднаравним и често су се отворила само за инициране. Данас се свако може придружити тајном знању.

Са светом кап по кап

Истраживачи су и даље ангажовани у жестоким дебатама о месту порекла ароматерапије, немају сумње само у античко доба ове методе. Према једној од верзија, дестилација је први пут коришћена као метода добијања есенцијалних уља у време харапанске цивилизације - постојала је на територији модерне Индије и Пакистана пре више од 5000 година. Можда је зато у Индији у свако доба посветила такву пажњу мирисима, вјеровала да откривају душу и умирују ум. Ниједан од ритуала не може без учешћа “аромагије”, а приликом изградње храмова, на пример, етерична уља су увек додавана решењу, што не само да је олакшало дезинфекцију ваздуха, већ је створило и атмосферу смирености, склоности медитацији. Познато је да су индијски брахмани на својим појасевима носили посебне бочице тамјана и пали на њих када се десило нешто пријатно. Тако је постојала јака веза са радосним догађајем. У тешком тренутку, било је довољно отворити престижну боцу тако да би добре успомене поплавиле невероватном светлошћу.

Култура ароматерапије добила је највећи развој у древном Египту. Укуси се користе у свим областима: за негу коже, за ароматизирање постељине и просторије, за балзамирање, за време верских обреда, чак се додају храни и вину како би се побољшао укус и повећао рок трајања. За краљицу Клеопатру се каже да је користила такав трик: заситила једра свог брода етеричним уљем мирте - и када је путовала дуж Нила, људи су мислили да је богиња пливала.

У КСИВ вијеку, када се куга проширила у Еуропи како би се избјегла инфекција, на грудима су се носиле ароматичне куглице, а биље је спаљено у кућама и на улицама. Костим доктора тог времена био је дугачак огртач, на глави јој је био широк обод, на лицу јој је била маска са кљуном, на коју су стављене ароматичне биљке, на њу је висила кадионица са тамјаним тамјаном. У нашој земљи, етерична уља су постала позната под Петром И. Даме су са собом однијеле флацонтс са мирисном соли, које их је спасило од мигрене, цурења носа или једноставно од опасности од несвјестице.

Постепено, са развојем модерне медицине, биљке су неко вријеме биле заборављене и можда би потпуно нестале из нашег живота, ако не и случај. Француски хемичар Рене Гаттефоссе 1937. године озбиљно је запалио руку током једног од експеримената. Да би смањио бол, спустио је руку у први контејнер са течношћу. На срећу, то није била сумпорна киселина, већ уље лаванде. Рене је тако брзо запалио да је одлучио да истражи могућности лечења других биљних екстраката. И био сам изузетно изненађен што су многи од њих били ефикаснији од пилула. Данас је ароматерапија поново тражена.

Услуга доставе

Дакле, који је лековити ефекат етеричних уља? За почетак, најмањи молекули морају ући у крвоток и ширити се по целом телу. Постоје два главна улаза: кроз кожу и кроз назофаринкс. И последњи пут води директно до мозга, што објашњава тренутни ефекат арома на свест. Због своје хемијске структуре, етерична уља лако продиру у ћелије, достављају храну и кисеоник, уклањају токсине. Дезинфекција просторија одвија се на овај начин: када се загревају, етерична уља ослобађају молекуле кисеоника и негативне јоне, и као резултат тога, број бактерија у ваздуху се смањује.

Уради то сам

Пробајте сами да направите неколико мирисних композиција како бисте осигурали ефикасност методе. Да би се повећала отпорност организма, у циљу спречавања прехладе, у ароматичној лампи помијешати сљедећа етерична уља: 3 капи тимијана, 5 капи бергамота и 5 капи лимуна. Побољшава менталне процесе и доприноси креативности такве мјешавине уља: 2 капи клинчића, 5 капи бергамота, 5 капи мажурана, 5 капи бора, 3 капи лимуна. После напорног дана осветлите арому етеричним уљима: 5 капи сандаловине, 3 капи неролија, 3 капи тамјана и 4 капи смирне. Потпуно опуштање гарантовано!

Фото: тхегипсиартисте / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send