Здравље

Ецопројецт о очувању природе "Свијет око тебе"

Pin
Send
Share
Send
Send


Свако се може придружити!

У Русији, 2018. је проглашена Годином волонтера (волонтера). Једна од најважнијих области примјене ових напора је еколошка. Традиција добре еко-бизниса ове године се наставља са посебним жаром не само од стране појединих волонтера, већ и од стране читавих компанија. За неке, као што је Сибериан Хеалтх Цорпоратион, ово је дио дугорочног акционог плана. Како је започео такав приватно-предузетнички еколошки покрет и какав је напредак постигнут, рекла је Марина Артиукх, менаџер за комуникације компаније.

Сибериан Хеалтх је познат по својим производним линијама за здравље, лепоту и спорт. Зашто је корпорација преузела еко-пројекте?

Човек утиче на животну средину сваки дан и сваки минут. А друга страна нашег напретка је загађење тла и ријека, смрт биљака и животиња, климатске промјене. Природа, нажалост, не може увек да се заштити. Видимо и осећамо, можда, акутније од других, јер су сибирске фабрике постале основа за производе наше компаније. У сибирском здрављу смо увјерени да је одговорно пословање обавезно не само подузети, него и дати - бринути се о родној земљи, размишљати о будућим генерацијама. Наша компанија има веома јак тимски дух и људе који нису равнодушни према еколошким проблемима. Није нас брига шта живимо и што дишемо, што нас окружује. Тако је настала идеја о стварању фондације “Свет око тебе”. Истовремено, пројекат је апсолутно отворен: свако може постати члан нашег волонтерског тима и учествовати у заштити природних ресурса.

Које су кључне области данас?

У седам година постојања, „Свет око вас“ је већ реализовао више од 140 различитих пројеката. Стварно нам се свиђа чињеница да имамо много пројеката и стално се појављују нове идеје. Приоритети су такође јасни - ово је наш родни Сибир. Од 2012. године радимо на очувању јединствене природе Бајкала. Данас, заједно са Фондацијом за примењена истраживања животне средине у Бајкалском језеру, спроводимо јединствени пројекат „Тачка бр. 1“. Уврштена је у Руску књигу рекорда као најдужи редовни пројекат мониторинга животне средине у историји науке: истраживање је спроведено више од 70 година. Заједно са Светским фондом за дивље животиње (ВВФ), са научницима из Казахстана, Монголије и других земаља, спроводимо пројекте за проучавање и спашавање снежног леопарда, степског сокола и степског орла од изумирања. Ту су и наши чисто корпоративни пројекти: акција "Вртови сибирског здравља" (садња дрвећа у различитим градовима Русије), забавно-тренинг такмичење "Ловци на биљке", чији је циљ да скрену пажњу на корисне особине сибирског биља, и још много тога.

Шта мислите да је највеће достигнуће или највећа еколошка победа?

Знате, све зависи од тога шта и како рачунати. Током свог постојања, Фондација Свет око вас је прикупила и преусмерила преко 41 милион рубаља на праве ствари. Овим новцем купљене су фото-замке које помажу научницима да израчунају сњежне леопарде и ГПС трагаче који вам омогућују да пратите путеве миграција сокола летећих сокола. Купљена је теренска опрема за истраживаче и још много тога. Еколошки и едукативни производи се објављују са истим новцем и одржавају се тренинзи. То јест, ово је конкретан посао за добро природе. Постоји још један приступ. Прошле године покренули смо Греен Ваве, такмичење добрих дела за партнере компаније. Ово је пројекат за оне који имају идеје о томе како помоћи природи, спремност да потроше своје време и енергију на то, као и тим истомишљеника. Предложено је да се такви пројекти представе такмичењу са таквим брижним и иницијативним. Победници корпорације обезбеђују грантове - 50% трошкова пројекта. Данас се на мапи добрих дјела већ појавило више од 20 градова, географија се стално шири. Другим ријечима, они који дијеле наше погледе и брину о природи постају све више и више. То су они који се на Западу зову зеленоумни.

Да ли сарађујете са неком од звезда? Да ли они помажу да се скрене пажња на питања животне средине?

Тренутно радимо са "звезданим" научницима. То су углавном теренски истраживачи и уски стручњаци, по правилу, јединствени на свој начин. Такође планирамо да оформимо стручни савет фондације, у који ће бити укључени познати научници, они који се свакодневно боре за очување дивљих животиња.

Шта још има у плановима за "Свет око тебе"?

Даље радите, проналазите истомишљенике, позивате људе да размишљају о томе шта их окружује и да делују у благослову природе. Што ће се у свету више бринути, бити одговоран и размишљати о околини, то ћемо брже моћи да пружимо значајну помоћ. Наравно, ми ћемо наставити наше пројекте. Штавише, многи од њих се лако шире. Такође је веома важно да у једном региону људи могу да користе или копирају позитивна искуства која су стекли њихови суседи.

Добротворна фондација "Свет око тебе".

У сибирском здрављу смо увјерени да је одговорно пословање обавезно не само подузети, него и дати - бринути се о родној земљи, размишљати о будућим генерацијама. Брига о очувању највећег слатководног језера на Земљи, компанија је покренула посебну еколошку кампању: 20 рубаља од куповине било којег фито чаја Олкхон Хеалинг Хербс се шаље у добротворну фондацију Ворлд Ароунд Иоу за пројекат Баикал заштите.

//ру.сиберианхеалтх.цом/ру/схоп/цаталог/цатегори/153/

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send