Повер

Која се храна зове саттвиц?

Производи који спадају у најтачније гуне.

Термин „саттвиц ноурисхмент“ појавио се у европском лексикону адепта нововјековне филозофије седамдесетих година 20. вијека на позадини фасцинације оријенталним мистицизмом, прочишћавањем и бхакти јогом. Саттва је прва од три гуне (квалитете материјалне природе у филозофији Санкхиа). У преводу са санскрита, саттва значи "чисто, светло, доброхотно". Од свих гуна којима припадају рајас (моћ) и тамас (незнање), саттва се сматра најчистијим и највишим квалитетом материјалне природе. Саттвиц дијета развија ум, јача тело, побољшава праксу јоге.

Саттвиц дијета се састоји од производа који имају лака својства и умјерено хладна својства. Пикантни, кисели и слани укуси су рађасти због својих стимулативних својстава, а горки и адстригентни су тамасични јер умирују ум. Дан Коро, кувар из кулинарског пројекта Ливинг Фоод, заснован на принципима сатвичке прехране, наводи производе везане за начин доброте: "Воће и поврће узгојено у еколошки чистим мјестима (осим лука, чешњака, хрена и ротквица које имају оштар мирис), свеже зеље, орашасти плодови и семена, мед и пчелињи производи, хладно пресована биљна уља, сушено воће, изворска вода, органски млечни производи и умерено зачински зачини: ђумбир, куркума, коморач и коријандер.

Постоје сумње у сатвичну природу житарица и пасуља. "Чињеница је," објашњава Дан, "да махунарке често иду у продају већ захваћене гљивицама плијесни, које садрже врло токсичне супстанце - микотоксине. Оне су врло стабилне и практично се не колабирају када се загрију. Што се тиче житарица, оне садрже вишак глутена Због тога се ови производи испадају, по нашем мишљењу, од саттвиц дијете ", закључује Дан. У традиционалној ведској кухињи, пасуљ и житарице су љубазнији. Сматра се да житарице имају изражене сатвичке особине, посебно цели пиринач, пшеницу и зоб. Природа зрна је описана као рајастика, иритантна за гастроинтестинални тракт. Саттвицхна само соја и каша.

Поред утврђеног погледа на сатвичну исхрану, која се заснива на ваишнавској интерпретацији Бхагавад-гите, постоји стајалиште које дозвољава присуство меса и рибе у исхрани јоге. Теллс Сергеи Агапкин, јога терапеут, оснивач Агапкин Иога Статион: "Веде забрањујте јести месо које је тамасично у природи је мит који се развио, захваљујући активностима неовасхнавс У међувремену, древни ведски обреди укључује жртвовање животиња накнадном употребом меса у храни. Цитирам из староиндијске колекције "Ману-смрити": "Оне животиња и птица које прописујумогу бити убијени од стране брахмана за жртву и храну. Тако није било времена Агастиа. Онај који једе дозвољена жива бића свакодневно, не чини гријех, јер створио и дозволио храну жива бића и они који их једу. " Људи зову тамасиц месо храну, која се обично назива "Бхагавад-гита", у којој наводно Крисхна позвао на Арјун за вегетаријанство. Позивајући се на изворни извор: "Продужавање живота, давање јасноће уму, снагу и здравље тела, доноси задовољство. Сочна, масна, пријатна за срце - ова храна је драга сатвичним људима речи о месу. Али постоје аиурведске текстове, на пример, у "Асхтанга хрдаиа самхите "пише:" Месо црне јаребице се користи за повећање интелигенција, варење ватре, снага И то је квалитет меса Партизије одговарају описаним. Крисхна према захтевима за саттвиц производе - повећава лопту (физичка снага и имунитет) и даје јасноћу уму. У истом тексту каже се да "нема других производа од меса животиња које носе." рогови, за брзи раст тела. "

Очистити тело Ана Схане и Јулију Дмитриеву

Детоксикација и јога

Седам видео лекција ће помоћи да се тело доведе у тон, изгуби тежину и научи како да једе исправно! Вежбајте са Аном Схане и менијем од нутриционисте Јулије Дмитриеве.

Фото: истоцк.цом

Погледајте видео: (Јануар 2020).

Загрузка...