Повер

Шта су слободни радикали, зашто се морате борити против њих и како

Pin
Send
Share
Send
Send


Алцхајмерова болест, мултипла склероза и Паркинсонова болест нису све последице.

Да бисмо разумели шта су слободни радикали, потребно је да се присетимо школског курса хемије, тачније структуре структуре кисеоника. Обично је његово језгро окружено са 8 електрона, који се комбинују у пару, формирајући стабилан и потпуно безопасан молекул. Међутим, под утицајем спољних фактора: стрес, неповољно окружење, нездрава исхрана, пушење, ултраљубичасто зрачење - може да изгуби или, напротив, стекне један електрон и као резултат постаје веома активан. Такви молекули са непарним бројем електрона називају се слободни радикали. У покушају да се врате на нормални број електрона, они растргају несталу честицу из другог молекула, а то се опет претвара у нови слободни радикал. Резултат је ланчана реакција разарања или оксидативни стрес.

Наше тело је у стању да се носи са већином оштећења, али са годинама, заштитна функција слаби и број слободних радикала се повећава. Они уништавају ћелије тела, укључујући ДНК ћелије. Зато је оксидативни стрес један од најзначајнијих фактора у развоју болести нервног система, укључујући Алцхајмерову болест, мултиплу склерозу и Паркинсонову болест. Осим тога, оксидативни стрес изазива прерано старење, развој атеросклерозе, реуматизма, болести кардиоваскуларног система и рака.

Можете вратити заштитни антиоксидантни систем организма тако што ћете у вашу исхрану укључити храну богату природним антиоксидантима - супстанцама које могу дати свој електрон слободним радикалима и тако га неутралисати. Они укључују витамине А, Б, Ц и Е, као и катехине и селен. Од поврћа богатог антиоксидантима, потребно је прије свега споменути махунарке (посебно грах), артичоке и крумпир. Јабуке, шљиве и неке бобице - бруснице, боровнице, купине, малине и јагоде - такође су одличан алат за борбу против слободних радикала. Осим тога, антиоксидативни ефекти имају и зачине - још једну ставку у дугој листи њихових корисних својстава. Посебно се издвајају каранфилић, цимет и оригано. И наравно, не смијемо заборавити на зелени чај: садржи катехин, који значајно смањује ризик од рака и кардиоваскуларних болести. Корисно је додати сокове од цитруса у зелени чај - резултати недавне студије су показали да они појачавају ефекат катехина неколико пута.

Фотографије: цасхевкитцхен / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send