Повер

Исхрана као пракса јоге: 4 принципа

Нека ваша исхрана буде свесна као пракса јоге.

Исхрана је кључна тема за многе људе. Посебно за оне који практицирају јогу и брину о духовном развоју. Знамо да оно што једемо утиче на то ко постајемо. Нажалост, стрес често доводи до несвјесног понашања, због чега преједемо, преједемо јунк храну, па чак и ноћу. Како уравнотежити понашање у исхрани? Како престати слиједити други импулс и јести свјесно? Дакле, ако радите јогу док једете? Постоје 4 бода - обратите пажњу на њих и временом ћете видети да је ваша исхрана постала коректнија и кориснија.

  1. Немојте се ометати. Оброк није намењен забави, а не прати серију или узбудљив разговор. Наравно, понекад можете отићи у ресторан или вечерати с пријатељима, али дефинитивно није вриједно комбинирати било коју од својих активности с једењем хране. Седите у миру и тишини, извадите телефон, искључите ТВ, музику, одбаците непотребне мисли из главе и једите. Да, у почетку ће бити тешко - чак 10 минута да се седи без журбе и ометајућих тренутака није лако. Дисциплинајте се. Постепено, полако, без стреса, тренирајте себе да посветите сву пажњу само јелу. Временом, овај процес неће бити толико болан за вас, али ћете тада доживјети осјећај пунине дуже, а храна ће се лако пробавити.
  2. Обратите пажњу на детаље. Детаљи ће вам помоћи да одржите свест док једете. Која боја је ваш тањир, какав је укус хране, какав је њен мирис? Често једемо у журби, гутамо храну, не добијамо никакво задовољство. Због тога стално желимо да једемо више или нешто слично ... Само направите навику проучавања хране и боравка у тренутку. Такође можете обратити пажњу на то како сте се осећали пре јела, током ње, после. Ова запажања ће вам помоћи да разумете много тога о томе који је електроенергетски систем прави за вас и који није.
  3. Поставите сто. Не треба да презирено поступате са храном, да је једете хладно, из контејнера, паковања и тако даље. Храна је врста ритуала, то је оно што вас храни, испуњава вас снагом и енергијом. Ако само напуните стомак, онда не морате сањати о хранљивим састојцима, чак и ако сте у сваком погледу купили или припремили здраву храну. Дакле, узмите предивну посуду, салвете, столњак, уредите апарате, распоредите храну уредно и естетски, смирите се и мирно почните да једете.
  4. Покриј очи. На први поглед може изгледати чудно, али пошто нам се не чини чудним, постоје огромни делови брзе хране на рачунару, ова чудност није показатељ. Неки људи читају мантре пре јела, друге молитве, ако вам ова пракса не одговара, само затворите очи на пар секунди и формирајте намеру да једете и добијете све што вам треба од хране. Ако сте у кафићу или на послу са колегама, можете избјећи представу - немојте затворити очи, само пренијети пажњу унутра и остати тамо неко вријеме.

Уживајте у оброку!

Фото: ребелреципес / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...