Повер

Како се Аиурведа односи на шећер?

Одбијање од шећера постаје прави тренд - али шта најстарији медицински систем каже о томе?

Дијете засноване на потпуној елиминацији шећера постале су прави тренд - али шта најстарији медицински систем каже о томе?

Аиурведа претпоставља да ћете јести слатку храну у највећој количини: истина, "слатко" значи чоколаде, али производи који имају природну слаткоћу - млијеко, гхее, пиринач, пшеницу, житарице и махунарке, воће, датуме, мед и тако даље.

Према ајурведи, слатки укус храни ум, ослобађа глад и жеђ, јача имунолошки систем и ткива нашег тела, а доноси и позитивне емоције, срећу, мир и енергију.

Али шта је са количином слатког које Ајурведа препоручује? Ако се држите ајурведске или сатвичке прехране, онда се ваша исхрана састоји од житарица, махунарки и других намирница са ниским гликемијским индексом и ниским садржајем фруктозе.

Стога, ако желите нешто слатко, додајте мало меда у своју кашу или пеците домаће целокупно пециво са зачинима. И не заборавите на цимет - помаже стабилизацији нивоа шећера у крви.

Главна разлика између ајурведског и западњачког погледа на шећер је да Аиурведа препознаје разлике између учинка различитих извора шећера на наше тијело. На пример, мед побољшава метаболизам масти и умирује Вату и Капху док истовремено повећава Питту, док шећер од шећерне трске јача тело, умирује Вату и повећава Питту и Капху. Бели шећер такође делује стимулативно на тело, утичући на све досхе без изузетка.

Слатка храна са нижим степеном прераде - на пример, шећер од шећерне трске, мед и сируп од јавора - сматрају се саттвицом и имају умирујући, умирујући ефекат на наш ум. Бели шећер и његови синтетички супститути сматрају се рајасичким и тамасичким, стварају јаке жудње за физичким жељама, узрокују депресију и замагљују ум незнањем.

Са аспекта Аиурведа, изузетно је важно пажљиво размотрити избор производа, дајући предност природним, а не синтетичким изворима шећера, и сматрати овај начин исхране дугорочно - овај приступ ће бити много кориснији од радикалних метода као што је краткорочно искључивање шећера из ваше исхране.

Фото: тхеваифаресс / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...