Повер

Укус за живот: како превазићи жељу за храном

Pin
Send
Share
Send
Send


Направите још један корак на путу ка свесности - уклањање зависности у исхрани.

Зобена каша са орашастим плодовима и грожђицама, кришке банана. Прва кашика - и одједном схватите да нисте гладни - јутрос би било довољно јогурта. И зашто је било потребно кухати кашу? Шта да кажем - навика.

Купујемо чоколаду када смо тужни. Печени кромпир оцистимо маслацем, чак и ако тело сигнализира вишак масти. И постепено се налазимо у снази навика, престајући да схватамо мотиве и последице сопствених акција. Идемо на рад на омиљену руту, радимо јогу сваке недеље у истој класи. Сваке вечери иста рутина: вечера, прање, кревет (или ТВ). Проблем је што је такав начин живота у супротности са основним принципом јоге - свесности. Али чим почнемо да живимо у садашњем тренутку, сваки наш дан постаје светлији и занимљивији.

Концепт самскаре помаже да разумемо природу несвесних импулса који одређују наше понашање. Преведено са санскрита, ово је механичко понављање неке акције, обрасца понашања и стереотипног размишљања, које се на крају претварају у навику. На пример, можемо да направимо сопствени доручак а да се не запитамо да ли сам заиста гладан.

Нутриционистичке навике обично постају најјачи самскаре, јер обред оброка обављамо неколико пута дневно. Можемо чак и класифицирати навике, сматрајући неке од њих добрим, а друге лошим. Али од тога наше акције не престају да буду механичке. Да бисте ослабили утицај самскара, за почетак је вредно зауставити се да купујете производе и једете храну само зато што сте навикли да то радите редовно. Проучавајући и остварујући твоје самскаре, научићеш да препознајеш праве потребе тела и да делујеш по њима.

Из навике

Будистички мајстор Нагарјуна је рекао да су самскаре "трагови дјела почињених у прошлости". Ако се понашате или размишљате једним кључем изнова и изнова, самскаре су фиксне. На пример, након свађе са вољеном, пригушите искуство са делом сладоледа. Дакле, повећавате негативну самскару једући храну као одговор на емоционални стрес. Што чешће то радите, то брже ваше акције постају аутоматске. Временом, ваша рука ће посегнути за сладоледом кад год вас нешто узнемири. Укус, слика и окус хране изазивају снажне емоционалне, физичке и менталне реакције које на крају одређују наше понашање. Пролазећи поред пекарнице, где је на пулту лежао бујни топли хлеб, можете себи допустити да се с одушевљењем замисли меки комад свежег хлеба са маслацем, а онда напустите ту идеју, присјећајући се да сте одлучили да изгубите тежину. У тренутку, радосно очекивање ће бити замењено страхопоштовањем. Уместо да слушате потребе тела, поново сте дозволили да вам ментални обрасци диктирају своје услове. Уместо да јасно схватимо које производе тренутно треба нашем телу, почињемо да процењујемо храну у складу са нашим идејама о идеалном облику или апстрактним концептима о протеинима и угљеним хидратима.

Сладолед или целер

Да бисте се ријешили негативне хране Самскар, морате створити позитиван. Они нас ослобађају и на крају замењују или трансформишу стереотипе који узрокују патњу. Овај приступ се разликује од општеприхваћеног када се "добре" навике култивишу да би се уклониле "лоше". На пример, престајемо да хватамо тугу сладоледом, замењујући је целером. Наравно, на тај начин ограничавамо количину масти и шећера, али у кризним временима још увијек се окрећемо храни, умјесто да адекватно реагирамо на оно што се догађа. Чак и ако уносимо мање калорија, наш самарара ће остати један од начина да се удаљи од стварности и да ћемо и даље бити далеко од ослобођења, или мокше. Према филозофији јоге, Моксха је важан корак на путу јоге. Прошавши га, ослобођени смо моћи навика и приближавамо се стању самадхија, последњег од осам корака описаних од стране Патањалија.

Непрекидност

Срећан или тужан догађај, изненадна арома омиљених јела или пристојан позив на вечеру - све може активирати самскару. Уместо попуштања позиву "Сада смо овде!" - Покушајте да кажете себи "стоп" и трезвено процените ситуацију. Вратите свој ум назад у центар, унутра и подесите ритам дисања. Онда скенирајте своје тело на знакове глади: да ли вам стомак боли, да ли вам глава боли, јесам ли расут? Да ли заиста желим да једем, или је то само стрес? Можда се осећам као да једем, поштујући рефлекс. Чим дође до реализације онога што се тренутно дешава, престат ћете реагирати као предложак.

Ако размишљате о храни коју сте под стресом, највјероватније вам неће помоћи пите, већ свијест о узроку вашег стања. Осим тога, вишак или неадекватна храна ће створити додатни терет и депресивно стање ће се само појачати.

Рецимо да сте одлучили да сте заиста гладни. Не журите до стола, не слушајте своје тело и покушајте да одредите које хранљиве састојке тренутно желите. Можда су то веверице, а ви непотребно сањате нешто тешко и дебело. Ако желите слаткише, не би требало да се баците на први десерт који вам је привукао пажњу. Прво, послушајте себе да бисте разумели шта ваше тело захтева. А ако након пет минута откријете да је комад торте заиста оно што вам треба, једите и уживајте. У исто време, будите свесни сваког дела, пажљиво пратите осећаје укуса, како се мења физичко и емоционално стање. Осјећај да те осјећај задовољства испуњава. Па, паузирајући и пажљиво проучавајући природу изненадног импулса, уместо да користиш оно што желиш из навике, ствараш нову позитивну самскару.

Небеско задовољство

Да би се промениле навике, неопходно је разумети шта они заиста јесу. У почетку не радите ништа - само гледајте. Можда читање или разговор вас одвлачи пажњу од процеса једења и као резултат тога једете више него што вам је потребно. Можда ћете се стално борити са собом, покушавајући да промените потребе тела. Гледајте како размишљате о опасностима угљикохидрата - а онда да нисте задовољили своју глад, забрањујући себи да једете своју омиљену посластицу. Обратите пажњу на то како дивно убодете последње делове у вилицу.

За слободу

Проматрајући себе, можете продријети у дубине подсвијести, открити, постати свјесни и, као резултат, превладати укоријењене стереотипе понашања. Ускоро ћете приметити који производи изазивају задовољство и талас снаге, а који, напротив, чине да се осећате тешким и уроните у апатију. Ако вас, на пример, велика количина тестенине чини поспаном, треба да их једете рјеђе иу мањим количинама. С друге стране, ако приметите да заиста желите додатке и додатни део вам доноси задовољство - то значи да сте научили да верујете себи и осетите тренутак када треба да станете.

Догађа се да пуштање старих шаблона одмах генерише нове. На пример, престаните да једете масне намирнице из тих разлога да су све масти штетне по здравље. А онда поправите нову самскару, која дели производе у категорије. Када одустанете од својих омиљених маслина, јер садрже много масноће, највероватније нисте свесни потреба вашег тела. Немојте дозволити да навика, чак и ако је "добра", контролише ваше понашање. Напуните фрижидер омиљеном делицијом и уживајте кад год пожелите. Не заборавите да се осећај задовољства јавља само када разумемо и прихватимо наше жеље и потребе, уместо да се суочимо са њима.

Фото: истоцкпхото.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send