Здравље

12 једноставних начина да се почнете више кретати

Pin
Send
Share
Send
Send


Како претворити добре намјере у стварне акције?

За наше далеке претке, одмор је био луксуз, али за нас је било луксуз да нађемо времена да одемо у теретану. Почетком КСКС века. око 80% калорија које су потрошене на рад на фарми и даље се конзумира мишићном снагом. И то упркос проналаску пољопривредне опреме и присуству коња који су сакупљали дрљаче и колица. Током таквог живота у коме је физичка активност била тешка и константна, еволуирали смо. Наше тело је прилагођено много већим оптерећењима него што бисте очекивали. Постоје докази да је животни век примитивних ловаца и сакупљача био 70 година. Овај период је смањен спољашњим условима - болести, смртност одојчади, утицај времена - али не и крхкост њихових тела.

Пошто нам више није потребно да ловимо, скупљамо, преоравамо земљиште, бацамо сијено на сјенило и сами печемо крух - листа иде на бесконачност - практично нема напорног физичког рада. Дакле, без обзира колико често чујемо о потреби за правилном исхраном и физичком активношћу, добре намјере и даље надмашују стварне акције. Због тога стављамо управљање стресом испред физичке активности на нашој листи промена начина живота. Већина људи је лакше да смањи количину стреса у свакодневном животу него да устане са столице и почне да се креће.

Ми смо реалисти и разумемо да приговор никада неће бити добра мотивација за промену живота. Осећај кривице само доводи до чињенице да чланство у теретани неће бити коришћено. Метода шаргарепе и штапа никада није добар подстицај. Свако ко воли физичку активност ће вјероватно трчати, радити вјежбе снаге или се бавити спортом још од дјетињства. Њихова тела су навикла на то, а повратна спрега, која доводи особу до еуфорије или "пријатног умора", ради без прекида. За оне који немају такву навику, тачно је супротно. Вежбање утиче на тело као физички рад, од кога долази испрва (испрва) и болови у мишићима. Њихово тело је навикло да седи без покрета, што даје дугорочно негативан ефекат. Потребне су године да се заврши ера кардиоваскуларних болести, гојазности и дијабетеса типа 2.

У овом случају, наш циљ је да предложимо једноставна решења која могу да промене петљу повратне спреге тако да се после мале активности особа жели више кретати. Поред тога, препоручене промене се морају одржавати током читавог живота. Играње спортова у интервалима између дугих периода непокретности неће довести до ништа добро. Адаптација се догађа природно када је стабилна и правилна. Боље је проћи кроз степенице сваки дан него снијег са снијега са прилаза код куће шест пута током зиме.

Читамо листу: као иу другим поглављима посвећеним начину живота, листа рјешења је подијељена у три дијела према нивоу сложености и доказане ефикасности.

Физичка активност: списак одлука

Означите 2 до 5 позиција за физичку активност које ће вам бити лако да промените. Направити теже одлуке требала би бити након што прође неколико лаких, једном тједно.

Дио 1. Једноставна рјешења

 1. Устани и крени се бар једном на сат.
 2. Попните се степеницама на други спрат, а затим позовите лифт.
 3. Радите сами кућу, не позивајте домаћицу.
 4. Иди на кратку поподневну шетњу.
 5. Изаберите далеко паркинг простор (ако је добро осветљен и безбедан).
 6. Ако ходате са својим псом сваки дан, ходајте дуже и брже.
 7. Купите шетачког тренера и радите на њему 15 минута дневно када слушате музику или гледате телевизију.
 8. Дођите у шетњу 5-10 минута три пута дневно.
 9. Играјте голф или вртну негу, или сличне активности које волите.
 10. Доделите 5-10 минута дневно за вежбе.
 11. Учините себи више од половине послова.
 12. Приликом гледања ТВ-а подигните лагану тежину.

Дио 2. Одлуке су комплициране

 1. Пронађите што више активних пријатеља и придружите им се.
 2. Узми пола паузе за ручак за вежбу.
 3. Ако идете с дјецом у парк, играјте се с њима умјесто да их само гледате.
 4. Прошетајте до трећег или четвртог спрата пре него што позовете лифт. Планирајте заједничку активност два пута недељно са партнером или супружником.
 5. Купите шетачког тренера и радите га 30 минута дневно док слушате музику или гледате телевизију.
 6. Поново се укључите у спорт који вам се свиђа.
 7. Вежбајте 5-10 минута два пута дневно.
 8. Прошећите до 3 сата недељно.
 9. Очистите двориште.
 10. Помозите добровољно онима којима је потребна помоћ при поправкама, чишћењу и бојању.
 11. Идите у шетњу сваког викенда ако је време добро.
 12. Пронађите особног тренера у теретани.

Дио 3. Експериментална рјешења

 1. Пријавите се за теретану.
 2. До иога.
 3. Водите групу која хода.
 4. Учините неку врсту спорта у игри на непрекидној основи.
 5. Пронађите пратиоца за вежбу.
 6. Почните да играте тенис.

Објашњење избора

Лака решења за ову листу су прилично једноставна. Њихов ефекат треба да се акумулира доста дуго да би се поштовале званичне препоруке - 2,5 сата недељно аеробних вежби умереним темпом, у комбинацији са додатним тренингом снаге. Али ако је ваш живот неактиван, ове препоруке могу вам се чинити да су измишљене за становнике другог универзума. И ево добре вести: ако само устанеш са столице, то ће ти донети највећу корист. Постепено напуштање потпуно сједећег начина живота је важан корак у спречавању штетних ефеката недостатка активности. Ризик од развоја болести се повећава током година ако се не померите. Седећи начин живота доводи до повећања смртности за 30% код мушкараца и двоструко веће смртности међу женама. "Нова старост", у којој људи остају активни и задржавају своју виталност након 65 година, била је у стању да заустави један од најнездравих трендова у друштву.

Наравно, надамо се да ћете прећи на сложеније одлуке на листама. Дајте себи времена. Ако ходате степеницама на други спрат два месеца пре него што позовете лифт, онда ће бити лако попети се на трећи спрат. Али ако одлучите да се одмах попнете на четврти спрат, вероватно ћете се уморити, а ваше тело ће добити сигнал: "Ово је посао." Ово је погрешан сигнал, барем ако сте кренули да уживате у пењању степеницама.

Деепак Цхопра, Рудолф Танзи "Супергенс", издавачка кућа "Е", 2017

Фото: истоцкпхото.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send