Здравље

Делфин, лав, вук или медвед? Дефинишите свој хронотип

Након што сте дефинисали свој хронотип, можете побољшати квалитет сна, постати енергичнији и побољшати своје здравље.

Сигурно сте суочени са ситуацијом у којој се ваше схватање када треба спавати, потпуно разилазило са становишта других. На примјер, када сте били студент, могли сте се припремити за испите прије пет ујутро, док вам је цимерица давно спавала. Или се одлучите да прошетате, а ваш муж спава зубе и иде у кревет. Ствар је у томе што наши биолошки сатови раде другачије. Навикли смо да се ограничимо на раздвајање људи према принципу "сова-шунка". Ову тему проширио је клинички психолог Мицхаел Бреус у својој књизи "Моћ када". У њему је издвојио 4 хронотипова особе: дупина, медвједа, вука и лава. Након што сте дефинисали свој хронотип, можете побољшати квалитет сна, постати енергичнији и побољшати своје здравље.

Делфин, лав, медвед или вук?

Долпхин. Човек делфина спава веома осетљиво: један део мозга је будан, а други, тако да буде, почива. Често га мучи несаница, дуго спава, размишља о својим акцијама у поноћ, тумачи нечије речи. Као што можете претпоставити, ови људи су прилично нервозни, али паметни. Ујутро се пробуде потпуно преплављени, али у вечерњим сатима се осјећају добро.

Ако одговарате опису, онда морате имати јутарњу физичку активност. Наравно, ово ће бити последња ствар коју желите након непроспаване ноћи, али то је неопходно јер ће вам помоћи да избаците вишак енергије и смирите се до краја дана.

Људи из делфина често заборављају или немају времена за доручак, јер су за то превише заузети. Бреус то обесхрабрује. Планирајте своје вријеме пажљиво и поставите аларме који ће вас подсјетити на унос хране.

Покушај спавања у 21 сат је бесмислено. Период од 22:00 до 00:00 је погодан за вас. Сат прије спавања, прочитајте књигу или се окупајте, ни у ком случају не сједите на интернету и не гледајте ТВ.

Лион. Човек лав лако се буди, рано и са осмехом на лицу. Он искрено не разуме општу мржњу за дивно доба дана, јутро. Он не воли много да спава, за њега је досадно. Обично су то велики оптимисти који су изузетно пријатни у комуникацији. Они више воле да имају пуни доручак након буђења, а онда иду да освоје свет.

Ви, као рана птица, једноставно морате да посветите јутро физичком напору. А ујутро значи 5-6 ујутро - ово је најбоље време за вас. Онда испланирајте дан унапред, направите листу неопходних ствари (обожавате). Таква дневна рутина ће вам наплатити наполеонски део енергије.

Избјегавајте угљикохидрате за вечеру. Од тањира тестенине у седам увече почињете да се поспавате. Боље је да протеинске намирнице подрже енергију.

Беар. Ако волите да спавате, имате добар, дубок сан, који траје више од 8 сати, можете се снимити медвједима. Сигурно сте пријатељски расположени, отворени и цените вашу удобност и здравље више од других. Медвједи се дуго пробуде, прво се купају у кревету и тек онда полако излазе из кревета.

Ваше идеално време је од 10 до 12 ујутро, пребаците на њега све најважније и најсложеније случајеве.

Пре доручка, идите на 30-минутни јог или ходајте, то ће вам помоћи да убрзате метаболизам, као и да побољшате концентрацију током дана.

Најбоље време за комуникацију са колегама је кретање од 3 до 6 сати поподне, биће вам добро расположење, што значи да ћете бити на врхунцу свог шарма.

Вук. Људи вукова спавају до поднева, ау поноћ њихов живот тек почиње. Ово је веома импулсивна, креативна природа, склона промјенама расположења. Рано јутро за њих је права тортура.

Ујутру, вероватно представљате мрачну, сиву масу, на начин на који је боље не пасти. Јутро дефинитивно није твој најбољи пријатељ. Али ипак се побрини за себе и иди на 15-минутну јутарњу шетњу. То ће послати снажан сигнал вашем мозгу да је време да се пробудите, иначе ћете пролазити поред облака пре вечери. Врхунац ваше енергије пада на период од 16 до 18 часова, исправно управљате овим временом.

За човека вука, није нормално ићи у кревет пре поноћи. Али сат пре спавања не би требало да буде посвећен послу - уместо да се нађете у мирном таласу и опустите се што је више могуће.

Фото: Бананаблондие108 / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...