Здравље

Ова биљка повећава заштитне функције организма.

Pin
Send
Share
Send
Send


Свети босиљак помаже тијелу да се прилагоди тешким временским увјетима.

Тулси је познат у свету као свети или индијски босиљак. Тулси у Ајурведи се назива "еликсир живота", а ријеч "тулси" се преводи као "неуспоредив". Велики риши су веровали да би босиљак у Индији требало да буде поштован као света биљка, јер има лековита својства, помаже да се развије одбрамбени одговор људи на штетне ефекте спољашњег окружења и чак изазове саосећање према другима.

Контрола климе

Тулси се може назвати природним адаптогеном - лијеком који олакшава адаптацију организма на различите тешке временске увјете: топлину, хладноћу; значајно повећава физичке и менталне способности, помаже да издржи велики психо-емоционални стрес. Адаптогени јачају имуни систем, повећавају производњу антитела са антивирусним и антифунгалним својствима. Тулси помаже код прехладе, главобоље, пробавних проблема, упалних процеса, срчаних болести и тровања. Тулси има оштар, горак укус, и неопходан је састојак свих сирупа за кашаљ, лекова за искашљавање.

Сацред плант

Спомињање тулси се налази у многим ведским текстовима. Две врсте тулси се зову Кришна-тулси и Рама-тулси (Кришна и Рама су људске инкарнације Вишнуа). Трећа врста, Батх-Тулси, названа је по светој шуми у којој је, према увјерењу, живио Кришна. Професори хиндуизма и обожаватељи Вишнуа - чувара живота - веома цијене способност тулсијег укуса да изазове саосећање у људима.

Хиндуси верују да биљка (која досеже метар висине) треба да буде у сваком дому. Жене широм Индије га идолизирају као персонификацију божанске мајке и изводе пују - прилично дугачак дневни ритуал током којег се света биљка пере. Индијанке траже од Тулси да им помогне да отвори своје срце и просветле њихов ум, повећају прану (виталну енергију), науче саосећање и коначно им дају велику љубав, стрпљење, веру. Верује се да током богиње богиња узима људе под њену заштиту.

Огрлица од 108 перли направљених од тулси стабла, коју обично носе и мушкарци и жене, дјелује као талисман, доноси радост и свјесност.

Фото: истоцкпхото.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send