Здравље

Који тип праксе одговара вашој доси

Праксу јоге треба изабрати индивидуално да би се постигла максимална корист.

Да ли сте икада приметили да неке асане имају благотворан ефекат на вас, док су вас други буквално избацили из колоте? Аиурведа даје ово разумно објашњење - иога треба практиковати по посебном, оптималном за вас, програму.

У традиционалној индијској медицини постоји идеја о три врсте фундаменталне енергије, досхама - памуку, пити и капи. Комбинација доша која се формира у тренутку зачећа формира пракрити, конституцију човека. Многи фактори утичу на пракрити: окружење, време, исхрана, сан, који могу да ојачају и ослабе досхе. Ова неравнотежа је позната као Викрити - тренутно стање. Пошто је устав сваке особе јединствен, мора постојати посебан начин исцељења. Било који лијек, било да се ради о лијековима или асани, мора у потпуности испунити циљеве враћања равнотеже.

Елементарне честице

Специфична својства доша одређена су елементима од којих су састављена. Памучна вуна је комбинација зрака и етера, стога је лагана, суха, хладна и покретна. Питта садржи елементе ватре и воде, али чешће је повезана са ватром. Вруће је, светло, није влажно и није суво. Само по себи, ова доша је непомична, али је лако покреће вата. Капху формира воду у комбинацији са земљом. Тешка је, влажна, хладна и стабилна.

Што се тиче доша, постоје закони "као што појачавају као" и "супротности се међусобно уравнотежују." На пример, ако сте вата-тип, требало би да избегавате суву, светлу и прозрачну храну, као што су кокице. Али топло млеко је савршено!

Само мирно

Људима са претежно вата конституцијом потребна је пракса смиривања и загревања која ће помоћи у стабилизацији нервног система, као и решавању проблема варења, зглобова и доњег дијела леђа који су карактеристични за овај тип. Због чињенице да је памук концентрисана у дебелом цреву, карлици и доњем абдомену, асане које утичу на ове области су идеалне. Нарочито корисно Уттанасана (нагнут напред из лежећег положаја) Пасцхимоттанасана (нагнут напред из седећег положаја) Баласан (положај деце) Супта Вирасана (положај Фулл Лиинг) Дханурасана (Бов држање) Вирасана (Фулл положај) Сиддхасана (жалфија држање ) и Падмасана (држање Лотуса). Кости и лигаменти у вата типу људи нису довољно јаки, и они сами пате од бола чешће од представника других типова. Стога, позе као што су Саламба Сарвангасана (Стајати на раменима) и Халасана (држање плуга) треба извести кратко вријеме и увијек користити помоћне материјале.

Не узбуђуј се

Питта је концентрисана у танком цреву, слезини и јетри, тако да помаже у балансирању поза које активно делују на абдоминалну шупљину. Међу њима су Устрасана (Цамел поза), Бхујангасана (Кобра поза) и Дханурасана (Лука поза). Али перформансе Схирсхасане (Стоје на глави) људи са питта дисбалансом треба избегавати. Обрнути положај тела у овом положају изазива грозницу, која се акумулира у глави, а посебно у очима. То може изазвати или погоршати болести ока, чије је здравље првенствено регулисано питтом.

Уз вишак питта-доше, идеалне су умирујуће асане са ефектом хлађења, које помажу да се носимо са јаким негативним емоцијама: бијес, огорчење и љутња - на пример, савијање напријед.

Пуна брзина напред

Да би се балансирала тешка, спора и хладна капха, потребно је практицирати загријавање и стимулирање асана, посебно оних које откривају подручје груди. Такви положаји савршено спречавају и лече конгестију у плућима, као што су бронхитис и пнеумонија, као и констриктивне болести као што су астма и емфизем. Пракса Устрасана и Сету Бандха Сарвангасана (положај моста). Обратите посебну пажњу на Суриа Намаскар - овај енергетски комплекс помаже да се ослободите вишка килограма и депресије, које су подложне људима из Капха конституције.

У ствари, асане, контраиндиковане за капу, веома су мале. Међу њима треба споменути и позе које снажно утичу на подручје бубрега - њихове болести могу изазвати неравнотежу капхе - на примјер, Дханурасан. Ако и даље вежбате ове асане, урадите то изузетно пажљиво и не задржавајте се у њима предуго.

Фото: мове_ио_асана / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Децембар 2019).

Загрузка...