Здравље

Јога је парадокс, или зашто у правој јоги нема места за напредак

Pin
Send
Share
Send
Send


Шта уопште значи “успешна” пракса јоге?

Дешава се, постоје веома значајни догађаји. На пример, када се први пут дижете на ослонац за руке у центру собе: "Гледајте, мама, нема зидова!" И овдје сте испуњени осјећајем који неконтролирано иде само напријед.

Међутим, у јоги, напредак је парадокс. Вежбамо да постигнемо савршенство у позицијама, али на матури такође учимо да опажамо садашњи тренутак онакав какав је, да се ослободимо борбе и дођемо до само-прихватања. Мјерење постигнутог напретка је да се осврнемо на то гдје смо били и да напредујемо гледамо у имагинарну будућност. Ниједна од ових опција није у складу са принципом "овде и сада". Дакле, како поставити циљеве за тијело, ум и дух, у исто вријеме потпуно свјесни сваке акције, сваког даха сада? А шта уопште значи “успешна” пракса јоге?

Живимо у култури у којој се крајњи циљ вреднује много више од процеса његовог постизања. Сасвим је јасно да се можемо ухватити да размишљамо као: "Ја ћу бити добар ученик кад коначно успијем ..." - убаците име било које супер-комплексне позе. Али да би био иогин, не треба се савијати дубље назад или бацати ногу иза уха. Асана је само један од осам корака које је описао Патањали у јога сутрама. Други кораци укључују пит-етичке рестрикције, Нииама - моралне принципе, пранаиама - уметност дисања, пратиахара - контролу чула, дхарана - концентрација, дхиана - медитација и самадхи - јединство.

Према Патањалију, јога је збир свих ових компоненти. На крају, овладавање напредном позом, рецимо, тежак баланс на рукама, је супер, поготово ако сте дуго и напорно радили да бисте постигли тај циљ. Међутим, стварни напредак у јоги се више односи на његове нематеријалне користи него на материјалне плодове. Парсхва Бакасана (Кран држање у страну) - прекрасан став, али само држање. Многи модерни учитељи ће вам рећи да јога постаје само када, у контексту праксе позама, развијате свијест, осјетљивост, одговорност и повезаност са нечим више од себе. Имаш осећај среће, шири се на цео свет. Очигледно, ови квалитети су успјех у пракси.

Свијест. На први поглед, искусни ученици у вашем иога студију се не разликују много од почетника. Али они који су напредовали на путу имају суптилнији поглед на себе. „Препознавши себе и своје тијело, његове способности и ограничења, можете развити релевантну праксу с поштовањем“, каже Сарах Паеурс, учитељица јоге из Сан Францисца. „Оно што је релевантно у пракси мијења се сваки дан према вашем здрављу, емоционална расположивост и ниво мотивације. Искусни ученик је свјестан утјецаја свих ових варијабли и омогућава им да управљају праксом. Б.Ц.Ц. Иенгар је напредак схватио као способност да користи своју унутрашњу интелигенцију да "пробуди црне рупе у телу" - на пример, да открије унутрашњу површину бутине или, рецимо, мртву зону средине леђа. Имамо места где смо одсутни у уму или је наша пажња преусмерена. Тако, у стварности, нема разлике између почетника и напредног студента. За Ииенгара, све што је битно је бити пажљив иу садашњем тренутку. Такво само-посматрање повећава вашу осетљивост на спољашњи и унутрашњи свет. Способност, која је суштина јогијског напретка.

Осетљивост. Пошто јога није спорт, тешко је пратити напредак спољним знацима: брзина, издржљивост, снага, удаљеност, па чак и флексибилност. Како поставити циљеве у пракси, гдје нема јасно дефинисаних линија? Почните гледати сваку асану као путовање. Можда знате своју дестинацију, али често можете пронаћи све што вам је потребно на путу. На пример, у Падмасани (Лотус постуре), можете ментално да скенирате своје тело и видите шта вас спречава да лако радите асану. Погледајте своју позицију у овом тренутку, а затим пратите све мале кораке потребне за пролазак. Пожурите - или покушајте да скратите пут - и повриједите се. То не значи да сватко може ући у Падмасану првог дана наставе, али ако је то ваш циљ, запитајте се: "Како то могу учинити сигурно и без насиља? Има ли других асана које откривају бедра, попут Падмасане, али без савијања кољена ? " Можда нећете бити у могућности да уђете у пун Падмасана за шест месеци, или можда никада нећете успети. У сваком случају, у процесу ћете научити много о односу између карлице и леђа, карлице и колена, колена са зглобом и вратом. Док схватате ове аспекте, развит ћете способност примјене правог напора у право вријеме. Суптилна осетљивост постаје сидро за пажњу - и на тепиху иу животу.

Девотион. Да бисте уистину напредовали у пракси, морате одвојити вријеме за наставу, групу и појединца. „Охрабривање кућне праксе је исто као и брига за себе“, каже Мари Пуффард, инструкторка из Калифорније. „Без ове преданости и устрајности лако је почети фокусирати се на вањске циљеве и пасти у замку потребних бескрајних постигнућа. практикујући код куће са посвећеношћу и поштењем, ваше искуство природно обогаћује током времена. " Према Јога Сутри (1.14), пракса постаје "снажно утврђена када се вешто и непрекидно култивише дуго времена". Преданост је управо спремност да дуго остане на путу. Сви доживљавамо флуктуације ума, сви имају лоше дане. Али напредни студент практицира у сваком случају, учећи да отпусти очекивања током времена и једноставно ужива у том процесу.

Цоннецтион. Речено је да јога на крају подразумева растварање у смислу бесконачности, или у Апсолуту. "Дисање постаје глатко, а тело стабилније. То су веома прагматични знакови који указују на напредак у нашој пракси асана", каже Род Јога, водећи учитељ и оснивач Пара Иоге, "али разумете да заиста напредујете ако можете у пози, осети нешто без почетка или краја. У традицији, ово стање се зове ананта. Ово може звучати донекле апстрактно, али можете природно стећи ту свијест користећи асану да се заустави. "Студирао сам филозофију, радио много физичких вјежби, али само кад сам се истински опустио и ум ми је престао, могао сам осјетити праву везу", наставља Стрикер. нећете искусити дубоку непокретност, пракса неће бити уравнотежена. " Ако донесете свесност и осетљивост за ово блажено стање мирне радости после часа, можете пронаћи себе жудње за нечим дубљим. Ово осећање је у пракси јога нидре, мантра, пранајаме и медитације. "Дубоки нивои праксе стварају везу са нечим вечним и са светлошћу у сопственом срцу", каже Страјкер. "Ако је светло довољно светло, оно наставља да осветљава ваш живот дуго након што сте скинули тепих.

Срећа. Уважени учитељ јога Јога Џон Френд дао је ученицима упитник са питањима: "Зашто сте овде? Шта тежите у својој пракси? Који су ваши циљеви?" Иако су се одговори разликовали, он је открио да је суштина, изненађујуће, била иста. "Они могу да кажу:" Ја нисам јако заинтересован за филозофију, само сам дошао због физичког напора. "Али ако питате зашто су заправо ангажовани, испада да из радости увек желе да нађу осећај слободе у себи." Склони смо да обратимо пажњу на стресне и тешке ситуације, а тренутке лакоће често пролазе поред нас. Како можете да се осећате слободно и срећно када сте заглављени у техничким детаљима Парвритте Триконасане? Френд нуди да изађе напоље како би пронашао одговор. "Да ли вреднујеш асане по својим плодовима", каже Френд. "Како се мијењаш? Да ли постајеш суосјећајнији? Имаш ли више љубазности у себи? Да ли осјећаш више љубави? Позивање на ове више намјере ће помоћи да се одржи исправан поглед на праксу и да остану у контакту са нечим врло добрим у себи. На крају, асана није главна ствар. Можда мислите да желите научити како стајати на глави, али у стварности само желите да се осјећате боље. Сви стварно желимо да будемо срећни. Срећа и осјећај добробити стварају праву језгру јоге. Када се појаве, знате да сте на правом путу.

Вапвампм

Фото: ноурисхбитасх / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send