За почетнике

12 чињеница о јоги, што је корисно знати

Ових 12 чињеница распршит ће ваше предрасуде о јоги!

Упркос међународној популарности јоге, још увијек постоје многе смијешне претпоставке и предрасуде о овој пракси. Ево кратке листе чињеница које ће вам помоћи да схватите шта је фикција и шта је истина.

 1. Није потребно седети у жици. Стереотип број 1 - морате да будете флексибилни за јогу. Не, нико ништа не треба. Напротив, јога ће вам помоћи да стекнете милост, флексибилност и здравље.
 2. Ово није секта. Јога нема никакве везе са религијом. Да, поријеклом је из Индије. Да, активно су га практиковали будистички монаси. Али то не значи да је јога нека индијска секта. Један од главних циљева јоге је просветљење, тако да ћете, напротив, постати трезвенији него што је то било прије студија.
 3. Јога није "за свакога". Још више је збуњујућа тврдња да је јога суперсакрална активност која је намијењена изабраним, али није доступна само обичним смртницима. Довољно храњења ега: јога није гора и није боља од других, не треба се бранити на рачун јоге и сматрати себе бољом од других.
 4. "Ом" пјева по вољи. Као и све друге мантре. Ако нисте близу санскрита, ако не желите да певате "Ом" - молим вас. Дивно је да знате како да чујете своје праве жеље и не желите да извршавате било коју акцију само зато што је сви око вас изводе.
 5. Не мора нужно бити вегетаријанац. Заиста, многи људи који долазе на јогу постепено одбијају месо. Али не зато што је то неопходна формалност, већ зато што се њихов поглед на свијет мијења током унутарњег и вањског рада. Ако ништа не промените, не присиљавајте се да приморате на вегетаријанство. Твоје ће доћи к теби.
 6. Јога није само растезање. Ако желите да седите на расцепе - идите на истезање, има више користи. Јога није само растезање асана, већ и динамична, моћна, статична поза. Неки инструктори дају тако снажну праксу коју ниједна гимназија не може упоредити са интензитетом тренинга.
 7. Није потребно постати аскет. Јога помаже људима да прошире свест, избаце је из установљеног оквира и образаца свести. Неко аскетско постојање је погодно, неко - хедонистички. У току тренинга, моћи ћете да одредите који сте тип и шта ћете радити с њим.
 8. Није неопходно имати беспрекорно тело. Још један стереотип: само слатке девојке у ружичастим тајицама практикују јогу. Ово је опет екстрем, који нема никакве везе са реалношћу. Ако је ваша тежина, тело избачено из конвенционалног оквира - нема разлога за бригу. Јога је и даље за вас.
 9. Јога не постаје увек начин живота. Постоје људи који су заувек освојили јогу. Они постају инструктори јоге, купују производе на тржиштима јоге и памте Јога Сутре напамет. Али не за све јоге треба постати начин живота. Можете вјежбати мање фанатично, али у исто вријеме осјетити позитиван утјецај јоге на ваше здравље.
 10. Јога је моћно средство за саморазвој. Али, наравно, ако сте заинтересовани за саморазвој, онда је јога идеалан симулатор. Људи из целог света не воле само ову праксу. Ствар је у томе што је једном заувијек промијенила њихове животе на боље. Наравно, само као резултат редовног и напорног рада на себи.
 11. Није неопходно да Инстаграм буде јоги. Можете са чистом савешћу да изјавите да сте јоги, чак и ако не водите рачун за јогу на Инстаграму, ако не радите Хеадстанд и друге наказе. Запамтите: јога није акробатска представа, већ исправна позиција тела у асанама, сигурна за здравље.
 12. Морамо дисати. Ако случајно изводите вежбе, док истовремено размишљате о свакодневним проблемима и потпуно заборављате дисање, онда је ово погодно за у, али не и за јогу. Зато будите свјесни.
Фото: габриелла.дондеро / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...