За почетнике

5 разлога за вежбање невољене асане

Pin
Send
Share
Send
Send


Зашто не треба често изводити асане које добијате?

Свако од нас има асане које чине дрхтање. Цхатуранга, Схавасана, Навасана ... Која је твоја најмање омиљена поза? Можда га практикујете рјеђе или се чак претварате да не постоји, и радије практикујете оне асане које добијате најбоље? Ако да, онда ми кажемо зашто ово апсолутно није вредно радити.

  1. Учите понизност. Често погрешно разумемо ту реч. Чини нам се да је то повезано са губитком, слијепом покорношћу, понижавањем. Али на матрици за јогу можете разумети њено право значење. Када постанемо, на пример, у ставу Ратника, можемо искусити нелагоду, можда се осећамо далеко од ратоборне, али учимо да прихватимо ситуацију. Понекад живот представља изненађења, а ви их једноставно морате прихватити. Што више покушавамо да их одбијемо, да избегнемо потешкоће, бол, нелагодност, више патимо. Али потребно је помирити се - и више не трпимо. Можда смо у болу, али наша перцепција нам омогућава да је не схватамо у смислу негативних, већ само да посматрамо. Такав приступ не мучи наше срце, не гура нас у депресију, не претвара живот у ноћну мору. Зато вежбајте невољене асане, продубите праксу, савладајте нове дубине у себи и не зауставите процес знања и понизности.
  2. Теацх цомпассион. Жеља за савршеношћу се често повезује са огромним егоом - на тај начин покушавамо да се заштитимо од других, да постанемо бољи од њих, да осећамо своју супериорност. Таква осећања су далеко од љубави, саосећања, емпатије. У општим часовима, људи често осећају себе као звезде светске класе, ако успеју у асани, и сагоревају од стида, ако им колена не попуштају у потпуности, или тело дрхти у снази. Не стидите се тог дрхтања, немојте се стидити своје несавршености, сви смо несавршени. Наша несавршеност, прихваћена с љубављу, помоћи ће да се прихвати несавршеност у другима, омогући нам да прихватимо људе какви јесу, без пројекција и очекивања.
  3. Научите да се суочите са тим. Ако вежбамо само оне асане које имамо, онда желимо да видимо само једну страну новчића. С друге, неугодне стране, затварамо очи. Тако се испоставља да неко живи у луксузу и екстраваганцији, док други не могу да хране себе и своје породице. Немојте се плашити да видите стварност онакву каква она јесте, не бојте се да покушате да учините свет бољим местом. Има много важнијих ствари у животу него што смо савршени.
  4. Они уче да напусте зону удобности. Ово је можда најочигледнија тачка. Наравно, тешке за нас асане захтијевају од нас велике напоре, и физичке и психолошке. Морате редовно да преузимате себе, а то није увек лако. Али навика напуштања зоне удобности ће покренути трајни механизам самопријекривања. Научићете да не подлегате тешкоћама и да ојачате своју вољу.
  5. Научите да се изненадите. Изгледа да неке асане никада неће радити, максимум је у наредном животу. Држач за руке, попречне поделе, држање шкорпиона? Али ако редовито вјежбате, не форсирате ствари, можете се запитати дубинама своје душе о способностима вашег тијела. И то је сјајно! Не зато што сада можете постављати кул асане на Инстаграму или постати инструктор тако да ће вам сви изгледати и завидети, већ зато што сте способни за нешто што чак и не сумњате. Можда су то велике ствари, ко зна?
Фото: алекисгирлновак / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send