За почетнике

5 разлога за прављење пса сваки дан

Зашто су сви јоги луђаци из Адхо Мукха Схванасане?

Адхо Мукха Схванасана је можда једна од најпопуларнијих асана у јоги. Практично сви креатори сопствених стилова додали су га својој пракси, препоручују да то раде често и дуго времена, проводећи пуно времена на савршеном подешавању асане. Али зашто? Шта је тако посебно у њој? Како то, на пример, прелази исти пас лицем према горе? Ево 5 главних предности пса лицем надоле, које га чине главном јога асаном:

  1. Растеже задњу страну бутина. Многи људи се суочавају са проблемом тврдих лоза, без обзира да ли су то спортисти или људи који су далеко од спорта. И то није лоше зато што се грациозно не могу преполовити и лако се додирују са прстима, већ зато што таква ригидност доводи до озбиљне нелагоде у леђној и спиналној закривљености. И овде се Пас суочава - само онај положај који идеално простире ово подручје: њежно и безболно. Током овог истезања, ваша леђа су у безбедном положају и нису преоптерећена, што се друге асане не могу похвалити.
  2. Продужава кичму. Положај тела у којем су наша стопала притиснута на под, а руке активно гурају простирку, доприноси квалитативном истезању кичме. И то се односи чак и на оне који имају мање повреде леђа или често доживљавају нелагодност у овом подручју. Зашто је важно радити на спиналној зони? Зато што нам то гарантује младост. Људска кичма се слегне сваке године, па чак и сваког дана! Из тог разлога, он постаје мање активан, његово тело не прима хранљиве материје, процеси опоравка његовог тела успоравају, а камоли прану, виталну енергију која не може слободно да циркулише кроз кичмени стуб.
  3. Помаже овладати јогијским дисањем. "Пас лицем надоле" - положај одмора - фраза коју многи људи осмехују. Тешко да се остатак може назвати напетим зглобовима, клизним длановима и петама које не падају на под. Али ако скренете пажњу на дисање, онда у тој асани можете да је пратите и успоставите везу са њом. Ако сте ви један од оних који не воле медитацију, ако по природи имате ум који се креће, ако је Схавасана једнак тортури за вас, онда је у Адхо Мукха Сцхванасани да можете радити са својим немирним умом и абдоминалним дисањем.
  4. Јача и отвара груди. Већина оних који сваки дан седе за компјутером имају проблема са држањем и порођеним грудима. Пас, губица, елиминише овај проблем и компензује нагомилану напетост. Редовна пракса ове асане уклања бол у врату и раменима, исправља леђа, омогућава вам да дубоко дишете (буквално и фигуративно).
  5. Јача руке. Ово посебно важи за девојке које су често недоступне за озбиљне моћне асане. Адхо Мукха Схванасана је релативно једноставна асана, одлична је за рад на горњем дијелу тијела и посебно на рукама (под увјетом да исправно изведете асану). Добро гурните руке са тепиха, немојте притискати рамена на уши, преносите своју телесну тежину на ноге и приметићете колико пажљиво раде ваше руке.
Фото: љцларксон / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...