За почетнике

6 омиљених питања за почетнике

Pin
Send
Share
Send
Send


На што одговара Јегор Ротов, учитељица Ииенгар јоге са 20 година искуства

Пракса јоге не само да даје одговоре на многа питања, већ и ствара нове. Ништа не може замијенити ваше особно искуство, али стручни савјети овдје могу бити врло корисни. Ево 6 питања која најчешће долазе на памет почетницима (на које Егор Ротов, Ииенгар Иога учитељ са 20 година искуства, одговара).

  1. Које је доба дана за јогу боље за почетнике? И колико пута недељно треба да идете у центар за јогу? Иегор РотовЈутро је најбоље време за вежбање јоге, али ако тек почињете да вежбате, можете вежбати у било које слободно време. Ујутро је ум мирнији и чистији него у друга доба дана, али мишићи су тврђи. У вечерњим сатима, тело је више подложно и отворено, али се осећа умор. Обично почетници одлазе у центар 2-3 пута недељно и 2-3 пута самостално уче код куће. Мој савет: свакодневно вежбајте код куће!
  2. Које технике дисања могу бити новајлија пракса? Е.Р .: За почетнике је боље да се фокусирате на правилно извођење асана, јер то је рад са телом који нас припрема за сложенији процес рада са дисањем. Али већ у својој почетној пракси, ученици могу обратити пажњу да не задржавају дах током извођења асана, јер у овом тренутку ћелије мозга не примају кисеоник и потлачене су. Морамо да покушамо да помиримо дах са кретањем тела. На пример, на улазу у Уттанасану (нагибање напријед из стојећег положаја) треба да издишете, а када изађете из позе, удишите.
  3. Зашто се не препоручује практиковање јоге у чарапама? Е.Р.: Фаитх Бириа, познати студент Б.К.Ц. Ииенгар воли да каже: "Радити јогу у чарапама је исто као и учење свирања клавира у рукавицама." Током часа, ученици треба да осете рад различитих делова стопала, као што су: прсти, табани и пете. И часови јоге у чарапама смањују осетљивост стопала. Штавише, стабилност се губи у положају стојећег положаја, због чињенице да се стопала у чарапама клизе на подлози.
  4. Почела сам да вежбам јогу код куће из књига. Читао сам да су обрнуте позе корисне, али се "не уклапају" са мном. Можда није било потребно да се почне с њима? Е.Р .: Обрнути положаји су веома корисни, али да бисте их успешно применили, прво морате да поставите једноставан положај, савијате се и савијате неко време. Основна пракса поставља основу за оно што се назива "интелекту јоге". Само на тај начин ученик може осјетити координиран рад различитих дијелова тијела. Прво морате развити вјештину намјерног истезања док отварате рамена и ослобађате врат, а затим, након неколико мјесеци редовног вјежбања, започните обрнуте асане. Кретање ка овладавању Сарвангасаном (Сталци на раменима) и Халасана (држање плуга) треба да буде постепено и не-трауматско.
  5. Могу ли јести и пити прије вјежбања? Е.Р..: Треба бити најмање четири сата између оброка и почетка наставе. Након лаганог оброка треба узети најмање два сата, а након чаја - око пола сата.
  6. У Схавасани И заспати. Је ли то лоше? Е.Р.: То се често дешава у Схавасани (положај мртваца). Нажалост, умор и хронично лишавање сна прате многе у животу. Пракса јоге ублажава стрес, тако да није изненађујуће да људи заспу током опуштања. Не грдите се за ово - све време. Праксом ћете научити да се свесно опустите без спавања. Постепено, спорим корацима, крећете се ка реализацији онога што се догађа са вама "овде и сада" у Схавасани.
Фото: иогаандјулиет / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Децембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send