За почетнике

7 знакова наставника

Pin
Send
Share
Send
Send


Расправљамо о томе шта би требало да буде прави Учитељ.

  1. Изглед. Прави Хатха Иога про-учитељ не носи уску одјећу како би задивио ученике љепотом фигуре, а затим да би могли видјети рад мишића. Ово је веома важно. Црна боја превише крије рељеф, па је боље избјегавати га - и за учитеље и за ученике. Скромност је добродошла - наставник не треба одлагати пажњу ученика нити изазивати нескромне мисли. Фокус ученика на лекцији је у његовом сопственом телу, осим у оним тренуцима када наставник показује исправно извођење положаја, али чак и тада ученик треба да гледа на рад тела наставника, а не на декорације или отмену одећу.
  2. Стил наставе. Добро је да лекција има структуру и заједничку нит, тему која се сијече. Структура часова Хатха Иоге је отприлике следећа: загревање, главни блок положаја, обрнути положаји, обнављање, Схавасана. Главна тема је нагласак на групи положаја (стојећи, нагнути, савијени, трбушни) или на једној тешкој пози, онда се читава лекција припрема за позу, ради на приступачан начин и рехабилитује се на крају. Језик наставника треба да буде јасан, јасан, разумљив ученицима. Само искусни наставници могу себи допустити укључивање из историје и филозофије јоге, знају како да контролишу пажњу ученика и могу је вратити у физичку праксу.
  3. Људске квалитете. Наставници се уче на овај начин: ажурна особа, посебно урбана особа, слабо, инертно тијело и претјерано агилан ум. Помаже да се опстане у граду, али се физички осећамо боље у супротној ситуацији: када покрећемо тело, а ум се повуче. Да би се превазишла инерција ученика, наставник мора бити енергичан, буквално гори. Учитељ понекад може да буде срам и шала, али деликатно и безопасно. Лоис Стеинберг, учитељица Ииенгар јоге, воли да подстиче активну акцију, игра на патриотска осећања: "Мислила сам да су Руси јаки, а ти си пао на други Цхатуранга! Покажи ми како можеш! И сада, још једном за стварност! последњи пут! Шалио сам се, био је претпоследњи! Резултат је важан - ако после часа осећате да сте успели да успоставите везу са наставником, ако му дозволите да вас вуче и гура у правом смеру, онда је лекција успешна и учитељ је права ствар за вас. Обично је занимљиво разговарати са таквим учитељем након наставе, поставити питање, разговарати о теми везаној за јогу, он вољно успоставља контакт. А ипак се такав учитељ не плаши да призна да нешто не зна.
  4. Искуство. Добар учитељ учи да практицира себе. На наставним семинарима увијек кажу: сазнајте - покушајте сами и тек онда идите с њим ученицима. Зато су се сада главне школе јоге назвале институцијама. Ово вам омогућава да користите јогу као терапију за тешке и хроничне болести. Иначе, ово је једини изузетак од правила: јога терапеут нема болести својих ученика, али искуство стечено у школи јоге помаже му да изабере праве асане за ученике са проблемима. Ови квалитети су неопходни и довољни за доброг учитеља. Али за многе, јога прелази физичку праксу. Захваљујући јоги постајемо ефикаснији и свеснији. Можемо преусмјерити енергију која је некада ишла да задовољи основне потребе за нечим новим.
  5. Трансмиссион лине. У јоги, линија сукцесије, која сеже до једног од осам Рисхија, мудрих оснивача осам брахманских кланова у Индији, има посебну моћ. Ако наставник наслиједи древну традицију, чак и ако он још није у потпуности сазрео, у његовом јога студију постоје таква мала, готово невидљива врата. И иза тога - игра светлости и сенке, тешко је размотрити, али је немогуће ући унутра. Радимо асане са ентузијазмом, али погледамо врата. Кажу да ако се вежбате дуго, нешто ће се променити - или ће врата постати већа, или ћемо бити мања, а онда ће бити могуће доћи тамо, у прелепу башту, о којој се до сада ништа не зна. Гласине, непотврђене приче, древни текстови наговјештавају да постоји љепота и савршенство, мир и радост. Јога није религија, већ инструмент који чини особу и оно што је савршено компатибилно - у овом животу, сада, када стојите на своме подставу.
  6. Унутрашњи је важнији од спољашњег. У потрази за озбиљним учитељем, не тражите вањски сјај, предивне фотографије у спектакуларним позама. Наставници нису увек савршени. Да, они су атрактивни физички, привучени су, али неки, на пример, су стидљиви и не знају како да гледају у камеру. Могу имати обичан изглед, а очи почињу да сијају само током часа. Они су несавршени и свјесни тога. "Замислите", каже ученик, "долазим на јогу, а учитељ носи вратни корзет! Па, како то може бити?" Да, сасвим нормално, кажем вам. Штавише, јога може изазвати избијање болести: ако је раније спавала, онда се након интензивних стрија и пумпања може повећати. Али ово је криза исцељења, након чега опоравак често почиње. Неки блокови у телу су толико јаки да не можете ништа да урадите помоћу тих метода.
  7. Чистоћа мотива и способност поверења. Однос учитељ-ученик је узбудљива игра у којој свако тестира друге и тестира снагу. Да, да, не само учитељ учи ученика, већ и ученик - наставник. Уосталом, да би отишли ​​за њим, морате да верујете. Стога мотиви наставника морају бити чисти, његов циљ - познавање свијета и преношење њиховог знања. Питајте наставника зашто је отишао да подучава, његов одговор може много да разјасни. Иако, знате, чак и грешке у налажењу наставника су плодне. Као у овој причи: једном је мајстор имао студента. Учитељ није волио ученика. Издан је, као пас, непрестано је пратио мајстора, ухватио сваку реч, сматрао га великим просветљеним човеком. Учитељица је знала да то није случај, али није рекао ученику да му не поквари репутацију. Једном је ученик добио мајстора толико да је одлучио да га се отараси. Довео га је до ивице литице и наредио му да скаче, а онда, кажу, научио би да лети. Ученик се молио Богу и његовом великом учитељу - скочио. И летио. Тада је и мајстор одлучио да скочи, јер се испоставило да је тако добар дан да и луђаци свих врста лете. И срушио се на камење. Зато што је ученик вером превладао над законима стварности, а господар, напротив, ваљао је у глави због свог поноса.
Фото: истоцк.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send