За почетнике

7 основних иога мудрости

Универзум се састоји од 5 елемената и сваки од 5 прстију је представљен једним од ових елемената.

Ми користимо мудре углавном у пракси медитације или пранајаме да усмеримо проток енергије у тело. Различити дијелови руку повезани су с различитим подручјима у тијелу и мозгу. Када ставимо руке у мудре, стимулишемо различите области мозга и створимо одређени проток енергије у телу. На тај начин помажемо у стварању одређеног стања свести.

5 елемената у нама

Универзум се састоји од 5 елемената и сваки од 5 прстију је представљен једним од ових елемената. Палац симболише ватру, као и универзалну свест. Кажипрст је зрак и индивидуална свијест, средњи је акасха, етер. Безимени - земља, мали прст - елемент воде. Када ових пет елемената није у равнотежи, болест се може манифестовати у телу. Мудре су један од начина за уравнотежење свих елемената у нама.

Неки од најчешћих:

  1. Гиана Мудра. Вероватно најчешћа јога мудра, такође позната као јин мудра. Она симболизује јединство ватре и ваздуха, као и јединство универзалне и индивидуалне свести. Повећава концентрацију, креативност, симболизира знање. Спојите палац и показни прст. Окрените дланове када желите да се осећате отворено или пријемчиво, одбијте их када желите да се осећате више утемељено.
  2. Схуниа (Акасха) Мудра. Симболизира стрпљење и дисциплину, помаже да се осјети стабилност. Повежите врхове палца и средњих прстију. Користите мудру када осетите да вам је потребна додатна снага да се носите са свим стварима.
  3. Суриа (Рави) Мудра. Спајајући врхове безименог и палца, повезујете елементе ватре и земље. Ова мудра симболизира енергију и здравље и даје нам осјећај равнотеже. Такође може помоћи да се остваре позитивне промјене у животу.
  4. Буддхи Мудра. Спајањем врхова малог прста и палца повећавате интуитивну комуникацију. Комбинујемо елементе ватре и воде, што симболизује комуникацију и отвореност. Такође може помоћи у јачању интуитивног знања.
  5. Прана Мудра. Активира енергију у телу у стању спавања. Да бисте то урадили, повежите врхове палца, прстена и малог прста. Мудра симболизује енергију пране и промовише њен слободан ток, а ви ћете се осјећати снажно и пуно енергије.
  6. Дхиана Мудра. Извор умирујуће енергије за медитацију; користи се када треба да изазовете стање дубоке концентрације. Ставите дланове на колена, један на други (лево доле), врхови палца се додирују.
  7. Ањали Мудра. Симболизира поштовање према себи и читавом универзуму. Изражава љубав и захвалност, Намасте.

Користите ове мудре док вежбате медитацију или пранајаму. Сваки пут изаберите ону са којом осећате највећу повезаност, или се руководите стањем које желите да створите у себи.

Фото: моллицатхеринеиога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...