За почетнике

8 корака: шта је јога?

Pin
Send
Share
Send
Send


Како почиње иога? Са ограничењима. Ограничења су праћена још седам корака.

Верује се да је јога древно учење, са религиозним нагибом. Пре много векова. Али све се на свету мења. Данас, јога има много нових перспектива, лица и имена. Постала је атлетски, љековитија и приступачнија, али је у исто вријеме задржала своју судбину и донијела свјетло у живот људи, повезујући их са својим правим ја.

Када је, крајем 20. века, јога из индијског асхрама мигрирала у московске подруме, већ је прошла огроман пут трансформација. Током свог "пресељења" са Истока на Запад, које је трајало више од стотину година, десетине тумачења добило је древна учења, стекло је Федерације и Совјете, институте, па чак и првенства. Наравно, популаризација јоге довела је до њеног поједностављења, али управо је тај процес омогућио милионима људи широм света да крену путем самопобољшања.

Елементалне истине. Дословно, "јога" је "вјежба", "унија", "веза" и "хармонија". Прва помињања јоге односе се на древне индијске текстове - Ригведу (збирку верских химни КСВИИ-КСИ века пре нове ере), Упанишаде (филозофске и теолошке текстове векова пре нове ере), Махабхарату (огроман еп о потомцима краља Бхарате, за разумевање јоге важна је песма "Бхагавад-Гита"). "Бхагавад-Гита" је настао као самостални рад у ВИИИ-ВИИ веку пре нове ере. е. и забележена у ИИИ-ИИ веку пре нове ере. е. У овим текстовима, јога се појављује као скуп духовних, менталних и физичких пракси усмерених на разумевање праве природе ваше "ја". Знање и пракса трансформишу човека у савршеније биће.

"Пример јоге" се сматра "јога сутрама" мудраца Патањалија, створених наводно у ИИ-В веку пре нове ере. О животу Патанђалија више се не зна више него о старом грчком Хомеру, аутору Одисеје и Илијади; али збирка његових 195 кратких афоризама поставила је темеље за класичну иогу од осам корака.

Осам корака - Ово је конзистентан ток студија о етичким, физичким и метафизичким аспектима јоге, који је у основи већине савремених трендова. Претпоставља се да ће савладавањем ових нивоа ученик на крају постићи главни циљ - ослобођење. За њега ће се завршити земаљски живот, испуњен патњом, и друго, спокојно постојање ће почети. Међутим, забринутост да јога учи брзој смрти не исплати се, већ помаже продужењу земаљског живота како би се омогућило постизање ослобођења у тренутној инкарнацији.

Прве двије фазе, иама и нииама, су етичка правила јоге, која нужно претходе "асанама", тј. Физичким вјежбама.

Пит укључује пет принципа. Први принцип, ахимса, учи да не наноси штету живим бићима. Други принцип - Сатиа - истинитост - је да се уздржи не само од лажи, већ и од самозаваравања. Трећи принцип - Астеа - непристајање неког другог, спречавање крађе. Четврто - апариграха - одбијање поседовања непотребних ствари, из поседовања. Пето - Брахмацхариа - умјереност, уклањање из сензуалности у ширем смислу. Треба напоменути да различити учитељи јоге имају тенденцију да дају различита тумачења принципима: тако, у једној традицији, брахмацхариа се може сматрати потпуном сексуалном апстиненцијом, ау другом - сексуалном модерацијом, омогућавајући интимност са једним партнером.

Следећи корак Нииама, прелази са ограничења на препоруке. Сматра се да се развојем прве фазе јоге свесност ученика ослобађа од порока и спремна је да прихвати врлине, међу којима има и пет основних. Сауцха - чистоћа, спољашња и унутрашња. Сантосх - задовољство оним што имате. Тапас - марљивост у пракси, самодисциплина. Свадхиа аа селф-знање и проучавање духовне литературе. Исхвара-пранидхана - повјеравање највишем, посвећење плодова свих акција божанској моћи. Поред тога, у неким другим традицијама, указују се и додатни принципи Нииама - то је сауманаси (беневоленце), нигара (импассивити), ман-дкхатар (промишљеност), аваса (независност), мантра-видиа (знање мантри), дамсанавант (поседовање изузетне моћи) и ниспратидвандва (одбијање присуства противника).

Затим, практичар наставља асанам - вјежбе које одговарају трећој фази. Асане су потребне да тренирају тело. Приступ је утилитаристички: здрава особа лако може издржати сате стационираног сједења у медитацији. Способност концентрације на сензације у мишићима олакшава процес савладавања медитативних техника, а издужена кичма и отворени зглобови олакшавају поравнање унутрашњих енергетских канала. Патанђалијева асана асана асана не даје листу асана, али их наводе други извори, на пример, Прадипикина Хатха јога (датирана у 15. и 16. век наше ере). Овде се асане формирају у специфичним секвенцама, почевши од циклуса Суриа Намаскар ("Поздрав Сунцу"), који се понавља неколико пута. Након тога слиједе стојећи положаји, савијање, сједење, положаји у лежећем положају, уздигнути положаји и завршна обрада Схавасане. Дакле, редовно тренирајући асане и чинећи његово тело отпорним, ученик усмерава своју пажњу унутра и овлада следећим корацима.

Пранаиама - Четврта фаза јоге, посвећена је управљању примарном енергијом универзума, праном. Пранаиама учи да контролише дисање уз помоћ посебних техника. Измјењујући дубоко, средње и плитко дисање, активно примјењујући кашњења на издисају и инхалацији, те усмјеравајући дисање на одређене дијелове тијела, јогин акумулира виталну енергију и користи је за своје потребе. Све ћелије тела (укључујући и мозак) у процесу вежби дисања добијају огромну количину кисеоника.

Уз смиривање ума и опуштање тела (пријатни "споредни ефекти" од пранајамских техника), акумулира се виталност. Важно је да у процесу савладавања сваког наредног корака јоге претходни није заборављен. Сва знања се развијају и надопуњују. Тако, након што је савладао технике пранајаме, ученик их може користити за бржи напредак у асанама: тијело загријавано дисањем постаје флексибилније и послушније.

Пети корак јоге - пратиахара, пракса одвраћања чула од објеката на које су усмјерени, држање државе "овдје и сада". Опажање онога што се дешава, али не допуштајући да се ум фиксира на спољашње или унутрашње објекте, главни је задатак јогија у овој фази. Схвативши Пратиахару, ученик почиње да опажа све феномене без процене, ослобођен је утицаја емоција и осећања и остаје сам са својом свесношћу. То је пети корак који, једноставним речима, представља прелазак из “примењене” јоге у “спекулативне” духовне праксе.

Следећа фаза је дхарана, потпуна концентрација ума на било којем објекту. Мудри ток мисли престаје, ум не прелази са објекта на објекат, а свест је једносмерна. Дубока концентрација на један објекат у трајању од 12 секунди је дхарана, а 12 таква дхарана је већ дхиана, седми корак јоге.

У овој фази, јогин схвата само да постоји и оно што је предмет његове медитације. Упорна пракса дхаране и дхиане ће на крају довести до последњег корака осмероструког пута - самадхија, стања надсвесности на коме се јавља јединство опажача и опаженог, а индивидуална свест (као микрокозмос) спаја се са космичким апсолутом (макрокозмом). Стање самадхија претходи потпуном ослобођењу - од патње изазване жељама немирног ума и од поновног рођења.

Јога је древна, дубока, моћна настава у својим потенцијалним ефектима, и свако може научити од њега шта год жели. Данас је доктрина разбијена у различитим једноставним и примењеним техникама. Јога за мршављење, јога за труднице, јога за вид, јога за ефикаснију обуку у било ком спорту ...

Коју год школу јоге изаберете, важно је запамтити да ни те расправе ни учитељи неће вас присилити да постанете строг аскет, прихватите вегетаријанство, певате химне неким боговима, или се претворите у пециво без доброг разлога. То није ни средство ни крај. Али сигурно ће вас натерати да обратите пажњу на свој живот, а не само на ваш став. Одакле долази умор и журба? Зашто таква збрка мисли, ствари и дела? Шта заправо значи „опуштање“, „прихватање“ или „важност процеса, а не резултат“? Све што јога подучава је свест, одговорност и спокој. "Иога Цхитта Вритти Ниродха" - "Јога је зауставити вибрације ума."

Дмитри Барисхников
Асхтанга Виниаса Иога Теацхер
(Асхтанга Иога школа Москва)

"Ако говоримо о озбиљној пракси јоге на редовној основи, онда то може драстично да се промени, па чак и промени ваш живот. Звучи застрашујуће? Уопште не. Зато што се аутопилот живота, на који се већина нас пребацила, постепено трансформише у свеснији живот, балансирани, здрави и сретни. Све мале ствари које су вас узнемириле су мање утицајни и постали сте сретнији. "

Кирилл Кхазановицх
Хатха Иога Теацхер
(Московска школа јоге на Серпукховској)

"Јога је вишеструки систем који вам омогућава да се повежете са својим унутрашњим потенцијалом кроз постепену и редовну праксу. Јога помаже да се побољша физичко здравље, стекне ментална равнотежа, активира креативност. Кроз праксу, пажња се побољшава, појављује се више енергије, штетне навике постепено нестају, либидо. "

Алекандер Дудов
оснивач школе Апнеа Иога

"Јога је паметна гимнастика, уз помоћ које ћете развити не само флексибилност тела, већ и флексибилност ума. Кроз вежбе ћете почети да боље разумете своје тело, почнете да га осећате - а то је први корак ка разумевању себе, својих унутрашњих склоности и талената. временом, ово ће вам омогућити да научите како да управљате својим животом. Ако изаберете јогу, прилика да живите дуго, радосно и плодоносно, повећавајући свој креативни потенцијал, расте. "


Чули сте доста о јоги, али не знате одакле почети? Учествујте видео курс за почетнике "Иога Старт" са Татјаном Илларионовом.

Најтежа ствар у јоги је да отворите простирку. Али још увијек вриједи! Први кораци у јоги су најважнији. Зато смо развили овај програм за вас - идеалан је за почетнике. Уроните у праксу јоге, научите њене основне принципе и осетите тренутни ефекат. Иога Старт са Татјаном Илларионовом је згодан видео курс, уз помоћ којег можете лако, весело и са здравственим предностима да почнете да вежбате јогу!

Водећи: Татиана Илларионов је виши тренер у Иоги23, шеф инструкторског особља мреже центара Иога федерације.

Шта је у програму?

  • Шта је јога?
  • Топли и уводни комплекс
  • Асане и мудре
  • Енергија у телу: шта је прана?
  • Технике чишћења јоге
  • Пранаиама: зашто си издисао и онда удисао?
  • Медитација

Курс траје 7 дана и састоји се од 7 видео лекција у трајању од 30 до 60 минута.

Сви материјали остају са вама у сталној употреби - можете их контактирати у било које погодно време.

За регистрацију

Фото: истоцкпхото.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send