За почетнике

Шта се овде дешава или зашто јога изгледа тако чудно

Објаснит ћемо главне нејасноће у иоги.

Новајлији који први пут долазе на јогу понекад су ужаснути: сви седе затворених очију, палите мирисне штапиће, светла су пригушена, олтари са Будом су распоређени у просторији, а усред тишине може да се појави “Ом” без разлога не сваки дан када се сретнеш, толико виче "Секта!" напустити разред. Међутим, сви ти моменти нису толико чудни, ако разумете шта је шта. Дакле, у чему је ствар?

  1. Охм. Да, можда је најбоље мјесто за почетак одавде. Шта значи “Ом” и зашто му сви око њега дају такав свети значај? У индијској традицији, они верују да је Ом оригинални звук који апсорбује вибрације Универзума, које је дуго времена изводјено у најстаријим мантрама. Овај звук је прошлост, садашњост, будућност, све и ништа. Изговарајући га, човек се стапа са Универзумом, постиже хармонију и разуме своју сврху. Али нису сви овако високо вредновали овај процес. Многи инструктори заиста почињу и завршавају своје часове са Ом певањем, али само да би пробудили, а затим поправили одређене вибрације у телу, разрадили дисање, и такође се прилагодили посебном таласу праксе. Важно је разумети да овај звук нема никакве везе са религијом или културом, сматра се универзалним, то је наслеђе читавог света, које могу користити сви људи било које религије. Пјевање није неопходно, само можете да ћутите током општег часа.
  2. Намасте. Гест поздрава који је настао у индијској култури. То је иста ствар као и здраво и збогом, само са још топлијим намерама и жељама. Генерално, дословни превод је следећи: "Поздрављам Бога у вама." У руској култури, ми често склапамо руке на сличан начин током молитве, због чега је Намасте толико везан за нас и изазива пријатна, узвишена осећања. Према томе, ако вас инструктор замоли да склопите руке у Намасте, можете га узети као молитвени гест, а не као дио неког прекоморског ритуала.
  3. Алтар. Ово је место где су концентрисани сви субјекти који се фокусирају на праксу, јачају намере и нешто лично значе вама. Обично је то мала статуа Буде окружена свијећама, фотографима учитеља, људима који инспирирају, талисмансом, "сретним" стварима, нечим "за памћење", цвијећем и другим стварима. То јест, ово није неко место за молитву и богослужење (мада га неки вероватно имају), већ место где су концентрисане ствари које изазивају позитивне емоције и мотивишу вас. Пошто је већина наставника обучавана у Индији, поставили су олтар у индијским темама. Ако вам ова култура није блиска, то не значи да не можете практиковати јогу. Главна ствар овде је идеја, а не елементи. У сваком случају, сигурно можете без олтара - то није злочин.
  4. Божанства. Ипак, ова тема треба да буде груписана у посебан одељак са олтара. У сваком случају, тема јоге је повезана с индијском културом, у којој религијом и филозофијом доминирају божанства која су супротна по изгледу нашој култури. Буда, Кришна, Кали - неки од њих могу изгледати застрашујуће и изазивати изненађење или одбацивање. Неки људи су заиста будисти или Харе кршћани - за њих то заиста има ритуално значење. За већину, индијска божанства су елемент декорације, жеља да се покаже да су зависни од јоге. Ако сте недавно почели да вежбате, није неопходно да мењате своју веру или нешто слично. Не будите преварени ако вам не одговара у вашој души.
Треба да почнете да вежбате јогу са најбољим учитељима. Пробајте видео курс "Иога Старт" са Таниом Илларионова.

Иога Старт - иога видео курс за почетнике

Дошло је време да почнете да вежбате јогу! Направите прве кораке у јоги са Татјаном Илларионовом.

Не морате да се придружите овом културном и религиозном систему ако ћете вежбати јогу. Ово је лична ствар. То сигурно не значи и не гарантује да ће се напредак и просветљење спуштати на вас само под условом да се уроните у индијске ритуале, пјевате мантре око сата, носите сари, постанете аскет и тако даље. Немојте се плашити спољних атрибута: у ствари, нема толико људи који их заиста поштују, остали се добро забављају или траже себе. Јога је данас власништво читавог свијета, стога није потребно претварати се у хинду, а већина обреда и сакрамента може се објаснити са логичке тачке гледишта и прилагодити вашој културној позадини.

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...