За почетнике

Шта је Виниаса јога и шта је њено значење?

Pin
Send
Share
Send
Send


"Ох, јоги! Не ради асану без виниаса!" - каже древни индијски трактат "Иога Цорунта".

Реч "виниаса" се састоји од два дела: "ви" ("на посебан начин") и "ниаса" ("постављања" или "полагања"). Дословно са санскрита може се превести као "положен у одређеном реду".

Мајстор јоге, Сри Тирумалаи Крисхнамацхариа, преко кога се јога широко проширила на Западу, инсистирала је на томе да следи Виниаса методу. “Као што музика без схрута и лаија неће бити пријатна за ухо, тако и пракса асана без винаше Краме неће дати добро здравље”, написао је у књизи “Иога Мацаранда”.

Виниаса - темељ његовог учења. Крисхнамацхариа је цртао информације о њој из древног текста "Иога Цорунта" и директно од свог учитеља у Тибету. Према његовим ријечима, у свакој асани има од 3 до 48 виниаса, док само требате дисати кроз нос, а удисати и издисати треба бити једнаке дужине.

Данас се методом виниасе користе многи стилови јоге. У овом случају, скуп кретања на улазу и изласку асана може бити или стандардни (Асхтанга-Виниаса Иога), или варијабилни (рецимо, у стилу Виниаса-Краме, око 700 Виниасаса). На истом принципу се заснива Сваскха Иога, Вини Иога и Јивамукти Иога.

Пхото: //ввв.инстаграм.цом/робинмартиниога/

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send