За почетнике

Како направити иогу дио твог живота

Ови савети ће вам помоћи да вежбате јогу не само на тепиху, већ иу животу.

Понекад заборављамо да је главно место за вежбање јоге изван простирке, у густој свакодневици. Ових 4 начина који ће вам помоћи да живите своју јогу - сваки дан.

  1. ФСхаке миндфулнесс. Вријеме проведено на тепиху, намјерава нас научити - стрпљење, суосјећање, преданост, вјера у себе и љубазност. Према томе, логично је да за живљење јоге требате пренијети ове квалитете из матице у свој живот. Током следећих неколико недеља, покушајте да живите свесно и манифестујте најбоље "јога" квалитете у вашем свакодневном животу. Иама, први корак јоге, у суштини тражи од нас да третирамо друге као себе - па приметите ваше окидаче и уместо да аутоматски реагујете, одмакните се од ситуације, дубоко удахните и одлучите да будете добри а не права по сваку цену. Вежбајте стрпљење и саосећање у ситуацијама које вас обично тестирају на снагу. Схватите све те тихе гласове у вашој глави који кажу да не можете да урадите ово или оно, и да нађете веру у себе и самопоуздање које вам је потребно да пратите прилику или сан. Постаните истински свјесни - будите свјесни себе и својих поступака и реакција, и радите на томе да будете најбоља верзија себе.
  2. Узми паузу. Ријеч "медитација" изазива многе страхове и дубоко укоријењена увјерења да "ово није за мене", али можете ли само повремено направити кратку паузу и провести неколико минута са собом, у тишини? Ако га гледате из ове тачке гледишта, нема ништа страшно у пракси медитације. Пета грана јоге, Пратиахара, трази од нас да донесемо своју свест из спољних објеката и стимуланса унутра. Нађите неко мирно место, затворите очи и дубоко удахните неколико минута, допуштајући себи да будете. Дозволите да то урадите за само неколико минута - само седите и пазите на свој дах. Сваки пут када приметите да ум лута, вратите га назад на дах. Ових неколико минута сваки дан ће омогућити да инспирација уђе у ваш живот, а стрес - да се смањи. Најбоље вријеме за ово је прва ствар ујутро или непосредно прије спавања (а можете и једно и друго). Међутим, ова пракса се може обавити у било ком тренутку и она ће донети плодове. Не потцењујте моћ неколико дневних минута тишине.
  3. Диши. Јасно је да стално дишемо, иначе не бисмо били живи! Међутим, већина нас не дише потпуно и дубоко и често дисање површно, чиме се повећава, а не смањује ниво стреса у тијелу. Пранајама, четврта грана јоге, значи контролу дисања, његова сврха је да смири наш ум и повећа прану, виталност. Једном или двапут дневно извршите неколико дубоких, свјесних циклуса дисања - дишите са носом, из базе абдомена. Можете узети у обзир трајање инхалације и издисања - прво можете покушати да их поравнате - удишите и издахните на рачун 5 или 6, на пример. Ако сте под стресом, продужите издисање - то ће опустити нервни систем и откуцаје срца.
  4. Излази у природу. Природа је један од највећих исцелитеља и учитеља. Вријеме проведено у природи помаже нам да осјетимо да смо заиста живи и да смо дио нечег много већег од нас самих. Она нас такође учи како да будемо јаки, а опет флексибилни, како да се ослободимо и протичемо, како цветамо и показујемо свој пуни потенцијал - никада не видимо природу која се држи нечега што јој више не треба или није свој потенцијал и пристао на нешто мање. Захваљујући животу у мегаградовима и обиљу модерних технологија, многи од њих су изгубили ту везу са природом. Изађите на свеж ваздух колико год често можете, ходајте по земљи и дубоко удахните. Осетите своју повезаност са земљом, са ритмовима природе - и стога животом - са јединством свега и свега.
Желите да почнете да вежбате јогу, али не знате одакле да почнете?

Иога Старт - иога видео курс за почетнике

Дошло је време да почнете да вежбате јогу! Направите прве кораке у јоги са Татјаном Илларионовом.

Фото: алекисгирлновак / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...