За почетнике

Предности и техника извођења Схавасане

Pin
Send
Share
Send
Send


Савасана се сматра једном од најтежих асана.

Схавасана или корпусни положај је последња асана, која се завршава класом јоге у циљу враћања тела и ума након интензивног вежбања. Многи воле ову позицију, јер вјерују да је једноставна и угодна. У ствари, ако покушате да изведете Схавасану према свим правилима, може се испоставити да је ова асана једна од најтежих. Како је, јер све што вам је потребно је да положите тепих, легнете, затворите очи и опустите се? Кључна реч овде је "опустити се", а како би се опустио, није увек довољно само лећи. У наставку ћемо описати како правилно извести положај корпуса како би се постигло дубоко опуштање и опуштање.

За почетак, побрините се да Схавасана има снажан позитиван ефекат на људско здравље, узимајући у обзир позитивна својства асане.

 • Редовна пракса Схавасане након наставе ће помоћи телу да не акумулира напетост на физичком нивоу и да не блокира прану на енергетском нивоу.
 • Помаже у бржем опоравку након тренинга, што је важно за оне који желе постићи резултате у раду тијела и ума.
 • Савасана помаже у борби против стреса, високог крвног притиска, раздражљивости, напетости, несанице и анксиозности.
 • Савасана поправља позитиван ефекат изведених асана.
 • Савасана се припрема да практикује дубоку медитацију.

Технике извођења асана:

 1. Изаберите праву површину. Требало би бити тврдо: дрвени ниво пода, плочица, асфалт - идеално (наравно, треба га покрити тепихом).
 2. Спремите се. Држите све непотребне предмете тако да енергија не затрпа простор: торбе, патике, чак и реквизите за јогу. Ако похађате часове јоге, покушајте да не лежите близу других људи. Растворите косу. Узмите покривач, ако је у соби хладан, ставите чарапе.
 3. Лези. Ако имате проблема са леђима, ставите јастуче или преклопљено ћебе испод доњег дијела леђа или кољена. Нека се опустите. Замислите да се ваше тело шири по поду, ваши удови постају меки и тешки.
 4. Опустите се. Скенирајте своје тело са унутрашњом пажњом - ако негде постоји напетост, задржите се на овом месту и покушајте да га ослободите. Не заборавите да опустите подручје врата и оковратника, лице, пеп.
 5. Држите ум празан. Не размишљај ни о чему. Мисли ће вам се појавити у глави - не покушавајте да се борите са њима, да их схватите, замислите да су то облаци који лебде поред ваше свести.
 6. Працтице. Останите у асани 5-10 или чак 20 минута. Што је главна пракса била интензивнија, Схавасана би требало да буде дуже. За лаку 30-минутну вежбу довољан је 5-минутни Схавасана.
Фото: иогабеатсбратислава / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send