За почетнике

Дрво представља: ​​предности, могућности за имплементацију и контраиндикације

Pin
Send
Share
Send
Send


Једна од најједноставнијих асана, али чак и она можда неће радити. Како да држање буде стабилно и исправно?

Прва помињања Вриксхасана (Стабло дрвета) датирају из 7. века наше ере. Чак иу тим древним временима, индијски свеци су уживали у дугој медитацији у овој позицији - сматрало се да она јача снагу воље и промовише самодисциплину.

У неким школама, Вриксхасана се зове Бхагиратхасана (Бхагиратха држање) - у част великог краља. Према легенди, дуго је стајао на једној нози како би смирио бога Шиву и добио дозволу да спусти свету ријеку Ганг са неба на земљу. "Овај став симболизира аскетизам Бхагиратхија", рекао је Каусхтуб Десикацхар, син и ученик мајстора јоге ТКВ Десикацхара. "Она нас учи да се држимо планираног пута, упркос свим препрекама." Наравно, то не значи да годинама морате стајати на једној нози.

"Суштина је да се направи искрен напор", каже Каусхтуб. "Поза дрвета јача снагу воље - квалитет који се не може преценити." Вриксхасана је једна од првих равнотеже која се учи на часовима. Будући да је релативно једноставна, даје све потребно оптерећење: јача ноге и кичму, отвара карлицу.

Поред тога, као и свака асана у равнотежи, држање Дрвећа промовише равнотежу, концентрацију, прибраност и смиреност. И сам процес - неуспјех и још један покушај - помаже развити такве квалитете као што су стрпљење, устрајност и понизност.

Иницијална обука

Одржавање равнотеже у ставу је ствар ума, а не физичких способности. Ако ум лута, то ће утицати на тело. Наравно, процес овладавања балансима је прилично компликован. Када научимо да одржавамо равнотежу, често нас преплављују мисли попут "не могу" или "изгледам глупо". Срећом, постоји диван начин да се заустави унутрашње ћаскање.
1. Прво, не заборавите на дисање. Са нашим фокусом на дах повезујемо ум са телом, што води до мира. Не узалуд у својој књизи "Објашњење јоге" Б.К.С. Ииенгар пише: "Узмите контролу над својим дахом - и ви ћете стећи контролу над својим умом."
2. Фокусирајте очи. Познат као дрисхти, фокусирање вашег погледа на одређену тачку помаже фокусирати ум. У Вриксхасана дрисхти омогућава вам одржавање равнотеже.
3. Окрените се у дрво. На основу вашег темперамента и врсте физичке конституције, размислите о томе какво би вам могло бити дрво: елегантна врба, јаки храст, разиграни длан. Онда замислите себе њима: Замислите да нога која подупире расте у под, а глава, као круна, јури према горе - то ће вам помоћи да уравнотежите.

Хоризонталли

Пре него што кренете на Вриксхасану, лежите на леђима, спустите кољена на груди и зграбите их рукама. Савијте и откопчавајте ногу, полако цртајте круговима великих прстију у ваздуху - ово ће припремити зглобове за балансирање. Да бисте открили своју карлицу и продужили мишиће бедара, опустите се на неколико минута у Супта Баддха Конасана (везана угаона поза). Лезите на леђа, савијте кољена, раширите бокове по бочним странама и заједно потискујте табане. Ставите пресавијене деке испод кукова. Опустите се и концентришите се на дисање. Након тога, изведите Супта Врик-схасану (Стабло стабла лежећи). Лезите на леђа и притисните табане на зид. Притисните задње ивице пета на под и усмјерите палчеве према плафону.

Ставите леву руку на лево бедро и притисните га дланом на под. Савијте десну ногу на колену и поставите ђон десне ноге на унутрашњу површину леве бутине. Ако је спољна површина десне бутине или леве бутине одвојена од пода, ставите преклопљено ћебе испод десног бутина. Притиском левог стопала на зид извуците лево стопало. Док удишете, испружите руке иза главе, окрећући дланове један према другом. Останите у том положају неколико циклуса дисања, а затим изведите асану са другом ногом.

Посадите дрво

Станите у Тадасани (положај позиције) десну страну до зида. Растргајте прсте са пода, раздвајајући их. Затим их спустите, притискајући четири тачке стопала на под - подлоге испод палца и мале прсте, спољашњу и унутрашњу страну пете. Уверите се да су колена постављена строго изнад зглобова, зглобова кука преко колена и рамена преко зглобова кука. Поравнајте главу тако да су вам уши директно изнад рамена. Понесите леву руку до груди у полу-маси (молитвени гест). Останите у овом положају на минут. Онда замислите да коријен расте са десне ноге и ментално га усмерите на под. Истовремено, замислите да се свилена жица протеже од врха главе, која се протеже цијелим тијелом према горе. Ставите врхове прстију ваше десне руке на зид. Савијте десну ногу на колену и поставите ђон десне ноге на унутрашњу површину леве бутине што ближе препонама. Равномјерно притисните заједно ђон десне ноге и унутрашњу површину леве бутине. Узми пет дубоких удисаја и издахни. Вратите се у Тадасану и изведите позу са другом ногом.

На краткој нози

Сада је време да изведемо Вриксхасану без подршке. Стани у Тадасани и смири свој дах. Стисните стопала на под и продужите језгро. Пребаците тежину на леву ногу и десну ногу са пода. Притисните десни потплат на унутрашњу страну леве тибије и померите десно колено удесно. Ставите дланове испред груди у молитвеном гесту. Гледајте право напред. Ставите врхове прстију на кости илијаке и осетите да су десна и лева страна карлице симетрично лоциране. Продужите струк и благо померите десно колено назад. Не искривљавајте карлицу. Када се слажете са овим положајем, померите десну ногу више и притисните је на унутрашњу површину леве бутине. Усмерите репну кост на под. Док удишете, продужите кичму, док издишете, притисните лијеву ногу на под, ширећи прсте што је више могуће. Ако сте укорењени у пози, уз дах, подигните руке, раширите их у ширини рамена и отворите дланове једни другима. Можете и повезати дланове у намасте. Не напрезајте рамена и лице. Дохватите врховима прстију док спуштате лопатице према доље до струка. Останите у ставу неколико циклуса дисања. Ако је могуће, затворите очи. Онда урадите асану са другом ногом. Ако нема стабилности у пози, изведите варијацију на зиду. Способност одржавања равнотеже зависи од разних фактора, па се немојте изненадити ако је поза лако постигнута дан раније, али данас то уопште не функционише. Не очајавајте и не покушавајте. Будите стрпљиви и резултат неће дуго трајати.


Виртуес

  • Јача ноге и кичму
  • Развија стабилност и равнотежу
  • Помаже код равних ногу
  • Продужава унутрашњи део бутине
  • Смирује ум

Контраиндикације

  • Болови у ногама иу подручју карлице или њихове повреде
  • Високи притисак
Да ли сањате здраве и витке ноге?

Јога против проширених вена

Вратите здравље и лакоћу на ноге!

Фото: истоцкпхото.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send