За почетнике

Која школа јоге треба да иде на студије

Која од ових области ће вам одговорити?

Постоји ли идеална јога школа која одговара свима? Очигледно не. Уосталом, што више праваца у јоги, то је интересантнији избор и више могућности. Посебно за оне који тек почињу да се ангажују.

Пре двадесет година, у Русији, за оне који су тек почели, избор јога школа је био ограничен. Асхтангавиниаса, Ииенгар иога, Хатха и Кундалини-иога - то су врхунске љествице из љествица краја 20. стољећа, у које су неофити вјеровали свом тијелу и души. Постепено су се у Русији појавили јога стилови западног аутора - Бикрам, Јивамукти, АкроИога, који су брзо постали популарни међу креативном омладином. И домаћи мајстори нису остали задужени западним колегама. Јога 23, Универзална јога, Јога у ваздуху - ово је непотпуна листа наших руских тематских школа јоге, створених за праксу у савременим условима. Као што видимо, до 2018. године, ситуација на "тржишту духовности" се толико радикално промијенила да избор садашње генерације придошлица може бити тежак само због могућности - неуспоредиво ширег од почетка КСКСИ вијека. Како да се не изгубите и пронађете пут? Вероватно морате пажљиво испитати све понуде и одабрати оно што се чини прикладним. И не треба се плашити експеримената, јер само време располаже импровизацијом на основу добро проучених класика.

 • Ииенгар Иога. Оснивач методе Б.К.С. Ииенгар је био ученик познатог индијског мајстора - Тирумалаја Крисхнамацхариа. Ииенгар је био позван 1989. године у Русију на Првој Алл-Унион конференцији о јоги. Долазак Гурујија послужио је као полазна тачка за развој јоге у земљи. Посебност методе је да се током праксе много пажње посвећује превенцији повреда. За то се користе разне врсте помагала, тзв. Реквизити: ваљци, појасеви, столице, деке, цигле итд. Свака асана је веома детаљна и детаљна. Пажња је усмерена на то како мишићи и зглобови треба да раде у различитим положајима. Данас је Ииенгар иога једна од најпопуларнијих дестинација у Русији. Центри су отворени широм Русије.
 • Асхтанга Виниаса Иога. Сри Паттабхи Јоис, још један познати ученик Крисхнамацхарие, оснивач је чувене школе Асхтанга Виниаса у индијском граду Мисоре. Секвенце асана у Асхтанга Виниаса Иоги су међусобно повезане понављајућим комплексима покрета (Виниаса) и комбиноване су са специфичном техником дисања (Ујаии, Виннеров дах). Реч "Виниаса" значи начин дисања и кретања. Сваки покрет има један дах. У процесу вјежбања, посебна пажња се посвећује трима главним бандама (енергетским бравама), које усмјеравају проток енергије у тијелу, као и дрсхти (фокусирање на одређене точке). У Москви се Асхтанга Виниаса појавила крајем деведесетих година двадесетог века. Један од првих учитеља Асхтанга Виниаса био је Игор Медведев, који је почео предавати прву серију на основу видео снимка овлаштеног професора Асхтанга Виниаса Давида Свенсона. Данас у Институту за проучавање Асхтанга јоге у Мисореу, са Схаратх Рангасвами Јоице, унуком Паттабхи Јоис, већ постоји око 40 руских студената.
 • Кундалини иога. Кундалини јога у традицији Иоги Бхајане појавила се и добила широм света 60-их година прошлог века. Први Рус који је упознао Кундалини је био Јацоб Марсхак - Гуру Јиван Сингх Кхалса (Гуру који носи наставу). Маршак је примио иницијацију и благослов за ширење Кундалини јоге у Русији директно од самог Иоги Бхајана. Мајстор је дошао у Москву крајем јануара 1991. У марту 1991, Гуру Јиван Сингх Халс отворио је прву групу Кундалини јоге у Русији. Касније у Москви курс за наставнике Кундалини јоге појавио се на Институту за интегративну психологију професионалног развоја, у организацији Алице Ротенберг и Алене Кхромова. Данас, Академија интегративне кундалини јоге ради у Москви, где се научни радови одвијају у области психологије користећи методе Кундалини. Конкретно, програм је предложен и овјерен овдје: "Кундалини јога као метода интегративне психологије и психо-корекције усмјерене на тијело." Федерација Кундалини јога учитеља такођер дјелује у Русији. Практични део Кундалини јоге се састоји од крија - динамичких и статичких вежби у комбинацији са различитим типовима дисања. Вјежбе Крииа се изводе од три минуте до сат времена. Дакле, овде трајање задржавања асане није регулисано од стране самог инструктора, већ је предвиђено самом методом. Много пажње се посвећује бандхаму (дворцима), мудрама (симболичком распореду руку) и техникама дисања.
 • Јивамукти Иога Јивамукти јога је још један млади правац који нам је дошао из САД. Створили су га Американци Давид Лифе и његова жена Схарон Ганнон. Основа стила била је Асхтанга Виниаса, која се практиковала пред овом женом. Међутим, аутори методе су сматрали да пракса не треба да буде ограничена на рад са физичким телом. Према томе, Јивамукти Иога укључује, поред Хатха Иога асана, проучавање светих текстова, појање мантри, медитацију и развој пажње. 2001. године, Московљанка Екатерина Кушнер случајно је добила сат јоге у Јивамукти Иога студију у Њујорку. Ово искуство је тако инспирисало да се Катарина почела активно ангажовати. Године 2004. вратила се у Русију и годину дана касније отворила мали студио НИМ Иога на Садово-Каретнаиа (студио је сада затворен). У 2006, први НИМ Иога студио појавио се на Плотников Лане.
 • АкроИога АкроИога су креирали Јасон Немер и Јенни Саур-Клеин почетком КСКСИ века. АцроИога је пракса у телу која комбинује јогу, акробатику и лековиту уметност. У учионици људи раде у паровима. У овом случају, један партнер дјелује као подршка, а други мијења асане право у зрак. Први московски учитељи АкроИогија постали су Улласита (Улиана Сотникова) и Мариа Короткова. Године 2011. Улассита је основала Школу лета. Школа летења је већ довела у Русију познате учитеље АкроИоги - Пау Касталсаге, Дицки Биккер, Јанаиа Левора.
 • Каула Иога Каула Иога је комбинација древних индијских пракси рада са телом, вјежби дисања (пранајама), енергетске масаже и урањања у медитацију. Школа Каула Иога основана је у Москви 2007. године од стране Илиа Дунаевског. У септембру 2011. године отворена је Каула Иога школа на Великој Лубјанки. Мисија школе је развој унутрашње моћи сваке.
 • Виниаса флов иога. Јога Флов или Виниаса Флов Иога је јога у току или медитацији у покрету, где су асане синхронизоване са дахом и глатко се слијевају једна у другу. Редослед је изграђен у таласима који спајају напетост и опуштеност. Континуитет праксе чини да ученик буде свјестан сваког покрета, а не даје времена да се врати менталној журби. Виниаса Флов Иога је израсла из традиције Тирумалаи Крисхнамацхариа. Слично је са Асхтанга Виниасом, али нема ригидно успостављене секвенце. Сваки инструктор може самостално изградити праксу. У САД и Европи, овај стил јоге данас је један од најпопуларнијих. Али у Русији се појавио недавно, не пре више од три године. У Москви подучавају Анна Волик, Лилииа Тукхватуллина, Варвара Лиубимова и Тониа Арно.
 • Јога у ваздуху. Јога у ваздуху је пракса јоге у хаммоцкс, сигурно фиксирана на висини од око једног метра од пода. Током часа се дају инструкције о сигурности, предају се основне асане и методе за њихову имплементацију. Аналоги јоге у ваздуху могу се сматрати антигравитациона јога, ваздушна јога, љуљачка јога. Ови часови су популарни у Канади, Америци, Европи и Индонезији. А сада добијају све већу популарност у Русији, где је Светлана Ангел постала оснивач школа 2008. године.
 • Бикрам ИогаБикрам иога, она је врућа јога, је смјер који је основао индијски Бикрам Цховдхури. Аутор методе је произашао из чињенице да су све позе дизајниране за гријано тијело, јер су се индијски мудраци практиковали у врућој и влажној клими. Стога, да би се постигао максимални терапеутски ефекат, ова стања треба да се репродукују током тренинга. Од 70-их година двадесетог века, Бикрам Иога је стекао популарност управо у Сједињеним Државама, показујући се као одличан метод за губљење тежине. Настава Бикрам јоге се одржава у просторијама са грејањем са температуром ваздуха од 37-40 степени Целзијуса и високим нивоом влажности. Вежба се обично састоји од 26 асана које се изводе брзом брзином од једног и по сата и две вежбе дисања. Једну од првих врућих јога студија у Москви отворила је Мариа Артамонова, цертифицирани Бикрам Иога учитељ.
 • Хатха иога. Хатха Иога је корен из којег расту Јога Аеингара и Асхтанга Виниаса. Хата укључује основни рад са физичким тијелом особе. Развијен је у древној Индији и описан у класичном делу - "Хатха Иога Прадипика". У Москви, скоро сваки центар за јогу данас нуди часове у Хатха Иоги. Постоји неколико различитих курсева за инструкторе - наставнички курс Прана центра, курсеви из Ииенгар Иога асоцијације, курсеви у Московској Иога федерацији, курсеви у Асхтанга Иога Центру у Москви итд. Захваљујући таквим курсевима, сваке године се појављују десетине нових инструктора Хатха Иоге. Данас је Хатха Јога прилично разнолика у својој инкарнацији. У ствари, сваки наставник који се не придржава одређене школе може се сматрати представником Хатха Иоге. У овом случају немогуће је унапред погодити каква ће бити пракса: брза, тврда и динамична или мека и глатка. Темпо, ред асана, ритам, број пранајама и друге особине лекције одређује сваки инструктор појединачно. Стога, ако распоред не указује на ниво сложености, боље је да га унапред наведете.
 • Интеграл иога. Интегрална јога је пракса заснована на учењу Шри Ауробинда. Главна ствар у Интегралној јоги је холистички приступ људском развоју. Циљ практиканата није сат на дан на јога тепиху, већ трансформација целог живота у праксу јоге. Сами класе у Интегралној јоги укључују праксу асана и пранајаме у комбинацији са мудрама, бандхама, као и мантрама, концентрацијом и медитацијом. Главна карактеристика праксе - рад са енергијом у процесу читаве класе. У Москви се можете упознати са Интегралном јогом у московском Центру за интегралне јоге. Настава је бесплатна. Једина плата је марљивост. Уводни курс се одржава суботом, главна група се састаје недељом.
 • Сваскха иога. Техника коју је развио А.Г. Мохан, један од ученика Сри Т. Крисхнамацхарие. У Русији, ово подручје је заступљено у станици за јогу Агапкин, школи Сергеја Агапкина. Агапкин је лично проучавао А.Г. Мохана у Индији у Институту Свастха Иога & Аиурведа. Сергеј Агапкин је медицински специјалиста, специјалиста традиционалних здравствених система и докторат из психолошких наука. Почео је да вежба јогу пре више од двадесет година, и подучавао је више од седамнаест година. Свастха-Иога метода се заснива на три принципа: 1) дисање, као спојна нит праксе; 2) измјењивање асана и винија; 3) припрема за улазак у асану и компензација за то након напуштања положаја.
 • Повер иога. Метод Повер Иоге (Повер Иога) је 1995. године створио амерички Берил Бендер Бирцх. Овај стил је на много начина сличан Асхтанга Виниаса Иоги, због чега је више пута оптужен за плагијат. Међутим, то га није спречило да постане популаран у Сједињеним Државама. У Русији почетком овог века почели су да се појављују јога центри и инструктори, нудећи часове Повер Иоге. У фитнес центрима, Повер Иога служи као облик фитнеса. И управо овај правац је погоднији за ове сврхе боље од других. Међутим, Повер Иога је такође у распореду таквог традиционалног јога центра као што је "Керала", где раде индијски инструктори и Аиурведски доктори. У учионици, низ вјежби повезаних динамичним лигаментима (виниасас) се изводи континуирано са смиреном музиком. Тренинг је подељен на неколико блокова, од којих сваки завршава динамичном пранајамом која улази у следећи блок. У њему, као иу обичној јоги, користе се разне асане, али не постоји стриктна секвенца, модули глатко прелазе из једне у другу.
 • Сивананда иога. Шивананда Јога је Хатха Иога метода подучавања коју је развио познати индијски практичар јоге, доктор и духовни учитељ Свами Сивананда (1887 - 1963). На Западу, Схивананда јога је постала популарна захваљујући његовом ученику Свами Висхнудевананди. Шивананда јога се заснива на пет основних принципа: правилан тренинг тела, правилно дисање, правилно опуштање, правилна исхрана и правилно разумевање. Основна асана пракса укључује скуп свих 12 поза. Настава на обавезној основи укључује и појање мантри, пранајама и медитације.
 • Иога 23. Основа за смјер је поставио мајстор јоге Андреј Владимирович Сидерски 2003. године. Након тога, систем је развијен и трансформисан узимајући у обзир практични и теоријски развој студената и колега из Сидерскога. Она је инкорпорирала најновија достигнућа у области Хатха јоге, борилачких вештина, модерних система спортске обуке, фитнеса, пливања и роњења на дах. У 2009. години почела је са радом Школа инструктора и тренера пројекта ИОГА23. Од сада, не само сљедбеници и студенти Сидерски-ја, већ и цертифицирани инструктори почели су се појављивати у Украјини и Русији. Данас су званични наставници Иоге 23 у Москви, Санкт Петербургу, Воронежу, Иркутску и другим градовима. Јога 23 се састоји од 23 комплекса, који се разликују по сложености (5 нивоа) и намени: за групне тренинге, личне програме, за инструкторе. Постоје чак и специјализовани програми обуке, на пример, за припрему фреедивер-а, специјалних снага, па чак и за астронауте. Наставници јоге 23 у Русији - Татјана Илларионова, Антон Баширов, Татјана Демченко, Алексеј Ларионов, Елена Макарова, Вероника Тулајева, итд.
 • Ток јоге. Ток јоге ("Јога у потоку") - стил, који је основао Ст. Петерсбург иога Вадим Попов. Развио је и “Гимнастику дугиних боја” за јачање мишићно-фасцијалних комплекса. Карактеристична одлика Јога тока - креативан приступ изградњи лекције, у зависности од циљева и циљева, нивоа обуке и добробити ученика. Нема јасно фиксираних секвенци. Асане се могу изводити било којим редоследом, али са очувањем континуираног кретања и дисања током вежбања. У почетку, ученици савладавају основне секвенце вежби под вођством инструктора, али постепено уче да ухвате „ток покрета“ самостално.
 • Тхрее иога. Три-иога, или Три-иога, је систем који је створио амерички Цали Раи (Калији). Овај систем је рођен спонтано, током медитације: изненада, тело Кали Раи-а је почело да изводи Хатха Иога асане један за другим, са којима није била упозната. "Три" у име методе значи тројство бића, свести и блаженства (другим речима: тело, ум и дух). Руски јогији су се први пут срели са Три-Иогом 1992. године, када је први пут Калији дошао у Москву и одржан први семинар. Тада је имала своје прве фанове, који су наставили студије, а затим су почели да воде часове на Три-иоги. Данас у Москви, ови часови се одржавају у Центру ТриИога на Новориазанској улици. Траи јога је мека и глатка пракса Хатха јоге, која се понекад назива и медитацијом у покрету. Асане су синхронизоване са дисањем и глатко тече једна у другу. Редослед је изграђен у таласима који спајају напетост и опуштеност. Кали Раи ће се ове јесени вратити у Москву како би представио конференцију о Јога часопису (од 13. до 14. октобра).
 • Исхвара Иога. Ауторски метод украјинске јоге Анатолиј Зенченко, који је своју праксу започео 90-их година двадесетог века са Асхтанга Виниасом. Назив школе на санскрту значи "унутрашњи учитељ" или "дух". Ово име је настало зато што сам Анатолиј Зенченко сматра да нема и није имао спољног учитеља у Хатха Иоги - само унутрашњи. Анатолиј Зенченко је увек блиско сарађивао са заједницом московске јоге. Уз његово учешће, развијен је први курс за учитеље у Прана центру 2008. године. Дипломанти овог курса су такође добили сертификате учитеља Ишвара Јоге. Касније се Зенченко удаљио од тима Пране и створио сопствене инструкторске курсеве у Кијеву. Током праксе Исхвара Јоге, нагласак се ставља на осећај интегритета унутрашњег простора. Током лекције, свака асана се пажљиво гради од врха до дна - од круне до стопала и од дна према горе - од стопала до врха. Истовремено, много пажње се посвећује положају кичме, расподели телесне тежине. Чак иу најтежим положајима постоји прилагођавање за опуштање и рад дубоких унутрашњих мишића.
 • Иантра иога (единство Солнца и Луны) - это часть учения Ати-йоги в будийской традиции дзогчен. В России Янтра-йогу передает Чогьял Намкай Норбу и уполномоченные иминструкторы Международной Дзогчен-общины. Фабио Андрико и Лауру Эванджелисти
  - международные инструкторы по Янтра-йоге. Янтра-йога состоит из серии движений, выполняемых в строгом ритме и точно скоординированных с разными типами дыхания и задержками дыхания. "Янтра единства солнца и луны" содержит в себе 108 упражнений. Во время пранаямы используют два типа дыхания: гладкое (беззвучное) и грубое (звучное). Посебна карактеристика Иантра Иоге је координација покрета тела, дисања и концентрације ума, сва ова три аспекта се примењују од самог почетка, а не постепено.
Фото: супермица / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...