Почетна иога пракса

11 јога асана које ће вас испунити срећом

Pin
Send
Share
Send
Send


Увијек нам недостаје нешто за потпуну срећу и кренули смо у потрагу за успјехом, заборављајући да је права радост у нашем срцу.

Самоуслужна пракса има једну неоспорну предност - способност да направите лекцију по властитом нахођењу, мењајући план одељења у зависности од вашег расположења и благостања. Ако сте уморни или се не осећате добро, можете обавити програм опоравка, а ако сте пуни снаге и енергије, активније га укључите, укључите све омиљене асане у комплексу.

Али у таквој слободи избора лежи опасност од самозаваравања: увек можемо избећи позе који су тешки, али заиста могу решити наше дубоко укорењене проблеме. Често изводимо добро развијене асане, у којима можемо да се изражавамо и покушавамо да заборавимо на наше “слабе тачке”. Чини нам се да ћемо постати срећнији ако радимо само оно што волимо и избјегавамо ствари које не доносе задовољство.

У ствари, такав приступ може довести до осјећаја незадовољства и учинити нас овиснима о вањским околностима. У међувремену, за нашу духовну удобност, чоколаду, куповину, само омиљене асане биће потребно, ми ћемо бити у сталној потрази, јер је судбина променљива, а срећа краткотрајна. Истинска срећа је стање у којем осјећамо задовољство без обзира на то како се ситуација развија. А што није најједноставнија асана или беспослена у промету на путу до посла не може засјенити наше постојање.

Чим престанемо да се држимо уобичајених идеја о срећи, отворићемо се и предузети први корак ка сантосцху (задовољству) - једном од основних принципа класичне филозофије јоге. Сантосх је описан као "мирна срећа у којој се жеље не јављају." Пракса јоге ће вам помоћи да постигнете стање мирне среће. Покушајте да посматрате своје дисање, а да вас не ометају физичке сензације или јаке емоције, то ће вам помоћи да будете јасни док радите и своје омиљене и невољене асане.

Овај комплекс укључује позирање за отварање карлице, које не доноси много за многе, али фрустрације и незадовољство самим собом. Али захваљујући редовној пракси, схватили смо да срећа не зависи од флексибилности кука, већ од тога како третирамо наше тело. Током праксе, размислите о томе шта је мој учитељ, Гелек Ринпоче, рекао: "Шта је срећа? Да ли га тражите на небу или у облацима? Покушавајући да нађемо срећу, потражите бол. А када га пронађете и видите да се смањује, наћи ћете срећу ".

1. Вриксхасана - позирање стабла

Станд ин Тадасана (позиција планине). Приликом удисања, пребаците тежину на десну ногу, одсеците лево од пода и притисните доњи део левог стопала на унутрашњу страну десног бутина. Стави дланове испред груди и продужи кичму. Затим, без отварања длана, полако повуците руке. Гледајте како се ваше тело њише - то ће вам помоћи да прихватите промене у животу једнако мирно. Останите у пози за 5-7 циклуса дисања, а затим се вратите у Тадасану.

2. Вирабхадрасана ИИ - Поздрав ратника ИИ

Оф Тадасанс на издисају, одмакните се за око 120 цм лијевом ногом и окрените лијеву ногу према ван за 45 ступњева. Десна пета је у линији са средином левог стопала. Савијте десно колено под правим углом и окрените тело лево, повлачећи руке према странама. Погледајте преко прстију ваше десне руке. Повуците руке из средишта грудне кости. Осетите како се груди шире и отварају подручје срца, а ум се чисти. Опустите се, уживајте у унутрашњој слободи. Држите позу за 5-7 циклуса дисања.

3. Уттхита Парсхваконасана - Поза издуженог угла на страну

Оф Вирабхадрасана ИИ док издахнете, ослоните се удесно и спустите десну длан или врхове прстију на под, на спољашњој страни десног стопала. Ако је десна страна компресована, користите опеку као подлогу за руку. Извуците леву руку горе, а затим је спустите преко уха. Окрени главу и погледај трицепс. Развијте ребра до плафона. Уверите се да су обе стране груди равномерно растегнуте. Док сте у асани, посматрајте да ли можете смирити ум и пратити сензације које се јављају у телу а да им не дате процену. Останите у пози за 5-7 циклуса дисања.

4. Триконасана - Триангле Посе

За излаз Уттхита Парсваконасанаментално усмјерите издисај у лијеву пету и добро је притисните на под. Док удишете, исправите десну ногу и устаните, истежући руке паралелно са подом. Издисати и при следећем удисати, дозволити да се карлица лагано окрене на десну ногу - то ће помоћи да се колено поравна тако да изгледа стриктно десно. На издисају, наслоните се удесно и спустите десну руку на под, на циглу или на глежањ, како желите. Обратите пажњу ако се спуштате још ниже. Пре свега, бити у асани, треба да тежите осећању слободе и потпуног задовољства. Останите у пози за 5-7 циклуса дисања.

5. Прадарите Падоттанасана - Леанинг Форвард витх Виде-Леггед

Оф Триконасана док издишете, окрените тело ка десној нози и положите руке на под са обе стране десног стопала. Затим идите својим длановима улево док се не центрирају између стопала; Развијте ноге тако да буду паралелне једна са другом. Док удишете, подигните тело и продужите обе стране како бисте проширили кичму. Док издишете, нагните се напред, спустите главу и кичму на под. Покушајте пронаћи равнотежу између снаге и флексибилности. Останите у пози за 5-7 циклуса дисања.

6. Припрема за Еку Пада Радзхапотасане - Припрема за позу Краља Голубова

Оф Празарита Падоттанасани померајте дланове удесно, на предњу ивицу простирке, окрећући десну ногу ка споља, а леву - благо окрећући се ка унутра. Савијте десну ногу на колену, остављајући лево право. Повуците прсте леве ноге и уђите у низак ударац. Поставите оба длана на унутрашњу страну десног стопала, затим их гурните напред и спустите подлактице на под. Ако је растезање превише интензивно у овом положају, положите дланове на цигле или спустите лево колено на под. Немојте испустити главу - наставите да растегнете кичму. Можда се ваша осећања неће чинити превише пријатна. Али док су у пози, зглобови кука постају све гипкији, а нелагодност се смањује. Држите позу за 5-7 циклуса дисања.

7. Варијација Ека Пада Рајапотасана - Варијација позиције краља голубова

Из претходне позиције, померите дланове уназад тако да су тачно испод рамена, и ставите их са обе стране десне ноге. Притискајте дланове на под, подигните своју карлицу, користећи снагу леве бутине, и откините десну ногу са пода. Развијте десну ногу тако да се потколеница спусти на под: глежањ се налази поред левог зглоба, а колено десно. Покушајте да изједначите карлицу. Ако десна половина карлице не падне на под, ставите намотану деку или циглу испод десног бутина. Померајте руке према напријед и док издишете, спустите се. Избегавајте непотребне напоре у раменима, врату, лактовима и абдомену. Научите да радите без стреса: ово је важан део праксе и лек за депресију. Останите у пози за 5-7 циклуса дисања.

8. Падастхила Јанурасана - Поздрав на глежњу на колену

Оут оф вариатион Ека Пада Рајапотасана ставите дланове испод рамена и подигните тело. Повуците лево колено удесно, седите на задњицу и поставите доње ноге тако да десни зглоб буде на левом колену. Можете да седите усправно са длановима на поду са обе стране карлице, или постепено нагните се напред, са длановима испред себе. Пазите да су ноге паралелне једна према другој: положај ће вам помоћи да искусите осећај задовољства из живота. Ако вам је тешко да прихватите ову позицију, седите на циглу или испружите леву ногу испред себе. Останите у пози за 8-10 циклуса дисања.

9. Баддха Конасана - држање угла

На удисају, седите усправно, раздвојите колена и повежите ђонове. Ако је у овом положају карлица скренута уназад и не можете да седите на бедрене кости док држите леђа равно, седите на преклопљено ћебе или јастуче. Ставите дланове на под испред себе или зграбите зглобове. Без помоћи ваших руку, притисните спољашње ивице стопала заједно, а унутрашње - раздвојите их, окрећући ђонове на плафон, као да отварају књигу. Ова акција помаже да се кукови извуку и спусте колена. Настављајући да продужавате кичму, полако се нагните напред. Постепено отварајте могућности свог тела, будите пажљиви према себи. Останите у положају најмање 5-7 циклуса дисања.

10. Упависхтха Конасана - Тилт седење са широко разведеним ногама

Када удишете, подигните тело. Ухватите се испод колена и рукама, раширите ноге. Побрините се да чаше кољена и прсти не увлаче или излазе, али гледајте строго према горе. Исправите леђа, положите врхове прстију на под иза карлице и, гурајући руке с пода, повуците кичму. Затим покушајте да се нагнете напред, извадите грудну кост из карлице и покушавате да положите стомак и чело на под. Немојте се обесхрабрити ако данас нисте успели да направите дубоки нагиб: асана изведена на веома неприкладан начин не може потамнити ваш живот! Останите у пози барем 5-7 циклуса дисања, а затим устајте са дахом.

11. Паривритта Јан Схирсхасана - Обрнути поза главе до колена

Са позиције седења са широко разведеним ногама, савијте леву ногу и поставите стопало са унутрашње стране десног бута, тако да угао између бутина буде 90-100 степени; потплат левог стопала је подигнут. Док издишете, котрљајте лево и спустите десну подлактицу на под близу десне ноге. Проширите леву руку преко левог уха, осетите груди отворене, леђа снажна и без даха. Извуците кичму из базе, чврсто притискајући бедрене кости на под. Учините 5-7 циклуса дисања, затим, док удишете, устаните и седите.

Спремите се да поновите цео низ у другом смеру. Пређите ноге и скочите у Адхо Мукха Сцхванасана. Онда се упознају Цхатуранга Дандасана, Урдхва Мукха Схванасана, Адхо Мукха Схванасана, Уттанасана, Урдхва Хастасана и Тадасана. Поновите цео низ у другом смеру.

Погледајте видео: (Јули 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send