Почетна иога пракса

4 асане за прелепо држање

Који помажу у ублажавању бола и напетости у врату и раменима.

Стооп није само ружан, већ и нездрав. Неправилно држање може изазвати константну напетост у врату и главобоље. Ако вам није стало да вам је леђа равна и да су вам груди отворене, ризикујете не само ваше физичко здравље, већ и квалитет вашег енергетског поља.

Ако желите значајно да утичете на ваше држање - ове 4 асане би требале постати ваша стална (читај: дневна) пракса.

 1. Гомукхасана, варијација. Овај положај отвара подлактицу, истежући мишиће који леже дубоко у раменом појасу. Из Дандасане (држање особља), протегните десну руку уз десно ухо и притисните леву руку на леву страну тела. Савиј леву руку, показујући је горе и дијагонално.

  Савијте десни лакат, тако да прсти ваше десне руке посегну за прстима ваше леве. Ако је могуће, спојите прсте. Ако не, користите појас. Лагано повуците стезаљку. Узмите од 8 до 10 удисаја у овом положају. Сада поновите са друге стране.

 2. Вирабхадрасана ИИ. Шири ноге шире од рамена. Окрените задњу ногу под углом од 45-90 степени. Уверите се да је подножје стражње ноге у линији са петом предњег стопала. Савијте предњу ногу под углом од 90 степени и подигните руке.

  Раширите руке са стране и држите их на нивоу рамена. Ова акција ће ојачати ромбоидне, средње и ниже трапезне мишиће, омогућујући вашем грудном кошу да се прошири и отвори како би се истегнули велики и мањи мишићи. Узмите 8-10 удисаја у овом положају. Поновите на другој страни.

 3. Пурвоттанасана - Обрнути положај. Овај положај растеже стегнуте прсне мишиће и активира ослабљене мишиће који стабилизују лопатице. Седите у Дандасани (држање особља), испружите ноге испред себе и држите леђа усправно.

  Окрените рамена и спустите лопатице рамена низ кичму. Без померања дланова, покушајте да употребите једнаку силу са сваке стране да бисте их одмакли један од другог. Подигните своју карлицу тако да вам колена буду савијена или испружите ноге напријед како бисте имали потпуну позу (као на слици). Узмите 3-5 удисаја, а затим испустите. Поновите 3 пута.

 4. Постуре Елбовс. Ова позиција повезује ваше трбушне мишиће са раменим појасом, а такође помаже да ротирајућа манжетна рамена ефикасније стабилизује рамена. Лезите на стомак, лактове испод рамена на поду. Подигните торзо тако да ваше тело формира равну линију паралелну са подом, од круне до пете.

  Покушајте да изометрично затегнете лактове према ногама, лагано стегнувши глутеус макимус да усмерите репну кост до пета. Удахните мирним темпом. Задржите 10 секунди. Спустите се на издисање. Поновите 2-3 пута.

Фото: бендибрее / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јануар 2020).

Загрузка...