Почетна иога пракса

5 асана које ће вас ставити у Схирсхасану

Редовно обављање функције Хеадстанд побољшава меморију и концентрацију. Али то није све.

У својим студијама, учитељ јоге Дхарма Миттра не говори само о специфичностима извођења једне или друге асане, већ и охрабрује ученике да дођу у контакт са унутрашњим „ја“, који би требао бити водич у пракси јоге. Управо је то, нажалост, скривено под бројним жељама и потребама које увијек зна сигурно да благотворно дјелује на наше тијело и дух.

Познати мајстор Схирсхасане, Дхарма, може говорити без умора о предностима овог става и његових варијација. Познато је да правилан рад Хеадстанд-а побољшава памћење и способност концентрације. Али то није све. Верује се да је стимулисање хипофизе, за коју се верује на Истоку, одговорна за шесто чуло, Схирсхасана развија способност телепатије и видовитости. Остати наопако, укроћујемо свој ум, стичемо контролу над својим емоцијама и испуњавамо се исцељујућом енергијом. "Штавише, процес старења престаје током погубљења Схирсхасане", каже Миттра.

Пре него што почнете да овладавате главама, будите сигурни да сте спремни за ово. Ако имате потешкоћа да радите Сарвангасану (Сталци на раменима), још је прерано да наставите до Схирсхасане. А у случају проблема са вратном кичмом, боље је да се ограничите на Випарит Карани (држање Бентове свеће). Не покушавајте сами да овладате Схирсхасаном. Ако никада нисте радили ту позицију, контактирајте искусног наставника. У међувремену, Урдхва Дандасана (положај обрнутог штаба) ће помоћи да се добије снага и навикне на обрнути положај.

За почетак

За загревање мишића и побољшање циркулације крви, изведите неколико циклуса Суриа Намаскар. Узмите дуге, споре удисаје и издисаје, али не обраћајте превише пажње дисању - тако да може постати тешко.

Схирсхасана и њене варијације захтевају снагу, коју ће развити Ад-хо Мук-ха Схва-на-са-на, Урд-х-ва Дан-да-са-на, Бху-д. ха-са-на и Сар-ва-н-га-са-на. Ако желите да ојачате мишиће врата, вежбајте са-са-н-га-са-ну. На колена, онда седите на петама, коленима и стопалима. Нагните се напред, спустите главу на под и ухватите пете рукама. Подигните карлицу тако да кукови и потколенице буду под правим углом. Уверите се да глава не пада са пода. Останите у овом положају на минут.

Постепено савладавајући сложене варијације Рацк-а на глави, запамтите да морате да се померате веома пажљиво. И не заборавите да било који обрнути положај треба обавити на празан стомак.

1. Урдхва Дандасана

Инвертед Стафф Посе
Овај положај јача мишиће руку, горњег дијела леђа и трбуха, као и припрема се за обрнути положај. У том положају труп и ноге треба да буду под правим углом, тако да је пре уласка у асану потребно одредити растојање између руку и зида. Дакле, седите у Дандасани (држање особља) и притисните ноге на зид. Означите где се налазе бедрене кости, затим стојте леђима уз зид, сагните се и притисните дланове на под - где је раније била карлица. Ставите ноге на зид и померите их све док исхијалне кости не буду строго изнад главе, а стопала на нивоу кукова. Гурање руку са пода, подигните рамена. Благо повуците доњи абдомен - то ће помоћи да се одржи вучна сила. Да бисте спречили клизање стопала, чврсто их притисните уз зид. Држите позу за неколико циклуса дисања.


2. Схирсхасана ИИ

Стој на глави ИИ, или Станд он Тхрее Суппортс, варијација
У овој варијацији Схирсхасана ИИ, научит ћете како правилно распоредити тежину између главе и руку. Седите у Вајрасана (позиција Лигхтнинг Стрике) и поставите дланове на под испред себе, прстима окренутим напред. Спустите круну на поду: удаљеност између главе и дланова треба да буде таква да подлактице заузимају вертикални положај, а дланови су чврсто притиснути на под. Сада исправите ноге и наставите ходати ногама док се карлица не налази непосредно изнад главе. Затим наизменично поставите колена на горње делове рамена, што ближе пазуху. Држите ову позицију 10-30 секунди. Побрините се да глава не испадне с пода, а већина тежине је пала на руке. Извршите ову варијацију неколико дана, а затим пређите на следеће позиције циклуса.


3. Схирсхасана

Хеадстанд
Да бисте ушли у Схирсхасану, морате створити добру базу. Седите у Вајрасани и, нагињући се напред, спустите круну на поду на удаљености од 15-25 цм од колена. Окрените прсте руку и ставите их на потиљак, стварајући тако неку врсту „кациге“. Везање прстију треба да буде снажно, а палац треба да буде притиснут на основу лобање. Исправите ноге и гурните их напријед све док карлица није изнад ваше главе.

У овом положају, телесна тежина треба да падне на врх главе. Можете лагано нагнути главу да би се тежина приближила челу. Нека изглед буде мек и поглед на под неколико центиметара далеко. Такође можете затворити очи и фокусирати се на обрву. Никада не стављајте тежину на потиљак. Идеално би било да врат задржи своју природну кривуљу. Поравнајте позу, фиксирајте положај главе и останите у том положају десет секунди. Руке би требале бити најмање једна трећина тежине. Ако се при извођењу Схирсхасане и његових варијација очи претворе у црвене, то значи да сте предуго у пози.

Сада полако откините ноге с пода, савијте кољена и повуците кукове до груди. Држите ову позицију 2-3 секунде. Затим полако усмерите колена према стропу тако да су пете близу стражњице, а равнотежа са савијеним ногама на пет секунди. Затим лагано исправите ноге и останите у пози док не осетите нелагодност.

По правилу, почетници померају тежину на лактове. Постепено ћете научити да поравнате тело у једној линији, балансирајући на круну и преносите већу тежину на врат. У овом случају, имаћете осећај да је тело нагнуто уназад. Такав положај је сигуран само ако можете макнути рамена од ушију, водити лопатице до доњег дијела леђа и интензивно се повући. У супротном, оптерећење главе ће повећати притисак на врат, што може довести до повреде.

Када напуштате позу, будите веома опрезни. Поновите све описане покрете обрнутим редоследом, задржавајући се у свакој од средњих позиција у трајању од 3-5 секунди - тако ћете избећи јак одлив крви из главе. Лагано уђите у Баласана (положај за бебе) и опустите се 10-20 секунди.

Док будете владали Схирсхасаном, постепено повећавајте време у пози на 5-15 минута.

Након што сте савладали класични Схир-сха-са-велл, покушајте да изведете сложенију верзију ове позе. Окрените прсте руку, притисните дланове заједно и раширите лактове у ширини рамена. Ставите главу на под у средину између подлактица и притисните врх главе на под. У том положају, који припрема мишиће врата за веће оптерећење, глава има већу тежину него у класичној Рацк на глави. Извршите варијацију неколико месеци док не осетите светлост у пози. Пре него што кренете у равнотежу без употребе руку, морате бити сигурни да можете лако држати овај положај 5-10 минута.


4. Схирсхасана - Схирсхасана ИИ - Мукта Хаста Схирсхасана

Хеадстанд - Хеадстанд ИИ - Наслон за главу без ослонца за руку
Да бисте савладали Мукта Хаста Схир-сха-са-велл, морате бити у могућности да се преселите из Схир-сха-са-сх у Схир-сха-са-н ИИ. То ће вас научити да одржавате равнотежу промјеном положаја руку и пребацивањем тежине на главу.

Седите у Вајрасани окренутом према зиду и уђите у Схирсхасану. Чим осетите стабилност у пози, "притискајте" врх главе на под, помичући тежину на њу и снажно га удаљите од пода. Да бисте спречили компресију у вратној кичми и постигли стабилност у држању, притисните врх главе на под и повуците тело и карлицу ка плафону. Након што сте заузели исправан положај, не померајте главу ни напред ни назад. Сада одврните прсте и држите десну длан на поду, савијте руку у лакту и поставите подлактицу у усправан положај, као када радите Схир-сха-са-ИИ. Онда ставите леви длан на под. Можете да покушате да спустите оба длана у исто време: користећи силу врата и мишиће тела, са брзим самоувереним покретом, померите руке на положај Схирсхасане ИИ.

Извршите ову секвенцу док не будете спремни да пређете на следећу позицију и направите Схирсхасану без подупирања руку. Прво уђите у асану поред зида. Полако истегните десну руку, а затим лијеву руку испред себе, притишћући леђима дланова према поду (види слику 4). Временом ћете моћи да повучете обе руке истовремено. Осигурајте да нема бола или напетости у врату. Тело се повлачи због рада мишића рамена, леђа и тела. За сигурно држање, ови мишићи морају бити јаки. Ако сматрате да још нисте спремни за ову варијацију, развите своју снагу радећи Урдхва Дандасана и Схирсхасана ИИ.


5. Мукта Хаста Схирсхасана

Схирсхасана без ослањања на руке
Када мишићи врата постану јаки, можете наставити да радите Мукта Хаста Схирсхасана у центру собе. Равнотежа на глави без подршке руку је изузетно сложена. Не журите да одмах практикујете ову варијацију: слушајте своје тело - увек ће вам рећи када да станете. Покушајте да урадите Мукта Хаста Схирсхасана на следећи начин. Уђите у положај детета (ако је потребно, урадите га поред зида), испружите руке дуж тела, поставите дланове поред глежњева и окрените их према плафону. Притискајте прсте на под, исправите ноге и подигните карлицу тако да буде изнад ваше главе.

Притиском на врх главе на под, наизменично или истовремено подигните ноге са пода, савијте колена и повуците кукове до груди. Баланс у року од неколико секунди. Онда клекните према стропу и исправите ноге. Устајте у пози полако и пажљиво, задржавајући стабилан положај главе. Балансирање у Мукта Хаста Схирсхасана би требало да буде исто као у Схирсхасани: требало би да имате осећај да се лагано нагињете уназад. Пожурите енергију тела од круне до плафона. Ако је равнотежа у пози поремећена, радите рукама, благо мијењајући њихов положај. Морате бити свјесни да стојите на врату. Мишићи врата и леђа морају бити јаки, али не и напети. Идеално би било да руке буду опуштене. Помажу само одржавању равнотеже - покушајте да не преносите телесну тежину на њих.

Изађите из позиције, крећући се обрнутим редоследом.

Након што је Рацк на глави и његове варијације треба да се изведе Рацк он тхе Схоулдерс - то ће вам омогућити да растегнете кичму добро. Након што сте направили Сарвангасану, уђите у Матсиасана (положај Риба), а затим се опустите у Схавасани (положај мртваца).


Еффецт

 • Олакшава стрес и благу депресију
 • Стимулише хипофизу и епифизу
 • Јача руке, ноге и кичму
 • Тонизира абдоминалне органе и подгрева пробаву
 • Побољшава здравље током менопаузе
 • Има терапеутски ефекат код астме, синуситиса, несанице и неплодности.
 • Побољшава циркулацију крви у ногама

Контраиндикације

 • Недавна операција ока
 • Недавно пребачена операција главе
 • Глауком
 • Гојазност
 • Повреде леђа и врата
 • Проблеми са срцем
 • Висок и низак крвни притисак
Фото: иога_ловели / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...