Почетна иога пракса

6 асана за способност да остваре своје циљеве

Овај низ тренира издржљивост и равнотежу, као и способност одржавања концентрације.

Овај низ тренира издржљивост и равнотежу, као и способност одржавања концентрације. Развијајући ове особине, научит ћете да постигнете своје циљеве: имат ћете одлучност да дјелујете, стрпљење да прођете кроз било које стање и равнотежу, захваљујући чему ћете јасно видјети свој пут.

  1. Сукхасана. Сједи прекрижених ногу. Повуците пупак, продужите кичму, опустите се и спустите лопатице. Док удишете, још јаче истегните леђа и док издахнете, поравнајте руке испред себе и нагните се напред. Немојте лежати на поду. Оставите прсте на поду и останите на подигнутим длановима. Узмите 5 дубоких удисаја у овом положају.
  2. Адхо Мукха Схванасана. Устани на све четири. Ставите дланове неколико центиметара испред рамена и раширите прсте што је више могуће. Уверите се да су вам стопала раздвојена у ширини рамена, преклопите прсте испод себе и подигните кукове. Покушајте да исправите ноге, постепено спуштајте пете на под. Узмите 5 дубоких удисаја у овој асани.
  3. Уттанасана. Од пса, лицем окренутим лицем окренутим према стопалима. Сада када прсти додирују под, затегните мишиће ногу и нагните се напред. Ако осјетите нелагодност у задњим ногама или доњи дио леђа, савијте кољена. Узмите 5 удисаја и вратите се на Адхо Мукха Схванасана.
  4. Уттхита Парсваконасана. Од пса, лицем надоле, корак напријед са десном ногом и ставите десну пету између дланова. Нанесите ножне прсте мало на леву ивицу тепиха. Оставите десну руку на јоги тепиху или цигли стављајући длан на унутрашњу страну десног бедра. Сада подигните леву руку изнад главе. Користите десну руку као полугу. У исто време, покушајте да затегнете десну бутину ка средњој линији тела. То ће вам помоћи да продужите торзо и истегнете унутрашњу површину десног бутина. Учините 3-5 циклуса дисања, а затим поновите са друге стране.
  5. Вриксхасана. Станите у Тадасани. Подигните десну ногу и покушајте да затегнете десни прст што је више могуће дуж леве ноге. Покушајте да поставите десну пету на унутрашњу површину леве бутине или, ако изазове нелагоду, оставите је испод колена. Ставите руке на бокове како бисте били сигурни да је ваша карлица уравнотежена. У исто време, затегните спољашњу површину леве бутине ближе средњој линији тела и усмерите десно колено ка споља. Нека поглед остане на једној тачки - ставите дрисхти - и придружите се длановима у Ањали Мудри. Останите у тој позицији или, ако сте довољно сигурни, подигните руке изнад главе. Узмите још 5 дубоких удаха и издахните, а затим поновите на другој страни.
  6. Вирабхадрасана ИИ. Вратите се на Адхо Мукха Сцхванасана. Сада стави десну ногу између дланова. Нанесите ножне прсте мало на леву страну тепиха. Подигните тијело и повуците руке паралелно с подом. Ојачајте задњу ногу и покушајте да дубље уђете у позу, тако да предње колено буде окомито на раван тепиха. Урадите 5 циклуса дубоког дисања.
Ова секвенца такође помаже отварање зглобова кука - и савршена је за загревање пре медитације.

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...