Почетна иога пракса

7 представља за унутрашњи мир

Вратите се себи и схватите да сте довољни.

Моја омиљена мантра је “Имам довољно”, каже инструктор јоге Цолин Сеидман Ии. "Када не осећамо да смо довољни, постоји осећај очаја, што је супротно осећају унутрашњег мира", каже она "Непрестана поређења себе са другима, ривалство, осећање да ћу" бити довољно када ... "је супротност унутрашњем миру.

Када се појави унутрашњи сукоб, моћи ћемо да останемо са њим и осећамо бол и сузе, без осуде, не бјежећи од њих и покушавајући да се претварамо да је све у реду. Појављује се усвајање. Пажња је љубав. Постоји више мира. У следећем редоследу, Ии предлаже 7 поза како би смирио ум, отворио срце и постигао стање унутрашњег мира.

  1. Једноставан положај (Сукхасана). Верујем да је седење медитација кључна компонента за унутрашњи мир. Само седимо и гледамо како све долази и одлази. Приметили смо мисли, реакције и емоције. Једноставан став је класичан став за медитацију, а медитација је тренинг ума. Један од најбољих алата за обуку ума је да му се да нешто небеско, тако да се фокусира на њега. А ово "нешто" је дах. Према индијанском мистичном пјеснику Кабиру, мир је унутар даха. Седите на 5 циклуса дисања, затим промените крст и урадите још 3 циклуса.
  2. Поздрав ратника ИИ (Вирабхадрасан ИИ). Овај положај је основа и даје снагу. За мене она ствара осећај "не извињавам се за било шта, овде сам и стојим у самом центру, протежу се из срца кроз врхове прстију, груди су отворене, глава ми је равна, очи су ми пажљиве". Ово је позиција храбрости, изјава да "имам нешто да понудим, то је важно - и то је довољно."
  3. Улога камила (Устрасана). Цамел Посе ствара осјећај угрожености. Она отвара читав предњи део тела - у свету где смо често навикли да носимо јаки оклоп. Као да говоримо "Ево ме, свет. Ја сам отворен за вас."
  4. Ноге на зиду (Випарита Карани). Једна од најбољих позиција за дубоко опуштање. Такође оптимизује процесе варења, циркулације крви и дисања, а све то помаже уравнотежавању ума. Стање дубоке релаксације је важно за самозадовољство. Када је тело у оптималном стању, оно постаје најбоље станиште за нас.
  5. Нагните се напред (Јану Схирсхасана). Положај који гледа према унутра и који уклања мишиће из стања "борбе или трчања" и елиминише осјећај да се морате борити за мјесто под сунцем. Овај став омекшава, опушта и помаже слушати - и чути - себе.
  6. Лептир лежећи (Супта Баддха Конасана). Деепли релакинг. Оптимизира дисање, чини га слободним, лаганим, глатким и меким. Открива подручје кука. Ово је положај рањивости, многи вјерују да допуштајући себи да будемо рањиви, допуштамо себи да будемо слаби. Међутим, то није случај, а алтернатива је да постанете безосјећајни и изоловани. Снага и повезаност са светом долазе управо због рањивости.
  7. Једноставна поза (Сукхасана). Открили смо снагу ногу, отвореност предњег дела тела, релаксацију нашег нервног система и снагу рањивости. А онда мало седимо са оним што је. Ми смо отворени, стварни и мирни. Ми смо у смислу "имам довољно." Вратите се на једноставну позу и склопите руке испред груди у молитвеном гесту. Урадите 5 циклуса дисања, затим отпустите дах и само седите са оним што имате још пар минута.
Фото: лизфаир_иога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...