Почетна иога пракса

Како лако држати равнотежу асана

Pin
Send
Share
Send
Send


Обратите пажњу на ове тачке како бисте олакшали одржавање равнотеже у положајима.

Позиције које уравнотежују концентрацију и равнотежу, и стога су веома важне у пракси. Не ради се само о држању на глави или о рукама, већ ио равнотежи на једној нози. Да бисте одржали равнотежу у овим положајима, морате створити чврсте темеље. Ако су стопала неуједначена, за постизање правилног положаја тијела у асани је готово немогуће.

Триумпхал Арцх

Идеално, телесна тежина треба да буде равномерно распоређена између спољашње и унутрашње стране стопала, подлога испод прстију и пете. Потребно је да осетите екстремне тачке вашег темеља: базу палца и малог прста, као и унутрашњу и спољашњу пету. Положај стопала, у којем већина тежине пада на унутрашњу ивицу, назива се пронација. Ако стопало падне на спољну ивицу, кажу о супинацији. У исто вријеме, лук задржава свој глатки завој, али база палца није притиснута о под, а напетост се осјећа с вањске стране глежња.

Да би темељ држања био стабилан, лук стопала мора бити лаган и дизати се према горе, а унутрашњост пете и подножје великог палца треба бити притиснута уз под. Активност палца се обезбеђује радом дугог перонеалног мишића који се налази на спољашњем делу теле. Њезина тетива прелази преко спољашњег дела глежња и ђона стопала, а затим се повезује са костима који су укључени у формирање лука. Када је овај мишић активан, спољашњи део ноге је у добром стању, а подложак испод палца је притиснут на под. Мишић који подиже лук стопала се назива предњи тибиал. Такође лежи дуж спољне површине кости ноге. У идеалном случају, рад ових мишића треба да буде уравнотежен.

Би дистрибутион

Пре него што пређемо на равнотежу на једној нози, осетите рад стопала у Тадасану (поза планине). Уверите се да су прсти добро положени на поду. Померите своју телесну тежину напред и видите како су ваши прсти компримирани у покушају да зграбите тепих. Сада се нагните и осетите као да су сишли са пода. Вратите се на почетну позицију и подигните лук, покушавајући да не напрезате прсте. Притисните подножје палца на под. Да бисте сазнали да ли имате навику да стиснете прсте, испустите лук или направите други погрешан потез, померите своју телесну тежину на једну ногу. Обратите пажњу ако падате напријед у покушају да одржите равнотежу. Изједначите позицију.

Сада изведите Вриксхасану (Трее Посе). Подигните леву ногу и поставите ђон на унутрашњу површину десног бута што је ближе могуће карлици, прстима који гледају у под. Притиснути крајње тачке десног стопала на под, испружити из лука. Подигните унутрашњу површину десне ноге и карлице, усмеравајући кичму и круну на плафон. Осетите како правилан рад стопала ствара солидну основу.

Лијеви промет

Положај карлице такође игра важну улогу у држању равнотеже. Ако се помакне у страну, нагиње напријед или натраг, онда у таквим позама као Вриксхасана или Уттхита Хаста Падангусхтхасана (позиција захвата великог палца), симетрија кичме је сломљена и не може се извући дуж цијеле дужине.

Код поравнавања карлице у стојећем положају на једној нози, абдуктори су укључени - мишићи који померају кости из средине тела или један од другог. То су средњи и мали мишићи глутеуса, као и мишић који напрежу широку фасцију бутине. Све се налазе на спољашњој страни карлице. Ако су ти мишићи слаби, онда, стојећи на десном стопалу у Вриксхасани, ми ћемо нехотице померити карлицу удесно, а истовремено је нагнути улево.

Станите у позу Дрво. Притисните лево стопало на унутрашњу површину десног бута и пустите да карлица одступи на десно. Обратите пажњу на то како се тело помера улево, а равнотежа је поремећена. Сада притисните десну бутину на ђон лијеве ноге. Осетите колико јака и стабилна десна нога постаје, како је карлица поравнана и цело тело је повучено према горе.

Нада и ослањање

У таквим балансима као што је Ардха Цхандрасан (полумјесец полумјесеца) и Вирабхадрасан ИИИ (положај ратника ИИИ), глутеални глутеус и мишићи у облику крушке су активно укључени: они помажу да се подигне карлица и да се правилно развију. Да бисте научили да изједначавате карлицу и одржавате равнотежу у овим асанама, користите подлогу: у Вирабхадрасану ИИИ, ставите руке на постоље, ау Ардха Цхандрасан, стојте леђима према зиду. Ослањање оснажује и јача десне мишиће, елиминишући способност да компензује њихову слабост са погрешним покретима.

Погледајте видео: (Јули 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send