Почетна иога пракса

Јивамукти Иога: Стил и пракса

Pin
Send
Share
Send
Send


5 основних елемената стила и кратки низ асана.

Име стила одражава истински циљ јоге - ослобођење. Оснивачи Схарон Ганнон и Давид Лифе креирали су стил 1980-их након што су неко вријеме живјели у Индији и учили од познатих гуруа.

"Јивамукти јога је наш покушај да представимо јогу западним ученицима као холистички систем са физичким, психолошким и духовним аспектима. Настојимо да подучавамо јогу као духовну праксу и подсјећамо ученике да чине тешко мистично путовање у просветљење. дозвољава вам да не залутате на овом путовању “, - пишу у својој књизи Шарон и Давид.

5 елемената Јивамукти Иоге

  • Писма - древни санскритски текстови. Иога Сутре би Патањали, Хатха Иога Прадипика, Бхагавад Гита, Упанисхадс.
  • Бхакти (оданост). Оснивачи стила сматрају да је циљ свих иога пракси - познавање Бога, стога промовишу међусобно разумијевање и толеранцију међу религијама.
  • Ахимса (ненасиље). Морални вегетаријанство, добробит животиња, заштита животне средине, друштвена активност.
  • Мусиц Током извођења асана, свира се инспирисана света музика.
  • Медитација Шерон и Дејвид су убеђени да су без ње постигнућа у јоги немогућа. Неопходно је медитацију учинити делом сваке активности.

Основни савет оснивача стила је да укључе све елементе у свакој лекцији, а не да их раздвајају. Кроз праксу асана, побољшава се способност да се постигне стање медитације и разумевања Светих писама. Ученици морају постепено прећи на духовну праксу која води ка ослобођењу.

Физичка пракса је низ асана које треба практиковати глатко и усклађено са дисањем.

Працтице

Почните у седећем положају. Можете прекрижити ноге или их распоредити као што је приказано на слици. Посегните иза круне да бисте исправили леђа. Удахните мирно, будите свесни процеса дисања. Опустите се. Прилагодите се пракси.

Суриа Намаскар

Изводите комплекс "Поздрав Сунцу" глатким темпом. Комбинујте сваки покрет са дисањем. Узмите си времена, покушајте да смањите напетост, одржите свест. Пратите редослед најмање 5 минута.

Адхо Мукха Схванасана

Стојећи на све четири, гурните дланове и прсте са пода. Подигните карлицу, спустите пете на под. Повуците иза круне и карлице да бисте исправили леђа. Опусти се, не задржавај дах.

Вирабхадрасана И

Док сте у претходном положају, савијте десну ногу, носите је напред и поставите је међу ноге. Размакните задње ноге мало према ван, зглобови кука остају у линији.

Испружите руке испред себе и подигните тело. Савијена предња нога, продужена леђа. Одмакните ноге од пода, истегните руке, увијте карлицу. Са овим покретима, исправите леђа.

Вирабхадрасана ИИ

Извуци леву ногу и мало умотај стопало. Случај се такође окреће лево. Повуци се за руке. Погледај десну руку. Врх главе повуците на плафон. Увртите карлицу. Задржите мирно дисање.

Триконасана

Исправите десну ногу. Раздвојене руке. На издисају, нагните се десно. Ставите длан на под или на потколеницу. Гурните карлицу унапред да бисте поравнали тело у истој равни. Левом руком, посегните за плафоном, погледајте длан или испред вас.

Чланак садржи неколико асана из једноставног Јивамукти јога комплекса. Поред асана, укључите и проучавање светих текстова у својој вежби, вежбајте Ахимсу, медитирајте. Регуларност је кључ за постизање видљивих резултата.

Фото: кристенпро / инстаграм.цом деепикамехтаиога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Септембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send