Почетна иога пракса

Како практиковати током трудноће

Pin
Send
Share
Send
Send


Колико је тешко практицирати?

Питање: "Како практиковати трудницу и колико је тешко практиковати?" будуће мајке, и учитељи јоге који воде интензивне часове, питају. Универзални "јога" одговор "Можете, али морате да слушате себе" не функционише увек, јер жена само треба да научи да "слуша себе" током трудноће.

Прије двадесет година, доктори су забиљежили трудницу у пацијенту и били заштићени многим забранама. Сада постоји још један екстрем, нешто као такмичење за достигнућа током трудноће. На крају крајева, за девет мјесеци можете написати књигу, направити нови пројект, обићи различите земље, похађати неколико интензивних семинара и добити нову професију. И тако је привлачно, тако необично. Много боље него досадно седење у кући, које је узето у прошлости. У самој трудноћи је почело да се види време нових могућности, а ово је велико, али ...

"Ја" вам говори. Понекад ове могућности престају бити прилике, оне постају готово неопходан услов трудноће „100 посто“ и почињу доминирати женом чак и више од мишљења доктора из женског консултативног центра. Многе труднице настављају да раде интензивно, бојећи се да „испадну из кавеза“, пропусте време, упропастити њихове каријере. А у окружењу јоге постоји страх од губитка физичке форме, губљење контроле над вашим телом, губљење места у јогичкој заједници, остајући без уобичајеног круга комуникације, без још једног занимљивог јога семинара, без интензивне праксе. Ако жена жели што дуже да се задржи у стању “као и прије”, онда за то морате игнорирати нове сензације повезане с трудноћом, покушати да се не подредите слабостима и да се физички не мијењају колико је то могуће. Добро је да је тело мудрије од наших амбиција. Најчешће, кроз осећај мучнине, слабости и поспаности, трудница је лишена могућности да живи као пре. Она јој даје времена да схвати промене које се дешавају, да се усагласи са новом животном фазом, да зарони у трудноћу и да промени нешто у свом уобичајеном животу. Наука је научена да слуша себе, да буде свјесна својих потреба и ограничења.

Он је себе назвао јогом - идите на под. Постоји још једна важна ствар. Међу присталицама јоге, постоји неизговорени култ благостања. На крају крајева, јога је пут ка здрављу, и ако сте већ дуго вежбали, морате се придржавати. На пример, када некоме кажем да сам сада болесна, често чујем следеће питање: "Да ли се иогији разболи?" Ја ћу, наравно, разочарати неке људе, али ћу искрено одговорити: "Да." Трудноћа, наравно, није болест. Ово је још једна држава, нормална, здрава, пуна, али осећања у стању трудноће су веома различита и можда се не уклапају у слику активне, снажне, лепе труднице која се не умара од јоге. Чини се да се сви слажу да је јога првенствено пут ка самом себи, али ипак је такмичарски дух и конкуренција у заједници јоге довољно јака. И веома је тешко суочити се са тим духом у учионицама и радионицама. Поготово ако жена има рани период и желудац није примјетан, јер не можете рећи свима о својој трудноћи. Дакле, морате се потпуно придржавати.

Сваки разред јоге или радионица ствара моћно групно поље. Она привлачи људе, ствара додатну мотивацију за њих, у групи се одвија снажна размјена енергије. Дешава се да је то управо оно што жена треба на почетку трудноће - подршка, осјећај сигурности, урањање у посебну енергетску групу. Али, чешће се дешава да жена треба самоћу, мир, дубок контакт са оцем детета, а све то без непотребних спољашњих утицаја, без групне енергије. Успут, многи јогини раде управо то. Они мењају ритам живота на опуштенији, више воле индивидуалну праксу у односу на групну праксу, или чак престану да вежбају јогу неко време. Чини се да се неке жене оправдавају за ову присилну паузу, кажу да и саме нису разумјеле зашто су „одсечене“ неко вријеме од јоге. Тако је исправно наставити са јогом током трудноће, трудноћа није болест, јога је корисна за будућу бебу, итд. итд. Али све су то заједничке поставке! А живот је увијек разноликији. Понекад је корисно направити паузу у пракси, ако су нове физичке сензације још увијек неразумљиве, необичне и не постоји разумијевање онога што тијело треба, или чак једноставно нема жеље за практицирањем јоге. Ово је апсолутно нормално!

Фото: цхерриладииога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Септембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send