Почетна иога пракса

Како се припремити за пранајаму

Pin
Send
Share
Send
Send


Јога часопис упозорава: неправилна употреба техника дисања је штетна за ваше здравље.

Пранајама је буквално деликатна ствар: када се укључимо у њу, ми дистрибуирамо енергију по целом телу, и постоји опасност да наудимо себи. Из тог разлога, неке јога школе имају строге захтјеве у пракси. Дакле, у Ииенгар Иоги, вјерује се да се пранајама треба започети тек након што су асане овладане. То се објашњава чињеницом да је могуће регулисати ток пране само када нема препрека и блокова на путу (неправилна структура тела или мишићне стеге) - задатак који се рјешава дугом праксом асана.

Друге школе јоге нису толико строге, али постоје бројни захтеви које треба поштовати у сваком случају.

Идеално време за вежбање је рано јутро пре изласка сунца или увече после заласка сунца. Главни захтев за позицију тела - стабилност држања и посебно кичме. Традиционалне асане за пранајаму - седећи положаји са прекрштеним ногама: Сукхасана (удобан положај), Сиддхасана (држање кадуље), Падмасана (држање Лотуса). Међутим, у овом положају није могуће да сви одржавају стабилност кичме, чак и ако вјежба траје не више од петнаест минута. Из тог разлога се препоруцује да се технике дисања савладају у Схавасани, укљуцујуци и пуну подрску кицме.

У седећим положајима када радите пранајаму потребно је извести Јаландхара бандху, брада, у којој је брада "закључана" у удубљењу између кључне кости. Бандха је неопходан да би се избегла напетост у срчаном мишићу. Поред тога, спуштајући главе на овај начин, у поздраву душе, поклањамо се егу, који се сматра седиштем мозга.

Кичму треба изравнати од базе, пршљенова иза пршљена - као да је изграђен зид од опеке. Десна и лева страна тела треба да буду симетричне и координисане са централном линијом тела, што је кичма. Задња ребра се увлаче према унутра, бочна ребра напред, а предња ребра према горе. Руке и ноге током Пранаиаме остају опуштене.

Вјежбе дисања треба изводити са затвореним очима, усмјеравајући поглед доље до подручја срца и без напрезања очних јабучица. Бити отворен, очи изазивају контакт спољашњег света и ума. Ови или други осјети постају неизбјежни, што узбуђује ум и чини га неспособним за концентрацију.

Кожа тела током пранајаме мора бити активна и покретна, а лобања, лице, руке и ноге меке и пасивне.

Мозак у пранајами опажа и посматра, али не присиљава. Пранајама се може изводити након асана, али не и обрнуто. На крају тренинга, покушајте да не ходате и да не причате неко време - боље је да се опустите на неколико минута у Схавасани и тек онда наставите са својим дневним активностима.

Не изводите технике дисања одмах након оброка. (мора бити четири до шест сати) или гладан. У другом случају можете попити шољицу чаја или млека. Пола сата након пранајаме, можете почети јести.

Поштујући основне захтеве за праксу, можете бити сигурни да ће ефекат бити позитиван. Иначе, вежбе ће наштетити кардиоваскуларном и нервном систему, изазвати раздражљивост, анксиозност и осећај тежине у телу и уму.

Природа је створила наш апарат за дисање изненађујуће сврсисходно и рационално. И треба их користити као што их је природа обезбиједила. Само у овом случају може се гарантовати здравље, и физички и ментално.

Фото: фрауки / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send