Почетна иога пракса

Како се опоравити од стреса. Део ИИ: Пракса

Pin
Send
Share
Send
Send


Ослободите узнемиреност и постаните господар ситуације.

Ресторативна јога је пасивна пракса у којој се опуштени положаји држе неколико минута. Да би се смањио рад мишића који су укључени у извођење асана, користе се ћебади, блокови и ваљци. Ова пракса помаже телу да се опусти, истеже мишиће, смањи број откуцаја срца и крвни притисак и смирује нервни систем. Али ако је за неке људе рестауративна јога лака, за друге је то прави изазов.

На емоционалном нивоу, ресторативне асане не могу бити опажене умом због пасивности тела. А то значи да се ум не активира као да практикујете активне положаје који захтијевају концентрацију. У овој ситуацији, емоције које сте доживјели током дана - страх, разочарење, туга, тјескоба - ће доћи до изражаја чим се тијело опусти.

Чињеница да ресторативна јога може изазвати анксиозност и нелагодност не значи да је не треба практиковати. У ствари, стрес је најбоље време за вежбање. Према Прански, пракса опуштања ће се испољити ако подржите пасивне позе с различитим реквизитима - то ће створити у тијелу и уму осјећај јединства и сигурности, а тиме и мира.

  • Випарита Карани. Ако ставите ноге у ову позицију и ставите ноге на зид, осећај “стајања” на њему ће се срушити и охрабрити. Лезите на леђа и поставите високу подлогу дека или ваљака испод ваших телади и стопала. Покријте теле покривачем. Спустите ноге на зид. Ставите још једно преклопљено ћебе испод базена. Опустите руке и ставите врећице за очи на длан. Ако вам горњи део леђа и рамена нису довољно лабави, ставите ћебе испод њих. Нека се глава ослања на ослонац. Треба да осећате подршку дуж целог торза, руку, врата и главе. Ваше грло је отворено и није напето. Са сваким издисајом, осетите границе свог тела, и са сваким удисањем, осетите како се ребра шире у свим правцима. Останите у том положају 5 до 15 минута.
  • Саламба Баласана. Ставите ваљак на циглу са предњом ивицом. Уроните у позу детета, док тело не би требало да пада на нос. Ставите руке око ваљка испод. Ако вам подлактице или лактови не додирују под, попуните празнину покривачима да бисте осетили подршку од лактова до прстију. Подлога испод руку помаже да се ослободи напетости у горњем делу тела. Да опустите доњи део леђа, ставите ћебе на сакрам. Окрените главу у било коју страну и промените положај. Сваким дахом осетите отварање задње површине тела; са сваким издисањем, осетите подршку испод груди и абдомена. Останите на положају од 5 до 10 минута.
  • Супта Баддха Конасана. Овај положај открива читаву предњу страну тијела: карлицу, трбух, срце и грло. Инстинктивно бранимо ове области, тако да се особа може осјећати рањивом у том положају. Ставите циглу испод горњег краја ваљка. Седите на дно ваљка. Поставите други јастук испод колена и преклопите ноге у позицију Посе Цорнер. Омотајте ћебе око стопала. Ставите друго пресавијено ћебе на умиваоник - то ће створити осјећај сигурности. Лезите на ваљак. Поставите подупире под руке тако да се не спуштају. Останите на положају 5 до 15 минута.
  • Савасана лежи на својој страни. Увртање обично добро функционише на нервном систему, али неке од њих компликују процес дисања (што може изазвати анксиозност). Закривљени подупирачи пружају више простора за дисање који пролази кроз груди у стомак и назад. Лезите на леву страну, испружите ноге и спустите ноге на зид. Поставите ваљак испод тела. Савијте десно колено под углом од 90 ° и поставите ногу на ваљак. Остави леву ногу на зид. Поставите пресавијене деке испод надлактице. Ставите пресавијено деку испод главе и врата тако да су у линији са кичмом. Останите на положају 2 до 5 минута.
  • Јатхара Паривартанасана. За окретање, окрените кутију на десну страну, преко ваљка. Ако осетите стезање у рамену или груди, покушајте да ставите више подршке под руку - тако да је длан већи од рамена. Требало би да осетите отварање груди. Дишите глатко. Останите у уврнутој позицији 2 до 5 минута. Поновите исто на другој страни.
  • Савасана Схавасана може бити превише отворен став, поготово када се изводи са растављеним рукама и ногама. Ако држите удове ближе заједно, осећаћете се више сакупљенима. Окрените ћебе и ставите га на зид. Лезите на леђа са стопалима на покривачу. Ставите још једно ваљано деку или јастук испод колена тако да кости кука падају дубље у карлицу. Ово ће помоћи да се ослободи напетост у мишићима илиопсоа и омогући карлици да се опусти. Ставите пресавијено ћебе на стомак тако да се кукови спусте. Испружите руке дуж тела, дланове гледајте надоле. Ставите мали, уплетени пешкир испод обриса врата, и преклопљено ћебе испод главе. Осећај се као да ти се пумпа у колевци. Уз издисање, дозволите поду да подржи сваки део тела: пете, бокове, карлицу, горњи део леђа и главу. Чим осетите везу са земљом, почните да опуштате ум, тресући га на таласима даха. Останите на положају од 5 до 15 минута.
  • Инвертед Схавасана. Варијација за оне који се осјећају рањиви у обичној савасани. Лези на стомак. Окрени главу удесно. Раширите руке са стране, савијте лактове. Узми десно колено у страну. Ако је потребно, поставите преклопљене деке испод десне руке, колена, кука и абдомена. Потпуно прекријте ћебетом. Након неколико минута окрените главу улево и промените страну тако да се тело симетрично отвори. Останите у положају 5 до 10 минута, ослобађајући целу предњу површину тела.
Фото: тхе_мат_иога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send