Почетна иога пракса

Проблеми са ручним зглобом: како их решити

Pin
Send
Share
Send
Send


Слаби или повређени зглобови озбиљно ограничавају праксу јоге. Једноставне вежбе ће им помоћи да ојачају.

Проблеми са ручним зглобом су прилично честа појава. Разлог може бити бескрајно дугачак радни вијек иза компјутерске типковнице, повреда пада, па чак и неисправне асане. Било како било, стање може погоршати положај у којем тежина тијела пада на руке. Има доста асана. Посебно је тешко практикантима виниасе, јер када се изводи комплекс Суриа Намаскар, потребно је стално радити рукама.

Покрет - живот

Ручни зглоб је релативно мали зглоб, око којег су концентрисана многа осјетљива ткива: лигаменти који повезују кости зглоба и тетиве које вежу мишиће подлактице на прсте. Управо су ове тетиве, преоптерећене и преоптерећене, један од главних узрока бола у зглобу.

Ручни зглоб фиксира руку у одређеном положају и тиме помаже да се контролишу мали покрети прстију. Већина покрета зглоба изводи се на споју радијалне кости (једна од кости подлактице) и неких костију самог зглоба, које се налазе дубоко у дну длана.

Покрети ручног зглоба укључују абдукцију (довођење унутрашњости длана у унутрашњост подлактице) и адукцију (довођење изван длана до вањске стране подлактице), као и флексију и продужетак. У јоги је најважније - и најпроблематичније - продужетак зглоба. Да бисте разумели како се одвија тај покрет, седите у столицу и ставите подлактицу на наслон за руку, дланом надоле. Затим подигните длан, уперите прсте према стропу - поравнали сте зглоб. Објесите руку на наслону за руке и ослободите прсте на поду, ви ћете је савити.

Зглоб може обавити читав низ могућих покрета само ако су ти покрети уобичајени за њега и изводе се редовно. Али да се зглоб или расклапање зглоба само ријетко дешава. Због тога већина нас није у позицији да лако растегне зглоб карпалног зглоба и без ризика од повреде (тј. Да доведе руку до положаја под правим углом према подлактици).

У неким асанама које су укључене у комплекс Поздрав Сунцу: Планков положај, Цхатуранга Дандасане и Урдхва Мукха Схванасана - потребно је да потпуно испружите зглобове. Поново и поново изводивши ове позе, учитавамо наше зглобове. Равнотеже на рукама, на пример, Бакасана (Цране постуре) и Адхо Мукха Вриксхасан (Хандстанд), могу још више погоршати проблем, јер у њима не само да ширимо зглобове, већ им преносимо тежину.

Повуци

Ако се зглобови разболе након извођења горе наведених поза, неопходно их је привремено искључити из праксе тако да се оштећена ткива обнове. То може потрајати неколико седмица, али чим бол нестане, можете почети лагано истезати зглобове. Прво, проверите ниво флексибилности зглобова. Стани на све четири тако да је дно дланова право испод рамена. У том положају, запешћа ће се продужити за 90 °, а ако истовремено осећате нелагодност, морат ћете постепено развити зглобове. Гурните их мало према напријед, чиме се смањује угао проширења. Како се ручни зглобови извлаче, постепено их померајте у положај директно испод рамена и пребаците им већу тежину, мењајући положај тела и водећи га у Планкову позу.

Други начин за развијање зглобова: спојите дланове испред груди и благо их спустите до струка. Прсти гледају горе. Не дозволите да се дланови раставе на бокове, иначе ћете изгубити траку зглобова. Обавите ову вежбу редовно две до три минута.

Само након што сте постигли потребну флексибилност, наставите пажљиво са праксом Суриа Намаскара.

Уради како и ја!

Истовар ручних зглобова приликом извођења асана помоћи ће исправити поравнање рамена, руку и дланова. На пример, у Адхо Мукха Сцхванасани, многи ученици померају тежину на основу дланова. Уместо тога, морате притиснути базу прстију. Повуците прсте напред, замишљајући како се подлактице померају према горе од зглобова. Покушајте да покренете овај покрет кад год вам телесна тежина падне на руке.

За озбиљне проблеме, као што су синдром паснатог канала, артритис, бол повезан са преломом или операцијом, консултујте свог лекара.

Фото: истоцкпхото.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send