Почетна иога пракса

Савасана - лек за умор и раздражљивост

Како се ослободити осјећаја да има превише посла, а премало времена за то?

Наш радни дан је засићен до крајњих граница: пун пословних састанака и путовања, разних задатака и планова. Траје дуже него икада у људској историји. Враћајући се кући, умјесто одмора, настављамо радити како бисмо имали времена за све што је планирано за тај дан.

Сумњам да се такви проблеми не брину само за мене - сви постајемо жртве умора и стреса због сталне запослености. Недавно сам у лекцији јоге тражио да подигнем руке оних мојих ученика који се осјећају уморно. Руке су подигле скоро све. Па шта можемо да урадимо да се носимо са умором и раздражљивошћу? Како се ослободити осјећаја да има превише посла, а премало времена за то?

Ваш лични рај

Кључ за решавање проблема је да останете у Схавасани 15-30 минута дневно. Схавасана (положај мртвог човека) је централна асана у традицији хатха јоге, док њена примена не захтева посебну обуку. Можете се зауставити на најједноставнијој варијанти са минималном количином помоћних материјала или се наоружати комплетним сетом ћебади, јастучића и терета.

Претходно, Схавасана је нужно укључен у програм дневних часова, али сада, нажалост, све више учим од ученика да наставници или игноришу овај став, препоручујући им да га "изведу касније" или да проведу више од пет минута на њему. У међувремену, потребно је најмање 15 минута за потпуно дубоко опуштање. У неким земљама постоји сиеста. Гласам за дневну сиесту у облику Схавасане.

Постоји много "добрих разлога" за које људи не праве Схавасану. Знам их све, и вјерујте ми, ниједно од њих није вриједно тога одустати од праксе. Али за то ћете морати да преиспитате свој став према времену. Већина људи вјерује да има премало тога. Али размислите о овоме: сви ми који живимо у овом свету имамо апсолутно једнаку количину времена сваки дан. Неко је образованији, неко је богатији, неко има боље здравље, али свако од нас има исту количину времена као и остали. Питање је како га користите. Можда ћете морати да одбијете да гледате емисију или да се одупрете искушењу да разговарате телефоном, али ако саберете време које можете да донирате, сигурно ћете наћи у свом заузетом распореду најмање 15 минута да не радите ништа.

Блаженство по распореду

Вежбајте Схавасану у било које доба дана, када вам то одговара: као део дневног јутарњег часа јоге, уместо поподневне кафе или увече, после посла, пре него што обавите кућне послове. Главно је да се то дешава сваки дан и истовремено. Користите тајмер. Открио сам да са њим могу потпуно да се опустим без бриге о томе да проведем неколико сати у Схавасани, а да нисам завршио своје планиране активности.

Узмите праксу Схавасане не као свакодневну дужност, већ као дар себи. Извођење асане не само да ће побољшати ваше благостање, већ ће вас, вероватно, учинити још веселијим и пријатељскијим. Добро одмарана, уравнотежена особа не реагује тако оштро на потешкоће на које се наишла и има много веће шансе да пронађе право, једину праву одлуку.

Глава у облацима

Све што може бити корисно када се ради Схавасана може се наћи у вашем дому. За основну варијацију овог положаја, неопходна је тишина, равна површина и пар ћебади и јастука. За потпуну релаксацију, препоручујем да користите меки повез и још једно ћебе које можете покрити, како се не би замрзнули.

Подесите тајмер на 15-20 минута (то је минимум, ако желите, можете га подесити пола сата). Лезите на леђа. Испод главе, ставите мали јастук или пресавијени покривач тако да је врат на носачу, а брада пада испод нивоа чела. Опустите ноге и пустите ноге да се распадају. Спустите руке дуж тела са длановима према горе, ширећи их довољно широким да опустите рамена; подлактице не додирују груди. Требало би да имате осећај да се тело шири, покушавајући да заузме сав слободан простор у соби. Урадите 20 респираторних циклуса, постепено продужавајући инхалације и издисаје. Онда престаните да контролишете дах, пустите своје тело да се спусти на под и пазите на своје мисли, а да се не држите за њих, као да посматрате кретање облака на небу. Када чујете сигнал тајмера, издахните, полако савијте колена и окрећите се на страну, повлачећи колена на груди. Нека сам завој падне с лица, отвори очи и, помажући се рукама, полако устане.

Соло свимминг

Боравећи у Схавасани дуго времена, временом ћете почети да правите разлику између три фазе позиције. Прва је физичка релаксација, за већину људи је потребно око 15 минута. Осећате да је ваш ум још активан, да се држи за мисли и физичке сензације, реагује на покрет мишића. Али постепено вибрације ума и даха успоравају, крвни притисак пада.

Када су ум и тело потпуно опуштени, почиње прави Савасана. Током друге фазе, перцепција спољашњег света је потамнела - као да се удаљава од вас даље и даље. Чујете звукове, али вам не сметају. По мом мишљењу, друга фаза је најздравија за тело и угодна за ум. Један ученик ми је једном описао Схавасана: "Твоје тело спава, а ум гледа." Свиђа ми се овај опис, јер се ум никада не смирује у потпуности, али његова активност опада како слабите везу са физичким телом. Постепено почињете да приметите кретање мисли на исти начин на који ћете приметити кретање груди која се диже и пада са дисањем. Чим се то деси, осећаћете се мирно и спремни да останете у овом стању на арбитрарно дуго време. У завршној фази Схавасане, осећаћете се потпуно одвојени од спољашњег света - док тајмер не позове или учитељев глас не врати вашу свест у стварност. Када вежбате Схавасану, дајте јој довољно времена да достигне бар своју другу фазу. Једног дана ћете доћи на трећи корак - и узети га као поклон, али немојте се обесхрабрити ако се то још није догодило.

Увјерен сам да ако би сви људи на Земљи практицирали Схавасану сваки дан, свијет би био бољи. Моји ученици се слажу са овим. Почнимо ову праксу са собом, данас. Уместо да сматрамо да је асана важна коначна, али не и обавезна поза, размотрите сву своју праксу као припрему за истинску, дубоку јогу Схавасане.

Желите да се лакше носите са негативним емоцијама - пријавите се за курс са Нином Мел!

Видео курс "Управљање негативним емоцијама" са Нином Мел

5-дневни видео курс - нова пракса јоге. Научивши да контролишете свој ум, научит ћете да контролишете свој живот!

Фото: упсидедовнмама / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...