Медитација

6 необичних техника медитације

Pin
Send
Share
Send
Send


Можда нисте ни погодили о овим врстама медитације.

Према бројним научним истраживањима, редовна пракса медитације смањује негативне ефекте стреса на мозак, побољшава сан, физичко и емоционално благостање. А за то апсолутно није потребно бити мајстор зена и живјети седам година у Тибету. Можете почети са малим - на пример, навикнути да свакодневно медитирате 5 минута. Постоје разне технике медитације, али вам нудимо 6 необичних врста медитације које одлично функционишу.

  1. Опуштање напетости. Снажно стисните руке у песнице, бројите до 20 и ослободите их. Усмерите сву своју пажњу на појавне сензације у вашим рукама. Поновите неколико пута, уочавајући како се ваша концентрација побољшава током компресије и како се мир и опуштање шире након ослобађања. Урадите ову медитацију ако покушавате да уравнотежите напетост и опуштање. На пример, ако имате стресан посао и не можете то заборавити чак ни код куће.
  2. Пажња на тему. Одаберите било који објекат унутар ваше видљивости и усредоточите своју пажњу на њега. Занимљиво је размотрити овај објект, обраћајући пажњу на његову боју, текстуру, величину, најситније детаље. Важно је да се не оцењује (лепа-ружна). Најлакше је почети са нечим занимљивим: дјецом, животињама, дрвећем, облацима. Временом комплицирајте задатак - изаберите једноставан и некомплициран објекат (књига, пан, сат). Бићете запањени колико ћете након блиске студије моћи да испричате о теми која вам је на први поглед изгледала досадна и осредња. Ова медитација је погодна за све оне који сматрају да су распршени и неосновани.
  3. Валк Да, најобичнија шетња може се претворити у неку врсту медитације. Иди напоље и само напред. Препоручује се да одаберете сценску руту. Покушајте да не размишљате о нечему, да не сањате - само идите и будите присутни у овом тренутку. Осетите додир ветра на образу, како га вуче за косу, како се игра са лишћем на земљи, како људи пролазе поред вас, како пролазите поред дрвећа. Све је повезано. Ова медитација је погодна за оне који немају мир ума, који су у потрази за нечим, али га не могу пронаћи.
  4. Мусиц Ставите лепу и опуштајућу музику. Почните слушати мелодију. Пази на емоције које имаш док слушаш. Како се осећате, која боја би могла да буде ова композиција, каква се то сећања тичу? Покушајте да будете део ове мелодије. Музика без речи помаже да креирате сопствене слике, уместо да пратите слике аутора песме. Таква музичка медитација омогућава вам да чујете себе, схватите своју јединственост и препознајете, волите своју индивидуалност.
  5. Аромамедитизатион. Припремите медитативну смешу ароме: додајте ароматичним уљем цимета (3 капи), матичњака (3 капи) и лаванде (2 капи) ароматичној лампи. Седите у удобан положај, затворите очи и почните да схватате шта се дешава са вашим телом док се мирис шири у просторији? Где се осећај акумулира? Како изгледа? Које боје је овај мирис? Употреба арома током медитације је неколико пута јача у борби против стреса.
  6. Антинегативне мисли. Размишљање је навика, може бити позитивно или негативно. Негативно размишљање стално развија негативне мисли, стварајући страх, неповјерење, несигурност. Али ако почнете да пратите своје мисли, можете брзо прећи из негативног у позитивно. Сваки пут кад се у твоју главу увуче још једна негативна мисао (ја сам ружна, избациће ме, не ценим ме на послу, глуп сам) - замисли да у твојој глави има мало штетне "мисли" која жели отровати твоје постојање. Реци јој: "Видим те, ти си негативан." Након такве пречице, изгубиће сву своју моћ над вама. Замислите како је застрашујућа и неугодна, јер је тако мала и неутемељена, да је размишљала да прошири своје активности без вашег знања, али је била изложена! То може бити веома смешно.
Фото: еллаелерс / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send