Медитација

Шта је пјевање мантре и како они раде

Pin
Send
Share
Send
Send


Шта требате знати о техници мантра јоге.

Мантра јога је врста јоге која користи мантре да имају лековити ефекат на тело, психу и судбину особе како би постигли срећу и мир.

Мантра - преведена са санскрита (формирана од корена "човек" - "разумети", "веровати" + суфикс -тра - "свети инструмент", најчешће схваћена у значењу: "стих", "чаролија", "магија". - свети текст у традицији хиндуизма и будизма, ритуала и чаролија, који подразумева тачну репродукцију конститутивних звукова: речи, слогови, фразе.

Мантра се може дефинисати као "нешто што штити онога који га је примио." Традиционално, учитељ је дао мантру ученику у тренутку када је сигуран да га ученик треба. Верује се да је поновљено изговарање мантри способно да утиче на људски ум, ослобађа га незнања, замрачује ум и штити од негативних утицаја свести. Мантра је диригент високих енергија. Свако слово санскритског алфабета повезано је са одређеним делом људског тела, а компетентно говорећи одређене мантре могу уравнотежити проток енергије кроз тело.

Говореће мантре захтевају тачну репродукцију звукова од којих су састављене. Сваки звук, реч, слог у мантрама има дубоко свето значење. Постоје мантре које су упућене одређеним божанствима. Мантре се разликују од молитве тиме што се особа, условно говорећи, покушава идентифицирати с тим богом или његовом хипостазом, што је назначено у мантри. И након идентификације особа добија неопходне квалитете или промјене у животу, које је желио примити читајући мантре. Такође, мантре се разликују од обичних молитви у томе што се састоје готово искључиво од имена божанстава. Мантре постављају особу у одређено стање, и као резултат тога његов живот почиње да се мења. Постоје исцељиве мантре, мантре богатства, просперитета, среће, успјеха, мантре љубави, мантре знања, просвјетљења итд.

Постоје 3 врсте мантри:

  1. Први тип мантре захтева посвећеност - пренос текста од особе која је у својој пракси осетила пуну моћ мантре.
  2. Други тип мантре се сматра ефективним без обзира на елемент преноса. У овом случају, важно је пажљиво репродуковати звукове мантре. Делимична пермутација слогова може значајно да промени значење и сврху мантри. Овај тип мантре је најчешћи. (На пример, општи хинду сакрални слог АУМ (ОМ), који симболише тројство божанства, три сфере универзума, три начина служења боговима, три свете дужности. Уз редовно изрицање овог звука, душа се чисти и ум се чисти).
  3. Трећи тип мантре је такозвана семенска мантра која се користи у тантричкој пракси. У овом случају, мантре се схватају као слогови, које практикант визуализује на различитим местима тела и који се постепено развијају у слике божанстава.
Фото: истоцк.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send