Медитација

Динамичка медитација: моћна духовна пракса или надрилијечништво

Pin
Send
Share
Send
Send


Осхо је веровао да је могуће уронити у стање истинске тишине само избацивањем свих потиснутих осећања.

Индијски мистик Осхо (Бхагаван Схри Рајнеесх) је познати духовни учитељ, а уједно и једна од најконтроверзнијих фигура у свету јоге. Неки га називају просветљеним учитељем, други - највећим шарлатаном. Али како год било, остаје чињеница: милиони студената широм свијета настављају слиједити његова учења.

Осхо је створио око сто техника медитације, од којих је најпознатија динамичка медитација. "Наша цивилизација нас је научила да потискујемо, да задржимо искуство у нама, тако да све смеће уђе у подсвест, стварајући велики неред унутар створења", рекао је Осхо. Цијели процес подизања дјетета у друштву има за циљ да из њега направи добро управљан и предвидљив механизам. Истовремено, његова природна јединственост - спонтаност и спонтаност - потиснута је чак иу раним фазама развоја и замијењена корисним друштвеним вриједностима: рационалношћу и одговорношћу.

Наравно, сама егзистенција друштва је незамислива без ових квалитета. Али која је цијена коју сваки од нас плаћа за њих? Сва неуроза, депресија, неизречена љутња, неизражена љутња - то је природна последица уобичајеног потискивања емоција у име пристојности. Циљ динамичне медитације је да нам помогне да се ријешимо овог непотребног пртљага и вратимо интензиван и потпуни смисао живота.

Метода намерног лудила

Динамичка медитација се састоји од пет фаза. "Прве три се изводе како би се достигла највиша тачка напетости на свим нивоима вашег бића ... Ако сте учествовали потпуно, потпуно, без икаквог задржавања, онда у четвртој фази аутоматски се опустите дубоко", објаснио је Осхо. Дакле, прва фаза је дубоко и хаотично дисање кроз нос. "Користећи честа дисања, чини се да удараш у витално тело, а онда оно што је уснуто почиње да се буди: резервоар твоје енергије се отвара." Такво дисање, ако га оставимо потпуно и без остатка, снажно стимулише нервни систем. Десет минута се претварате у снажну пумпу која упумпава ваздух, а сва енергија која се у свакодневном животу троши на размишљање, доживљавање и потискивање емоција, шаље се да подржи дисање. Свака ћелија тела почиње да вибрира, испуњена виталношћу. Напетост стално расте и коначно резултира правом катарзом - тако почиње друга фаза медитације. Извана, практиканти изгледају као пацијенти у лудничком уточишту: изненада су почели плакати, плакати, смијати се.

Али ако размислите о томе, читава ментална болница је у нама, контролишући наше мисли, жеље и поступке. Кроз овај талас слој по слој, давно заборављен, али још није нестао, увреде, туга, љутња, страх, чак и радост и одушевљење, које некада нису имале прилику да се у потпуности манифестују, долазе у покрет. Основни принципи друге фазе су интензитет, тоталитет, одбацивање било које контроле. "Наше потискивање трајало је вековима, током многих прошлих живота. Анархично биће унутар сваког од нас је непознато чак и нама самима. Треба га ослободити напољу: дух у нама мора изаћи", рекао је мајстор. Интензивно љуљање корпуса са другом ин-ре-ни суфијске мантре "Ху!" Усмјерава сву ослобођену енергију према унутра и према горе. Постоји јединствени осјећај блаженства, права еуфорија. Личност, сјећања на прошлост и тјескобе о будућности нестају, остаје само оштар осјећај садашњег тренутка.

Најзад, чује се вапај "Стоп!", Позивајући на почетак четврте фазе: "Тијело је исцрпљено, све што је потиснуто је ослобођено, све мисли су испуштене ... Ово је почетак медитације." У овој фази једноставно уживате у миру, тишини и блаженству које испуњавају ваше цијело биће. Само треба гледати - звукове вањског свијета, мисли које долазе ниоткуда и одлазе нигдје, сензације и сјећања. Овде, по први пут, можете искусити укус медитације - свесно присуство. Овај тренутак је дуго очекивана пауза, одмор од бескрајног низа мисли које у обичном животу управљају нашом свијешћу, дефинирајући емоције и акције. "Прве три фазе су само кораци, четврти су врата. Прво сте тамо. Онда више нема акција, нема дисања, нема покрета, нема звука - само тишина ..." Ово искуство подиже завесу која скрива наше истинско биће - давно заборављено за жељу да се испуне очекивања других људи и буде "као и сви други".

Етернал Сунсхине

Једна спознаја да у сваком од нас постоји нешто неизмерно веће од индивидуалног расположивог свакодневног погледа је јединствени дијамант, који јос увек сјаји иза слоја вишегодишњег потискивања и слојева, а то само може отворити приступ моћном извору истинске радости и екстазе, који се у последњој, петој фази динамичке медитације преводи у плес, слављење самог живота. Пустиш да се тело креће онако како жели, следи га, његова енергија, његова права природа. Петнаест минута се радујеш што си жив, да је дошао нови дан и да живот иде у свој својој спонтаности, светлости и непредвидљивости.

Осхо је рекао да ако практицирате динамичну медитацију петнаест дана заредом, чак и само као експеримент, нешто изнутра ће дефинитивно доћи у покрет. Више ћете веровати својој унутрашњој природи. Динамичка медитација буквално одржава наш унутрашњи простор живим и вибрирајући, спречавајући га да се смањи када се суочи са проблемима. Она нас гура до нових неочекиваних решења, открића, сензација. Главно правило је да заиста уживате у пракси и да је третирате, као и живот у целини, као игру. Тада вам се могу догодити невероватне ствари.

Фото: истоцкпхото.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send