Медитација

Шта је основа свих емоција? Тантричка медитација ослобођења.

Pin
Send
Share
Send
Send


Тантричка пракса ће помоћи да се опсесивне мисли виде као чиста креативна енергија.

Пре много година, када сам тек почела да учим медитацију, замолила сам индијског гуруа да ме научи како да се носим са вртлогом мисли које ме прогањају током моје праксе. Одговор ментора ме је довео до потпуног ужаса. "Ништа се не може учинити", рече он, "само треба да седите и пазите на свој ум."

Наравно, учитељ је био у праву. Али нисам могао да следим његов савет. У то време, мој ум је био потпуно изван контроле, и једино што сам могао да урадим је да се ухватим за мантру и да се молим за чудо. Још увек не могу да замислим шта бих урадио да једног дана мој гуру Свами Муктананда није одржао предавање о природи мисли.

Суптилна материја

Настава о којој је гуру говорио укоријењена је у Саиви - збирци релативно нових сложених тантричких текстова о јоги, који су се појавили у Индији око 9. стољећа и чували су се до недавно у тајности. Идеја је једноставна: све што се јавља у уму особе - све је то производ свијести, или, ако желите, енергија ума. Све наше мисли или осећања - било позитивна или негативна, конструктивна или деструктивна - састоје се од суптилне, невидљиве и изузетно динамичне супстанце. Енергија ума је веома крхка и може се растворити у трептају ока. Али у исто време, она је толико моћна да њена снага ствара унутрашњу стварност која нас контролише кроз наше животе. Тајна коју преносе мудраци тантре је једноставна: мисао престаје да нас узнемирава чим откријемо њену природу, то јест, схватамо да она није ништа друго до енергија ума.

Па, закључак се чини логичним. Међутим, посматрање супстанце из које су мисли сачињене је занимање, благо речено, необично за огромну већину. По правилу, ми смо заокупљени њиховим садржајем, јер нам се чини много значајнијим и стварнијим. Заправо, садржај мисли је само форма коју енергија ума узима у сваком тренутку у времену. У нашем уму се изводи цео енергетски плес. Али ми то не можемо видјети са стране, јер смо активно укључени у то.

Тантричка доктрина нас подстиче да побегнемо од садржаја мисли, престанемо да се држимо и гледамо у саму "супстанцу" коју она садржи.

Моје мисли су моји коњи

Затворите очи и гледајте мисли које пролазе кроз вашу главу. Будући да су под контролом, постају изненађујуће "стидљиви", тако да ток свести може зауставити свој покрет на тренутак. У овом случају, морате да "креирате" мисао. Нека буде нешто пријатно, евоцирајући позитивне емоције, као што је прелепи пејзаж.

Држите ту мисао у својој глави на неколико секунди. Фокусирајте се на његову суштину. Проматрајте енергетски простор који ствара у свијести. Можете га означити као енергију или супстанцу мисли - то ће вам помоћи да препознате мисао као такву.

Следећи корак је да истражимо енергију и простор који ствара мисао. Не само сама мисао, већ и њене појединачне честице имају свој рукопис енергије. Управо та енергија даје мисао такву моћ и ауторитет. Садржај речи је оно што нас доводи у одређену акцију, али енергија мења наше унутрашње стање.

Мисли су неутралне, креативне или деструктивне. Практиканти медитације знају да ако се неко дуго понавља, рецимо, ријеч "мир", онда на крају слаби унутрашња напетост. Неке мисли изазивају интензивно узбуђење, које се може манифестовати у облику радосног очекивања, анксиозности или депресије: све зависи од тога шта је иза њих - жеље, патње или љутње.

Током медитације најлакше је радити са неутралним мислима. Најлакше их је „отпустити“ или им дозволити да „плутају, као облаци“. "Напуњене" мисли су много "лепљиве". Они нас спречавају да вежбамо, понекад чинећи процес медитације једноставно немогућим. Многи студенти признају да, не могу да смире свој ум, једном заувек зауставе медитацију.

На морима, на валовима

Парадокс је у томе што је снага и интензитет набијених мисли управо оно што може проширити нашу свијест. Када уђемо у енергију страха, љутње или жеље, ослобађајући је терета терета и асоцијације, све више и више улази у наше дубине. Замислите турбулентни ток воде. Можете га избегавати, гледајући на то као на опасну деструктивну силу, или научити како користити њену хидроелектрану за добро - и онда ће вам дати светлост.

Затворите очи и размислите о нечему што изазива љутњу или иритацију. Сада усмјерите пажњу с објекта на иритацију на сам осјећај, покушавајући осјетити његову енергију. На тај начин се усредсређујете на простор који ствара узнемиреност и допустите себи да истражите енергију у њој. Посматрајте где је у телу или уму концентрисано. Где је највећи осећај? Држите се најинтензивнијег осећаја који сте успели да ухватите и дајте му име - препознајте га као чисту енергију. Запамтите да не постоји "добра" или "лоша" енергија. То је један - креативан, невероватно танак и снажан облик свести.

Сада се усредсредите на простор унутрашње свесности у којем су садржане све мисли и осећања. Покушајте да видите да се енергија мисли која изазива иритацију налази унутар ширег енергетског простора - вашег унутрашњег искуства. Замислите да је свест огроман, огроман океан енергије, а мисао која вас узнемирава је талас или, рецимо, вртлог у овом океану. Дозволите кондензованој, кондензованој енергији иритације да буде онаква каква јесте, док истовремено посматрате океан чији је део. Осетите како се жели растворити у проширеном простору свести.

Временом ћете увидети да је ова пракса у стању потпуно разоружати мисли и осјећаје који стварају сметње. Ваш став према ономе што се догађа у уму ће се постепено мијењати. Уместо да види ваш бес, очај или жаљење као непремостиве препреке, видећете енергију ових осећања: "Ово је страх. Оштар је и шкрипав. И то је патња. Осећа се као празнина у срцу."

Моја божице!

Ако идете корак даље у својој пракси - научите препознати чисту енергију у срцу сваког осећања и мисли и дозволите да се споји са простором свесности, видећете како се она трансформише, разумете како енергија ума гради стварност. Штавише, редовно радите са својим мислима у процесу медитације, можете користити ову технику у свакодневном животу. А када снажна осећања угрожавају ваш мир и благостање, можете да направите кратку паузу, седите у тишини и покушајте да осетите енергију унутар узнемирујућих мисли, држећи је у пољу свести све док се коначно не распусти.

Ова пракса је ослобађање. У тантричким текстовима, ум се упоређује са богињом, чија моћ може да подигне особу на небо, и може да издржи у дубинама страсти. Богиња може бити освојена гледајући је као она, знајући и поштујући је. То се каже у легендама и традицијама: када херој третира бога са поштовањем, без страха, он му даје све што тражи. Наш ум чека да то запамтимо. Он чека, када коначно видимо његову божанску природу - креативну енергију, способну да у сваком тренутку створи било коју реалност.

Таква свест даје нашој свести слободу да се шири. Изненада, ум, који се раније чинио сувише груб и тврдоглав, постаје огроман, носећи светлост и љубав. Предрасуда од непријатеља до вјерног савезника, даје нам благослов и осјећај истинске слободе.

Фото: истоцкпхото.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send