Медитација

Како медитирати

Основе праксе Мингиур Ринпоцхе.

Будистички духовни вођа, мајстор медитативне праксе и оснивач свјетски познате школе за медитацију Тергар, Јонге Мингиур Ринпоцхе, редовно долази у Москву.

Рођен је између Тибета и Непала, почео је студирати медитацију у доби од девет година, а са 13 година је прошао прво трогодишње повлачење. Поред опширног проучавања медитативних и филозофских традиција тибетанског будизма, Мингиур Ринпоцхе је заинтересован за западне науке и психологију: он комуницира са научницима, а његов мозак је проучаван од стране неурофизиолога, а открића су направљена и објављене су књиге.

Мингиур Ринпоцхе има ријетку способност да прикаже древну мудрост Тибета на свјеж, атрактиван начин. Његова дубока, али приступачна учења и разиграни смисао за хумор привлаче студенте из цијелог свијета. Разговарали смо са Мингиуром и прикупили кључне карактеристике правилне медитације.

 • Суштина медитације је свест. Пракса медитације је контемплација наших мисли и осјећаја, препуна доживљавања саме свијести о овом процесу. Медитација није намијењена исправљању недостатака и не даје алате да постану бољи. Помаже да схватимо да смо већ комплетни и да нас повезују са истинском природом ума. Пут медитације се састоји од двије фазе: прво, препознајемо да је свјесност извор истинске и трајне среће. Тада култивишемо ово признање и повећавамо ниво свести све док не постане живо искуство током нашег живота.
 • Прихватање негативних емоција. Када се суочимо са тешким ситуацијама и болним емоцијама, реагујемо на један од два начина: или се препуштамо нашим сензацијама и пратимо их. Мингиур Ринпоцхе га назива одговором "Да, господине!". Или се одупиремо емоцијама и покушавамо да их одгурнемо, да их потиснемо до те мере да они нестану из нашег свесног искуства. То је оно што Ринпоче назива одговор: "Хеј, изађи!". Обе ове реакције држе се у затвореном кругу незадовољства и патње. Медитација пружа трећу опцију у којој се негативне емоције користе како би се подржала свијест. Овај приступ подрива отпор који имамо према тешким осећањима. Научит ћете да мирно, као извана, проматрате оно што доживљавате и цијените та осјећања као природне изразе свијести.
 • Свакодневни живот као пракса медитације. Свакодневно искуство, чак и нај тривијалнији детаљи нашег живота корисни су за побољшање вјештине медитације. Све што вам се у овом тренутку дешава може се користити за подршку свести. Можете медитирати звуком звоњавог телефона, са сензацијама нашег тела када седимо за столом или ходамо улицом, са свим сликама које се појављују када живимо дан. Лепота ове праксе је да нема препрека за медитацију. Можете постати свесни поспаности и емоционалног узбуђења. На крају, све ће постати медитација, а ви ћете се осећати као код куће у својим осећањима.
 • Радост живота. Радост није одсуство патње, одсуство проблема или одсуство било чега другог. Живјети с радошћу значи да развијамо осјећај унутарњег благостања који нам омогућава да прихватимо оно што садашњи тренутак нуди. Медитација нас инспирира искреним осјећајем радозналости и чуђења, чак иу односу на свакодневне или тешке ситуације нашег постојања. Радост живота је живјети са самопоуздањем, лакоћом и хумором, знајући да су све наше мисли и емоције само узбуђење на површини свијести.
Основна пракса медитације из Мингиур Ринпоцхе:

 1. Седите у опуштеној позицији, исправљајући леђа
 2. Ваше очи могу бити отворене или затворене.
 3. Проведите пар минута да будете отворени.
 4. Запамтите осјећај урањања у опуштању, када се одлучите опустити након напорног дана
 5. Сада само дишите кроз уста или нос.
 6. Пренесите свест на свој дах, осетите како се ваздух увлачи и излази из плућа.
 7. Направите паузу између удисаја и издисаја, у тим интервалима, опустите своју свест, уроните у процес
 8. Ако мисли долазе, покушајте поново да се фокусирате на дисање.
 9. Наставите 5-10 минута.
 10. Завршите вежбу опуштањем у отвореној свести.

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...