Медитација

Како користити иантре у пракси јоге

Pin
Send
Share
Send
Send


Јантре утичу на ум кроз визуелни канал на исти начин као што мантре делују кроз канал слушања.

Јантре су графичке слике или тродимензионалне фигуре које симболизирају различите елементе Универзума. Баш као и мантре, већ хиљадама година оне се користе у ведској култури као оруђе за рад са свешћу. Али ако мантре могу да се певају без јантри, јантре се морају комбиновати са мантрама.

Јантре су многобројне и разноврсне. Универсал је црна тачка на белој позадини. Као и мантра "ОМ", она садржи све видљиве манифестације универзума. За људе који су достигли висок ниво праксе, ова иантра ће бити довољна за рад и даљи развој.

За оне који се још нису ослободили двојности мишљења, у чијем животу постоји патња и раздвајање доброг и лошег, боље је користити иантре, у којима поред средишње точке - бинду - постоје и додатни графички елементи. На пример, квадрат симболизује земљу, врх троугла горе - ватру, круг - ваздух и врх троугла - вода.

Пре него што се упустимо у праксу, важно је да унесемо енергију, или божанство, у иантру. У ту сврху, изводе се сложени ритуали, који за почетак церемоније бирају право време са астролошког становишта. Међутим, можете ићи на једноставнији пут. Ујутро пуног месеца, замислите да су енергије божанства пребачене у централну тачку јантре и да кажу одговарајућу мантру 108 пута. Дефинишући дан пуног месеца, запамтите да се у ведској култури почетак дана сматра изласком сунца.

Постоје многе праксе које користе иантр. Најједноставније је да ставите иантру преко места за кување, стола или неког другог важног објекта, осигуравајући га на картону или било којој чврстој подлози. Будите пажљиви када постављате Сри Иантру: његов унутрашњи троугао треба да буде окренут надоле.

Јантре се могу користити за вежбање тратака (једна од шест вежби јоге за чишћење). Поставите слику тако да центар - бинду - буде у висини очију, и гледајте га, без трептања, док очи не почну да воде. Затим их затворите и ментално размислите о иантри док се њена слика не отопи. Циклус се може поновити неколико пута, док је угодан и без стреса. Веома је важно да су очи и тело потпуно опуштени. Може се појавити сјај око бинта током тратака. То сведочи о напретку у пракси. Понекад постоји осећај да се иантра приближава или се удаљава. Не брините, то је нормално и сигурно. Проматрати иантру потребу да се суочи са истоком или сјевером, а након заласка сунца - само на сјевер.

Иантре се користе за развој десне хемисфере мозга и постизање равнотеже између десног и левог. Ево неких пракси. На црно-белој слици (припремите неколико копија одједном за будуће класе), заокружите фигуре - свака без подизања руку и, ако је могуће, у смеру казаљке на сату. Можете почети са спољним елементима, постепено се крећући ка унутрашњем и завршавајући са бинду. Овај процес ће допринети смиривању енергије и медитацији. Заузврат, кретање од бинду до спољашњих линија доприноси настанку нових енергија, креативности и стварања. Вежбање се мора вршити наизменично са десном и левом руком за развој обе хемисфере.

Запамтите да иантрам треба третирати са великим поштовањем. Према ведској традицији, јантра, која се више не користи за праксу - на пример, вишеструко заокружена слика - треба спустити у реку. И ако је јантра украдена, њена мантра се рецитује стотину хиљада пута.

Следећа вежба је цртеж јантре, без употребе црно-беле копије. Прво, са водећом руком, и после неколико недеља вежбања - и другим. Први цртежи ће бити далеко од савршеног, али не очајавајте. Научивши да осликам иантру отвореним очима, покушајте то са затвореним.

Црно-бела слика може бити осликана - то је још једна техника рада са иантром. Ово треба урадити наизменично са обе руке. Померајте се од центра ка споља или од спољашњих елемената ка центру. Са шемом боја Шри Иантре препоручује се рад само у току дана.

Иантру се може користити за вежбање пранајаме. Дахом замислите како се енергија иантре наизменично усмерава на сваку чакру, чистећи је и напајајући је. Споји се са овом енергијом, постани то. Замислите да сте стекли све квалитете Иантра божанства и од тог тренутка он је присутан у вама, доприносећи увијек иу свему.

Јантре су укључене у праксу медитације: визуализују иантру и понављају његову мантру, концентришући се на бинду или врх волуминозне иантре.

Да би се извршиле сталне равнотеже, као што су Вриксхасана (држање дрвета) и Гарудасана (положај орла), поставите иантру тако да буде приближно у нивоу очију, и концентришите се на бинду.

Приликом извођења било које од описаних вјежби, ментално или гласно, поновите мантру иантре. Када користите јантре за контемплацију, експериментирајте, постављајући слику на различите удаљености. За сваку особу је индивидуална и може варирати од 20 до 100 центиметара у зависности од величине и типа иантре. Можда ћете са праксом приметити да се на одређеној удаљености постиже много јачи ефекат.

Ово су само неке од опција за рад са иантром, а разноликост техника је далеко од тога да буде ограничена на њих. Можете да смислите сопствене методе, користећи вежбе које су описане као почетна тачка.

Фото: Архив

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send