Медитација

Многе технике медитације: како одабрати свој

Рад са различитим техникама медитације помаже да се открије њихова вриједност и кроз њих се знају сами.

У раним годинама праксе медитације, провео сам безброј сати покушавајући да изаберем једну од многих медитатион тецхнициан. Мој учитељ је саветовао да остане на једном техника медитације и настави да се држи само ње. У мом срцу, осећао сам да пракса треба да буде лична за мене, и искусила сам, не знајући где да станем. Можда преферирате читање мантри? Или се усредсредити на унутрашњег посматрача - на онога који не губи свијест, увијек је присутан у садашњем тренутку и није подложан утјецају немирног ума? Или је можда боље концентрисати се на "простор" између удисаја и издисаја, или гледати ток мисли? Моје бацање се наставило све док нисам коначно схватила да није потребно држати се за једну техника медитације: радећи са различитим праксама, можете осетити много већу слободу.

Технике медитације

Технике медитације се користе да "заузму" ум и смире га. На крају крајева, једино ако зауставите ток мисли, можете видјети праву природу ума. Свака техника медитације је само средство, и ниједна од њих није сама себи сврха, и стога није важно који начин користити: у стању медитације, сви се растварају као дим. Технике медитације третирам као портале који омогућавају да се продре у унутрашњи простор изван ума, који је изворно инхерентан јасноћи, љубави и љубазности. То је као плаво небо, које се изненада појављује изнад наших глава када изјуримо из куће у јутарњем јурњавању и бацимо брзи поглед према горе. Истинско "ја", као и небеса, нигде не нестаје, чак ни када се чини да је скривено "стропом и зидовима" нашег ума. Техника медитације једноставно даје кључ за врата унутрашњег простора, елиминишући потребу за пробијањем зидова менталних конструкција.

Како одредити која вам техника медитације одговара? Све зависи од врсте перцепције којој сте највише склони. Визуализација је, по правилу, добра у практицирању визуелног снимања. Кинестетика савршено осећа кретање енергије и радије се концентрише на своје сензације. Унутрашњи свет аудиала се отвара под утицајем звука. За неке, развој у пракси настаје због способности да продре у суштину ствари и суптилна искуства. Једног дана смо свесни на који модел перцепције смо највише склони, иу складу са тим градимо лекције. Свако ко има потешкоћа са визуализацијом, може радити са сликом, осећајући је као енергију или као унутрашње искуство, уместо да то покушава да види као објекат. Визуелно се може досађивати поновљеним понављањем мантре: он ће се осећати много боље ефекат светих слогова тако што ће их представити на "унутрашњем екрану". И ако неко помогне мантри да искуси свеобухватну љубав, онда је за друге важније да се ослободи помоћних слика и техника и окрене се чистој свесности.

Технике различитих медитација

У сваком случају, у свакој пракси је важно доћи до крајњих граница. Све технике медитације имају јединствене особине које формирају унутрашњи енергетски простор. На пример, ако комбинујете понављање мантре са вежбама дисања, можете сасвим јасно осетити кретање струје пране (животне енергије) која циркулише између грла и подручја срца, као и ширење или пулсирање у срчаном центру када га сложе мантре. Концентришући се на “простор” између удисаја и издисаја, практикант може осјетити дах као да га изводи срце, а само срце се једва примјетно шири.
Уз помоћ неких техника медитације, могу се активирати одређена подручја суптилног тела. На пример, ако се појави пожар у тачки између обрва, можете осетити како ово подручје почиње да пулсира. Посматрање дисања помаже да се ухвати и постане свестан протока пране у телу. Осјећај кретања енергије, као и других осјетилних искустава, права је суштина сваке методе. Сензуална искуства која се јављају у процесу извођења одређене медитације - а не сама техника медитације - отварају врата правом Јаству: Да би напредовали у пракси медитације, потребно је свесно уронити у сензације из сваке од техника медитације. Али права Свесност ће се десити само ако престанете да се одвајате од технике медитације. Запамтите да је медитант, техника медитације и резултат праксе један.

Експерименти са техникама медитације

Неки посвећују читав свој живот само једној од техника медитације, све више и више уливају у њу. Други примећују да је њихова изабрана техника медитације временом изгубила ефективност или чак да јој је досадно. Неко се обицно прибјегава техници медитације, која је савладана пре много година, упркос цињеници да не види напредак у својим студијама. Као резултат тога, практикант почиње да мисли да је узрок неуспеха у самом себи, или да је медитација за њега претешка, и ако дође сувише лако, што га спречава да се развија. Да бисте то урадили, морате мењати тактику с времена на време: експерименти са техникама медитације неће вам омогућити да се фокусирате на једну од њих. Осим тога, ниједна техника медитације неће радити ако не уживате у уживању у вежбању! Тако смо дошли до основног принципа Јога Сутре у Патањалију, основном тексту који користе све јогијске традиције као водич за медитацију. Патанђали крунише бројне методе фиксирања ума у ​​поглављу о концентрацији ријечима: "Користити као објект концентрације све оно што даје уму задовољство."
Али како пронаћи технику медитације која ће задовољити ум? Прије свега, она мора дати осјећај задовољства. Ако у пракси морате напорно да радите, највероватније ово није ваш начин. Они који су довољно сретни да добију инструкције од правог мајстора могу се надати релативно брзом резултату, наравно, ако се одрекну праксе за себе. Остатак бих саветовао да прво експериментишу са различитим техникама медитације. Чим постане очигледно да техника медитације није сама себи циљ, већ само улазак у простор свесности, ви ћете почети да осећате која су врата боље користити у једном или другом тренутку. Неке технике медитације се пуне енергијом, друге са љубављу за сва жива бића, док други умирују узнемирени ум. Рад са различитим техникама медитације помаже да се открије њихова вриједност и кроз њих се знају сами. Пут сваког од нас је јединствен, и наравно, нико осим нас самих не може га открити. Нема универзалног рецепта Фото: карлиеклосс / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...